Regele care aduce Oscarul

de Gloria Sauciuc în 11 Feb 2011
Regele care aduce Oscarul

Patru premiere aduce acest weekend la cinema, pentru toate gusturile şi pretenţiile cinefile, iar şeful de pluton este The King's Speech, cu 12 nominalizări la Oscar. Totodată e filmul care îl face pe Regele George al VI-lea să "aducă" un Oscar lui Colin Firth, metaforic vorbind.

Dacă personajul făcut de Colin Firth în Discursul regelui va reuşi să-ţi transfere toate emoţiile şi să te bulverseze, cu The Kids Are All Right vei avea parte de râsete explozive şi vei vedea partide de sex de toate orientările, într-o producţie interzisă sub 15 ani. Pe de altă parte, probabil vi s-a părut (asemenea nouă, văzând afişul de la Fără obligaţii) - că Natalie Portman şi Ashton Kutcher sunt cea mai nepotrivită pereche; ei bine - urmărind filmul - vă veţi convinge de contariul. Iar Gnomeo şi Juliet e filmul de familie, la care se merge cu tot alaiul. Cam aşa stând lucrurile, pe scurt, să ne concentrăm acum atenţia asupra celei mai importante premiere a perioadei 11 - 17 februarie: The King's Speech.

Trebuie să ştiţi de la început că eroul în acest film este un personaj care se bâlbâie timp de aproape două ore şi că un capitol la care filmul excelează este, paradoxal sau nu în aceste condiţii, tocmai dialogul. Contrar acestor premise, filmul te ţine conectat. Nu există foarte mult comic de situaţie, deşi protagonistul e bâlbâit, ci abundă replicile cu un umor inteligent, care va bucura spectatorul titrat. Ce veţi mai simţi pe parcursul filmului: că vi se transmit emoţiile şi stările personajului construit de Colin Firth - Prinţul Albert, viitorul Rege George al VI-lea. Frustrarea de a nu se putea exprima fluent, tensiunea dinaintea pregătirii discursurilor, anxietatea, emoţia care însoţesc rostirea discursului - sunt trăiri pe care le veţi experimenta, pentru că personajul ne acaparează.

Scenaristul, David Seidler, era bâlbâit de copil. La maturitate, a scris Reginei Mamă cerându-i permisiunea de a face un film inspirat din povestea regelui.  
Răspunsul Reginei Mamă a fost să nu realizeze filmul cât timp ea e în viaţă, pentru că amintirile sunt prea dureroase. Seidler i-a respectat dorinţa.

Faptul că  suntem martori la şedinţele de logopedie ale acestui prinţ, apoi rege, şi că el ni se dezvăluie în toată slăbiciunea lui, ne implică. Pe parcursul lor aflăm motivele, înrădăcinate adânc în perioada copilăriei, care au dus la afecţiune. Descoperim treptat omul, dincolo de blazoane şi titluri nobiliare. Scenaristul  David Seidler, el însuşi bâlbâit pe când era copil, îşi construieşte personajul folosindu-se de experienţa personală; iar motorul declanşator al ideii a fost un discurs auzit la radio de către Seidler, ţinut de Regele George al VI-lea.

Dacă s-ar oferi, ca la Premiile date de breasla actorilor, un Oscar colectiv pentru interpretare, ei bine, trio-ul Colin Firth - Geoffrey Rush - Helena Bonham Carter l-ar lua pentru că funcţionează foarte bine împreună.  Ei dau viaţă unui scenariu care porneşte cu handicapul (fiind o docu-dramă) că publicul cunoaşte desfăşurarea lucrurilor - abdicarea de la putere a lui Edward al VIII-lea pentru a se căsători cu o femeie divorţată duce la preluarea puterii de către fratele mai mic, Prinţul Albert, care se va încorona ca George al VI-lea. Gestul popularului şi carismaticului Edward îl ia pe nepregătite pe "Bertie", care se lupta din copilărie cu o formă severă de bâlbâială, stânjenitoare mai ales în contextul îndatoririlor unui rege - care avea să fie pentru cei mai mulţi dintre supuşi o voce dătătoare de speranţă la radio, pe fondul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial .

Rolul lui George VI a fost gândit ca pentru Paul Bettany, dar  acesta l-a refuzat din dorinţa de a petrece mai mult timp cu  familia. În locul lui a fost ales Colin Firth.

Scenografia şi decorurile, realizate de Netty Chapman, respectiv Judy Farr sunt în tonuri de gri, în tandem cu viitorul ţării pe cale să intre în război, dar şi cu starea de spirit a lui George al VI-lea.

Pentru că şedinţele de terapie sunt în centrul filmului, ni se oferă destul de puţine insight-uri despre cât de afectată a fost familia ducelui de York de abdicarea lui Edward al VIII-lea, care a lăsat tronul Marii Britanii în prag de război pentru a se căsători cu o femeie divorţată de două ori, fapt ce contravenea principiilor Bisericii Anglicane, al cărei cap era. Mai mult, succesorul lui Edward, Prinţul Albert, era bâlbâit. Guy Pearce joacă rolul lui Edward VIII, fratele mai mare al  regelui George al VI-lea, deşi  Pearce e cu şapte ani mai tânăr decât Colin Firth.

Adevăratul Rege George al VI-lea

Regele George al VI-lea a fost regele Marii Britanii, Irlandei de Nord şi al Commonwealth-ului - din 1936 până în 1952. Cunoscut în familie drept "Bertie" şi publicului, înainte de a deveni rege, drept prinţul Albert, a fost cel de-al doilea fiu al ducelui de York (viitorul rege George V al Marii Britanii), şi al soţiei acestuia, viitoarea regină Mary. Era improbabil ca prinţul Albert să acceadă la tron, deoarece fratele său mai mare, prinţul Edward, popular şi carismatic, era primul la succesiune.

După cum era de aşteptat, prinţul Albert a servit în Marina regală în timpul Primului Război Mondial şi a avut o oarecare libertate în a-şi alege soţia, pe Lady Elizabeth Bowes-Lyon, cu care se căsătoreşte în 1923, după ce a fost refuzat de mai multe ori de către aceasta. Albert era o persoană timidă, care a suferit de-a lungul vieţii de o formă severă de bâlbâială. Luat prin surprindere de abdicarea subită a lui Edward al VIII-lea în 1936, Albert devine rege pe 12 mai 1937, alegându-şi numele "George al VI-lea", pentru a trezi încrederea poporului în monarhie - folosind acelaşi nume ca şi tatăl său.

Peste câţiva ani izbucneşte cel de-Al Doilea Război Mondial, iar familia regală, confruntată cu o popularitate în declin, caută să devină un exemplu încercând să fie un factor decisiv în păstrarea moralului naţiunii. Discursul  încurajator al regelui, transmis la radio, a rămas în istorie.

După război, sănătatea regelui s-a deteriorat rapid. Bolnav de cancer la plămâni, a apărut în public ultima dată pe aeroportul din Londra, pentru a o vedea pe fiica sa Elisabeta, înainte de plecarea într-o călătorie. Regele a murit subit la Sandringham House pe 6 februarie 1952, fiind înmormântat la Castelul Windsor.

În film, Lionel (Geoffrey Rush) - logopedul - îi cere lui "Bertie" să nu fumeze, susţinând că "trasul fumului în plămâni te va ucide". Într-adevăr, fumatul  intens pentru a face faţă stresului din timpul Războiul Mondial l-a îmbolnăvit pe George al VI-lea de cancer pulmonar, acesta murind în 1952, adică la 57 de ani (deşi încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a avut loc abia în 1953).

Regele George al VI-lea a fost de asemenea ultimul rege al Irlandei, în acord cu prevederile External Relations Act din 1936, până la anularea acestuia şi intrarea în vigoare a Republic of Ireland Act, în aprilie 1949. George al VI-lea a fost ultimul rege care a avut titlul de Emperor of India, înainte obţinerii independenţei în 1947.

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
victor_neo75 pe 11 februarie 2011 12:31
George al VI-lea seamana mai mult cu Buster Keaton sau cu David Bowie. Sincer Guy Pearce care il joaca pe fratele abdicat Edward al VIII-lea aduce mai mult cu George al VI-lea. Dar interpretarea lui Colin Firth este foarte credibila, iar filmul in ansamblu este pintre cele mai bune 5 din 2010 si are sanse reale sa castige Oscarul pt cel mai bun film, nu numai pt rolul principal masculin. Geofrey Rush are un Oscar la activ pt rol principal de pianist afectat de o cadere nervoasa in filmul Shine (1996).

Este un film care isi merita toti banii si premiile acordate. Filme in acelasi registru de drame istorice cu costume si decoruri somptuase ar fi: A Man for All Seasons (1966), Anne of the Thousand Days (1969) sau The Lion in Winter (1968)

zeus pe 11 februarie 2011 13:01
de ce este proiectat doar in Bucuresti?
Moody pe 11 februarie 2011 13:14
Din cate stiu, chiar regina Elisabeta II a laudat filmul si s-a declarat incantata si de rolul jucat de Colin Firth, care i-a trezit multe amintiri. Este intradevar un film deosebit.
omserios pe 11 februarie 2011 13:15
Fiindca distribuitorii si managerii de cinematograf au tarate in loc de creier.
omserios pe 11 februarie 2011 13:15
L.E. raspunsul de mai sus este pt zeus
Mishu25 pe 11 februarie 2011 13:23
In restul tarii primim 'Gnomeo şi Juliet' in toate cinematografele :|
danutz_manolache pe 11 februarie 2011 13:55
de abia astept sa il vad
doinarac pe 11 februarie 2011 14:41
@victor_neo75 : interesante si documentate comentarii, ca de obicei, !

"@Mishu25" macar ruleaza ceva nou si poate amuzant!
Dar noi in Craiova primim Monster House (2006) si the Countess (2009) !!! :-))

doinarac pe 11 februarie 2011 14:42
@zeus: raspuns: fiindca Bucuresti este CAPITALA!
anca_luna pe 11 februarie 2011 16:58
Si ce vreti sa ziceti "zeus" si "doinarac" ca numai "capitalistii" au parte de "nou" ? :-))
Posibil sa aveti dreptate!
Daca e asa , chiar "compatiesc" alaturi de voi!

victor_neo75 pe 11 februarie 2011 19:44
Sunt suparat ca nu exista un buton de editare a alegerii la Predictii Oscar (am pus pripit Oscarul pt costume altui film decat Alice in Wonderland (i-am dat lui I Am Love care numai costume somptuase n-are)). Ar trebui sa schimbati Regulamentul asta: omul isi mai schimba optiunea in functie de vremuri si de intuitie! Trebuia sa lasati optiunea de editare pana duminica seara pe 27 februarie, nominalizarile se acorda dupa ora 3 dimineata luni pe 28 februarie. Am pierdut din start 1 punct; sper ca nu sunt singurul care cere editare la concursul de ghicit castigatorii la Oscaruri!
Gloria pe 12 februarie 2011 15:37
Ca la orice concurs, nu e loc de ezitari ori "pripeli"!

Nu uitati, se poate vota pana pe 28 febr, ora 1; deci, daca nu esti foarte hotarat la o categorie sau alta, amana pana in ultima clipa votul;

Vorador pe 12 februarie 2011 18:33
Azi l-am vazut,frumos intr-adevar, nu o sa va para rau, sunt unele momente de parca te tine in suspans ca un film thriller
macarenco pe 12 februarie 2011 21:14
Asta e film bun cu adevarat, iar Colin Firth e absolut extraordinar in rol. Niciodata Paul Bettany sau celalalt favorit pt. rol, Hugh Grant, nu ar fi reusit o asemenea performanta. Noroc ca primii doi au refuzat rolul (cine stie din ce motive obscure!) si a fost ales, in final, Colin Firth. Toti actorii joaca f.f. bine dar fara C. Firth, filmul nu ar fi fost acelasi. Mare pacat daca distribuitotii nu il vor prezenta si in alte orase din Romania.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells