În curând: horror-ul Mama, clişee din filme vechi, dar şi imaginaţie

de Gloria Sauciuc în 23 Ian 2013
În curând: horror-ul Mama, clişee din filme vechi, dar şi imaginaţie

De la Guillermo del Toro, acum în calitate de producător executiv, vine - de pe 1 martie, pe marile noastre ecrane, thrillerul supranatural Mama, povestea a două fetiţe care au dispărut în pădure, în ziua în care Mama lor a fost ucisă. Filmul ne-a atras atenţia pentru că, în cinci zile de la lansarea pe teritoriul american, a strâns încasări de peste 32 de milioane de dolari, la un buget de producţie de 15 milioane, situându-se în fruntea box office-ului de peste ocean, surclasând astfel producţii ca Zero Dark Thirty şi Silver Linings Playbook.

Când sunt salvate, ani mai târziu, şi sunt pe cale să înceapă o nouă viaţă, cele două fete salvate din pădure îşi dau seama că cineva sau ceva în continuare îşi doreşte să vină noaptea să le învelească...

În ziua în care mama le-a fost omorâtă, surorile Victoria şi Lilly au dispărut în vecinătatea suburbiei în care locuiau. Timp de cinci ani, unchiul lor Lucas (Nikolaj Coster-Waldau), împreună cu prietena Annabel (Jessica Chastain), le-au căutat cu disperare. Dar când, în cele din urmă, fetele sunt găsite în viaţă, într-o cabană dărăpănată, cuplul se întreabă dacă fetele sunt singurii oaspeţi veniţi în casa lor.

Mama este un horror hispano-canadian din 2013, cu scenariul şi regia semnate de Andres Muschietti, cu Jessica Chastain în rolul principal. Filmul este produs de către J. Miles Dale şi Barbara Muschietti, fiind inspirat din scurtmetrajul lui Muschietti în limba spaniolă din 2008.

Richard Roeper, de la Chicago Sun-Times, a apreciat filmul căruia i-a dat trei din patru stele: "Filme precum Mama sunt generatoare de senzaţii tari. Mergem acolo ca să fim în tensiune şi ca apoi să râdem, şi apoi întotdeauna există material pentru o continuare. E o experienţă pe care aş repeta-o din nou".

Owen Gleiberman, pentru Entertainment Weekly, notează filmul ceva mai slab: "Mama îşi fundamentează toate imaginile terifiante pe clişee din filmele mai vechi: textura neagră, putrezită, care se întinde pe pereţi parcă e din Ring plus Repulsion; personajele cu mişcări stranii ca de păianjen sunt inspirate din primul Exorcist. Felul în care Mama, cu braţele ei ca nişte tentacule din fum, aminteşte atât de monştrii din Alien cât şi, amuzant puţin, de personajele animaţiilor lui Tim Burton. Nimic din film nu e cu adevărat original, şi totuşi Muschietti, în versiunea extinsă a primului său scurtmetraj, ştie cum să realizeze o replică la un film original cu o vervă terifiantă. Îl ajută şi o actriţă atât de plină de sensibilitate cum e Jessica Chastain"...

Site-ul DC Film Critics a dat filmului 3 stele, notând: "Există de obicei ceva ieftin în orice film horror... Însă Mama este mai presus. Reuşeşte chiar să dea momente comice reuşite, atunci când se îndreaptă spre finalul ieşit din comun. Cu adevărat, în primul rând la final, Mama este unul dintre cele mai artistice horror-uri".

The HUffington Post scrie: "Cu numele lui Del Toro pe generic, să ne aşteptăm ca Mama să fie horror-ul preferat al iernii 2013".

The Philadelphia Inquirer a numit filmul "O poveste eficient de înspăimântătoare cu fantome", adăugând "Mama excelează în motive horror - flashback-uri în sepia, lumini care pâlpâie, murmururi ameninţătoare. Atmosfera este spectrală, iar del Toro nu se dezminte: ca şi în Labirintul Faunului, există o latură de basm (filmul chiar începe cu faimosul 'a fost odată'). Există copii aflaţi în pericol, un monstru fermecat, confruntări pe muchie de cuţit"...

Canyon News a scris că "Sperieturile vin în ritmul potrivit, şi vor face să tresară până şi pe cel mai dur spectator".

The Houston Chronicles a scris că "Regizorul Andres Muschietti cunoaşte limbajul cinematografului - într-o scenă împrumută de la Rear Window-ul lui Hitchcock efectul vizual al unui bec - având propria marcă a limbajului vizual. Mare parte din film este surprinzător de frumos".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
monicarusu25 pe 23 ianuarie 2013 10:15
filmele horror nu sunt favoritele mele, dar acesta face exceptie. Merita vazut.
Miiku pe 23 ianuarie 2013 13:55
Suna interesant, astept sa apara si la noi. :)
Mishu25 pe 23 ianuarie 2013 14:00
Vreau sa il vad
AndreBlack pe 23 ianuarie 2013 15:55
De-abia astept sa-l vad dar au pus data de lansare in Romania cam tarziu . Pana in Martie mai e destul .
alex_il_fenomeno pe 23 ianuarie 2013 16:52
Foarte surprinzator, un film pe care de abia astept sa il urmaresc.
SANDA45 pe 2 februarie 2013 15:38
interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells