Festivalul de la Cannes

Isabelle Huppert, previzibilă - dă Palme d'Or-ul lui Haneke

de Gloria Sauciuc in 24 Mai 2009
Isabelle Huppert, previzibilă - dă Palme d'Or-ul lui Haneke

"The White Ribbon"/"Das weisse Band", un studiu sumbru pe tema problemelor sociale din Germania în zorii Primului Război Mondial, este filmul premiat cu Palme d'Or anul acesta la Cannes. Isabelle Huppert s-a achitat astfel de datoria morală față de regizorul Michael Haneke care o distribuia în 2001 în La Pianiste, filmul pentru care Huppert obținea premiul de interpretare la Cannes.

Un prophète, în regia lui Jacques Audiard, favoritul numarul unu al criticilor de film a obținut Marele premiu al juriului.

Juriul prezidat de Isabelle Huppert și format din Asia Argento, Sharmila Tagore, Robin Whright Penn, Nuri Bilge Ceylan, Shu Qi, James Gray, Lee Chang-Dong şi Hanif Kureishi a dat chix cu premiul de regie, înmânându-l lui Brillante Mendoza, pentru al său „Kinatay", cotat în toate clasamentele presei de specialitate ca fiind cea mai slabă producție a acestei ediții.

„Spring Fever", drama cu un triunghi amoros a lui Lou Ye, şi-a adjudecat trofeul pentru scenariu, în timp ce premiul special al juriului li s-a acordat ex-aequo lui Andrea Arnold, pentru „Fish Tank", şi lui Park Chan-wook, pentru comedia horror cu vampiri, „Thirst". Juriul a decis să-i acorde o distincţie specială şi cineastului francez Alain Resnais, veteranul ediției, în vârstă de 87 de ani, pentru „Les herbes folles".

Charlotte Gainsbourg, cea mai bună actriţă, Christoph Waltz, vânătorul de evrei, cel mai bun actor
Charlotte Gainsbourg a plecat cu trofeul pentru interpretare, datorită rolului din „Antichrist”. „Vreau să-i mulţumesc lui Thierry Frémaux pentru curajul de a selecta un film ca Antichrist, şi lui Lars von Trier, care m-a făcut să trăiesc cea mai intensă şi mai dureroasă experienţă de până acum”, a reuşit să rostească pe scenă, extrem de emoţionată, fiica lui Serge Gainsbourg.

Trofeului pentru interpretare masculină s-a acordat austriacului Christoph Waltz, colonelului neamţ Landa în „Inglourious Basterds” al lui Quentin Tarantino.

Isabelle Adjani a oferit trofeul Camera d’Or lui Warwick Thornton, pentru „Samson and Delilah”.
Un Palme d’Or pentru scurtmetraj a mers către Joao Salaviza, pentru „Arena”.

Românul Corneliu Porumboiu premiant al secțiunii Un Certain Regard

Cu o zi înainte de decernarea Palme d'Or-ului, s-au acordat premiile secțiunii Un Certain Regard. Al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, "Poliţist, adjectiv", s-a ales - după ce şi-a îmbogăţit palmaresul cu trofeul FIPRESCI - cu Premiul Juriului. Porumboiu a declarat că președintele juriului a fost impresionat de ultimele 30 de minute ale filmului.

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells