La Editura Leda a aparut cartea "Mirosul lumii" de Radhika Jha

31 Oct 2007
La Editura Leda a aparut cartea "Mirosul lumii" de Radhika Jha

Acest roman de debut al scriitoarei Radhika Jha, care a devenit un bestseller în India, spune povestea unei frumoase tinere ce traieste la Paris un puternic sentiment de înstrainare, sentiment amplificat de un simt al mirosului neobisnuit de dezvoltat.

Despre carte:

Dupa ce tatal ei este ucis într-o rascoala în Nairobi, Leela este trimisa de mama ei la Paris, la matusa si unchiul ei care nu au copii. Obligata sa faca brusc trecerea de la spatiile deschise si siguranta reconfortanta a caminului ei din Kenya, la spatiul sufocant al unui apartament înghesuit din Paris, Leela îsi petrece zilele monotone ajutandu-si matusa la treburile casei si lucrand în magazinul unchiului ei. Dar nici acest echilibru fragil nu dureaza mult si, într-o noapte, Leela se trezeste singura pe strazile unui oras necunoscut, fara bani si fara pasaport. În lupta ei pentru supravietuire, trecand de la o slujba la alta si prin relatii din ce în ce mai nefericite, Leela îsi descopera o calitate neobisnuita ― un simt al mirosului deosebit de dezvoltat. O însusire aparent inofensiva, ba chiar folositoare uneori, care începe treptat sa-i coloreze fiecare traire si fiecare reactie, de la dorinta sexuala la placerea de a manca. Însa atunci cand mirosul salbatic si întunecat al propriului ei trup ameninta sa puna stapanire pe ea, Leela este înfricosata la gandul ca începe sa piarda controlul asupra vietii sale… Prin imaginile intense si descrierile nuantate, acest neobisnuit roman de debut promite sa schiteze un nou teritoriu pe harta prozei indiene contemporane.

Despre autoare:

RADHIKA JHA s-a nascut la Delhi în 1970 si si-a pierdut mama cand avea doar 3 ani. A crescut la Bombay, a stat o perioada la un internat din Himalaya, dupa care i s-a oferit o bursa de studii în Statele Unite. A studiat antropologia la Amherst College din Massachussetts si a obtinut o diploma de master în stiinte Politice de la Universitatea din Chicago. A lucrat pentru Hindustan Times si Business World, unde a scris articole ce acopereau diverse domenii: cultural, economic, social si despre mediu. A trait o buna perioada de timp la Paris, dar în prezent, locuieste la Delhi unde studiaza una dintre cele mai vechi forme de dans traditional din estul Indiei, odissi. A colaborat de asemenea cu fundatia Rajiv Gandhi, implicandu-se în diverse proiecte privind educatia copiilor victimelor terorismului în diferite parti ale Indiei. Mirosul lumii, romanul ei de debut a fost apreciat deopotriva de public si de critica, fiind adesea comparat cu  Parfumul  lui Süskind si obtinand prestigiosul premiu Guerlain în 2004, la Paris.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
elena pe 11 august 2010 22:16
am citit cartea si mi s-a parut interesanta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells