Maria Dinulescu şi Vlad Ivanov, în dialog despre "O istorie subiectivă a tranziţiei filmice"

de Cinemagia în 25 Nov 2011
Maria Dinulescu şi Vlad Ivanov, în dialog despre "O istorie subiectivă a tranziţiei filmice"

 "O istorie subiectivă a tranziţiei filmice", scrisă de criticul de film Valerian Sava, se va lansa vineri, 25 noiembrie, la Târgul Gaudeamus - standul Editurii Paralela 45, începând cu orele 18. Actriţa Maria Dinulescu şi actorul Vlad Ivanov vor susţine un dialog sui generis cu citate din carte, iar tineri cineaşti şi istorici, plus autorul vor rosti scurte alocuţiuni.

Participanţii vor avea privilegiul de a primi exemplare din carte cu dedicaţii din partea autorului. În programul promoţional al editurii este prevăzută şi o sesiune Q&A- o dezbatere pe marginea cărţii, la Librăria Cărtureşti sau la Muzeul Ţăranului Român, în prima jumătate a lunii decembrie, la o dată şi oră ce vor fi anunţate ulterior.

"Valerian Sava este un critic incomod, acid, temperamental, cu o energie şi o pasiune similare mai degrabă generaţiilor de tineri furioşi ai cinematografiei. Istoria critică a filmului românesc contemporan, cartea anterioară, o carte de referinţă, îi demonstrează însă solida documentare, experienţa cinefilului de cursă lungă, lovinescianismul structural şi rafinamentul analitic mergând până la nuanţe şi detaliul semnificativ. În plus, Valerian Sava este singurul pe care-l ştiu până acum capabil să articuleze o istorie care să înregistreze în toată complexitatea lui contextul politic al fenomenului cinematografic românesc. Cartea de faţă este mai mult decât o « istorie subiectivă » cum autorul o declară minimalist, asumând însă incisivitatea şi raţiunea ei polemică. Avem o istorie de interval, o istorie generaţionistă, o fenomenologie critică a tranziţiei filmice româneşti posttotalitare şi o analiză de sistem de o acurateţe chirurgicală, care-şi găsesc uneori expresia în formule memorabile. Lumea cinematografică este desfăcută ceasornicăreşte în resorturile şi reglajele sale intime din perspectiva tuturor « actorilor » implicaţi, de la regizori, actorii propriu-zişi şi public la criticii de film şi decidenţii instituţionali. O istorie subiectivă a tranziţiei filmice este cartea aşteptată, cartea care lipsea Noului Val, cel de-al Patrulea Val, al unei generaţii care a scos filmul românesc dintr-o lungă tăcere, dintr-o prelungită tranziţie". (Angelo Mitchievici)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 26 noiembrie 2011 21:51
foarte frumos . pacat ca se tine doar acolo .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells