Salvaţi soldatul Zamfirescu

de Gloria Sauciuc în 25 Aug 2010
Salvaţi soldatul Zamfirescu

Nu e doar soldat, ci ofiţer în trupele speciale româneşti trimise în Afganistan. Într-o misiune ordonă  bombardarea unei clădiri unde sunt 12 copii, despre care credea că adăposteşte nişte capi talibani. Din cauza unor greşeli de comunicare, ajunge să îşi încarce sufletul cu povara uciderii acestor suflete nevinovate. Fiind un militar şi având o copilărie destul de dură, în care a învăţat să nu dea frâu liber emoţiilor, îşi neagă sentimentele de vinovăţie. Cu toate acestea, omorârea celor 12 suflete îl face să meargă la psihoterapeut. Acesta este "cazul Victor", programat la psihoterapie de la ora 11, de către personajul lui Marcel Iureş. Iar ofiţerul este jucat de Vlad Zamfirescu. Aţi ghicit, e vorba despre serialul românesc În derivă, ce va rula pe HBO din 6 decembrie, şi a cărui prim sezon tocmai s-a terminat de filmat în Bucureştii Noi, la studiourile Atlantis Film.

Vlad Zamfirescu spune că se uită la filmele de război, şi că nu a avut nevoie de o pregătire specială pentru rol deoarece totul a fost "atât de clar şi de limpede din scriitură", fiind vorba doar de "o introspecţie umană" care nu a cerut decât să foreze în el însuşi. Dacă pentru serialul Doctori de mame a fost în sala de naşteri ca să asiste la venirea pe lume a unor copii, la În derivă s-a pregătit doar repetând foarte mult, acasă. A fost atras de proiect pentru că este "de departe cel mai bun scenariu de serial" pe care l-a citit şi în care a jucat în ultimul timp, dar şi pentru latura umană a personajului său şi transformarea pe care o are în timpul sesiunilor de terapie.

"The Hurt Locker este un film foarte bine făcut, însă rece, bine gândit - dar nu m-a emoţionat, mi s-a părut ca o radiografie a unui schelet, fără să-i simţi sufletul. Îmi place să văd un film cu oameni, să văd transformările umane mai mult decât să mă uit la o hartă desfăcută a unui război", precizează Zamfirescu atunci când e întrebat despre producţia cu şase trofee Oscar în 2010, inclusiv la principala categorie. În replică, filmul de război preferat de Zamfirescu este Salvaţi soldatul Ryan, cu debarcarea din Normandia, în celebra zi de 6 iunie 1944, pentru emoţia care i-a trezit-o. Aceeaşi stare sufletească a trăit-o şi în legătură cu personajul său, dar şi faţă de "imaginile interioare spectaculoase" ale celorlate personaje.

"Fiecare episod are o răsturnare sau o idee care m-a surprins, la care nu m-aş fi gândit, mi se pare foarte bine scris; din punctul ăsta de vedere am avut multe de învăţat, m-am surprins de multe ori că descopăr multe lucruri", îşi continuă Zamfirescu justificarea pentru intrarea în proiect. "La un moment dat vorbesc cu psihoterapeutul despre taică-meu şi spun 'Taică-miu e tare, e beton. Beton  armat!', vrând să-l laud. Iar psihoterapeutul, Iureş, replică -  'betonul e ceva foarte rece. În subconştient, subliminal, ai senzaţia asta despre tatăl tău, că e extrem de rece, de neparticipant afectiv'. E foarte frumos cum a reuşit să extragă dintr-un cuvânt adevărul, asocierea e corectă, personajul meu nevrând să spună asta despre tatăl său în mod direct". Legat de modul în care şi-a construit personajul, Vlad Zamfirescu explică faptul că "fiind militar am vrut să nu arăt latura lui sensibilă, doar să iasă de sub control, să răbufnească, nu să fie o chestie afişată; aşa ne-am gândit, regizorii şi cu mine - sunt câteva episoade în care omul izbucneşte, deşi ar vrea să ţină asta sub control. Victor e un tip care-şi acceptă greu sentimentele, emoţiile. Consideră că cine are aşa ceva e un om slab şi îşi neagă trăirile, ceea ce e rău pentru o fiinţă umană, e o luptă în interiorul său".

Pe Vlad  Zamfirescu îl vom vedea în şapte episoade din cele 45 ale primului sezon. Cazul lui este mult schimbat faţă de cel din serialul american In Treatment, după care s-a făcut În derivă. Actorul american corespunzător lui Zamfirescu este Blair Underwood.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
poli pe 26 august 2010 14:23
ok
redmen pe 26 august 2010 19:41
Sunt curios daca va prinde serialul asta la publicul roman.
IMI pe 26 august 2010 21:20
Ma bucur de fiecare data de aparitiile lui Vlad Zamfirescu. Merita sa joace cat mai mult ca talent are din belsug!
alex_il_fenomeno pe 27 august 2010 08:39
se anunta un film interesant ! totusi sa asteptam lansarea !
Dragomara pe 27 august 2010 10:59
Până atunci nu putem decât să-i mulţumim duduiei Gloria că ne povesteşte câte un episod. Având în vedere că până la lansarea din decembrie mai sunt doar 90 şi ceva de zile, s-ar părea ca dacă insistă chiar va reuşi să termine de relatat întreg serialul!
În altă ordine de idei nu prea am înţeles io cum stă treaba cu "îşi încarcă sufletul cu povara uciderii acestor suflete nevinovate", şi "îşi neagă sentimentele de vinovăţie" când te referi la aceeaşi persoană?! Dar să trecem peste.

Vladut1994 pe 27 august 2010 12:47
Pare un film extrem de interesant...Sper ca cinematografia romaneasca sa nu ma mai dezamageasca ,mai ales ca filmul este produs de HBO

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells