Proiecţie unică în România: The Lady, de Luc Besson

de Cinemagia în 13 Iun 2012
Proiecţie unică în România: The Lady, de Luc Besson

Vineri, 15 iunie, de la ora 19.30, la cinema Studio Doamna/The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson, deschide vineri, 15 iunie, prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România. The Lady va avea o singură proiecţie în România, la Cinema Studio, de la ora 19.30.

Cinepolitica se va desfăşura în perioada 15-21 iunie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Doamna spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în pofida distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului periculos de ostil: în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament; în ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010.

Înainte de începerea proiecţiei, va lua cuvântul PhDr. Jiří Šitler – Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Cehe în România, care va povesti câte ceva despre experienţa sa în Burma şi despre întâlnirea cu Suu Kyi.

Sâmbătă, începând cu ora 16:00, tot la Cinema Studio, se vor difuza primele trei filme din competiţia Cinepolitica. Coproducţie franco-belgiană regizată de Pierre Schoeller şi laureată cu premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Un certain regard – Cannes 2011, Ministrul/L'exercice de l'etat relatează odiseea ministrului francez a Transporturilor, Bertrand Saint-Jean, pus să rezolve efectele unui banal accident de autobuz petrecut în miez de noapte...

De la ora 18:00, cinefilii bucureşteni au ocazia să vadă Tot ceea ce sclipeşte/All that Glitters, al cehului Tomaš Kudrna, un film care arată amprenta unică pusă de trecutul comunist asupra muncitorilor care lucrează pentru compania canadiană Cameco, proprietară a minei din Kumtodin, Kîrgîzstan, şi asupra felului în care aceştia se adaptează sistemului capitalist.

De la ora 20:00, se va difuza un film lansat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011, unde a câştigat Premiul Alfred Bauer şi Premiul Sindicatului cinematografelor germane de artă – Cine, dacă nu noi?/Wer wenn nicht wir/If Not Us, Who?, de Andres Veiel, o poveste din Germania de Vest, de la începutul anilor ’60: Bernward Vesper studiază la Tübingen şi participă la seminarul de retorică al lui Walter Jens. Bernward vrea să devină scriitor şi-şi petrece nopţile la maşina de scris. În acelaşi timp, ţine cu tot dinadinsul să-şi apere tatăl, poetul Will Vesper, admirat pe vremuri de nazişti pentru modul în care a promovat ideologia „Sângele şi pământul”. Într-o zi, Bernward o cunoaşte pe Gudrun Ensslin şi între cei doi se înfiripă o relaţie extremă, excesivă şi totală, o poveste de dragoste ce transcende suferinţa, familia şi politica...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 5 iulie 2012 11:41
dupa ce va aparea pe net nu va mai fi o problema .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells