"Romania reinventeaza filmul de arta european"

21 Ian 2008
"Romania reinventeaza filmul de arta european"

Aceasta este afirmatia lui A.O. Scott, critic de film la The New York Times. El a dedicat in editia de ieri, 20 ianuarie, un foarte amplu si documentat articol ideii de "nou val" al cinematografiei din Romania. Intitulat "New Wave on the Black Sea", articolul face referiri la intalnirile si discutiile pe care autorul le-a avut cu prilejul recentei sale vizite la Bucuresti. Regizorii Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu sunt citati extensiv alaturi de criticul de film Alex. Leo Serban. Sunt mentionate, de asemenea, dialogurile cu profesorii si studentii de la UNATC si cu reprezentanti ai CNC. O referire speciala este facuta la masa rotunda organizata de Institutului Cultural Roman din New York cu prilejul Festivalului Filmului Romanesc "Romanian Cinema: The Golden Age".

Articolul este completat online de un montaj alcatuit din cinci videoclipuri ale filmelor: Moartea domnului Lazarescu (r. Cristi Puiu), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (r. Cristian Mungiu), Hartia va fi albastra (r. Radu Muntean), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), California Dreamin’ (Endless) (r. Cristian Nemescu). Scott comenteaza in off aceste videoclipuri, considerand ca filmele selectate pot constitui "un mini-canon al cinematografiei romanesti din secolul XXI". Initiativa acestui amplu articol a fost a redactiei The New York Times.

La solicitarea lui A.O. Scott, ICRNY s-a implicat direct in organizarea vizitei criticului in Romania si in documentarea suplimentara a textului sau. Joi, 24 ianuarie, la sediul ICRNY, va avea loc o intalnire cu A.O. Scott si alti critici de film americani, distribuitori si directori de festivaluri. Cu acelasi prilej va fi prezentat in avanpremiera proiectul Sezonului Retrospectiv al Filmului Romanesc la Lincoln Center (17-25 aprilie 2008).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells