Harriet Andersson şi nudul ei sublim, după viziunea lui Ingmar Bergman, la Cinemateca Union

28 Apr 2009
"Sommaren   med Monika" ("Vara mea cu Monika")


Adolescenţa în viziunea lui Ingmar Bergman o vom înţelege miercuri, 29 aprilie, începând cu ora 20, la Cinemateca Union (Str. Campineanu, nr. 21, vizavi de Sala Palatului) din Bucureşti.

Al doisprezecelea film regizat de Ingmar Bergman, "Sommaren med Monika" ("Vara mea cu Monika") din 1953 a reprezentat şi primul său mare succes de public şi mai ales de critică.

Decupat clasic, filmul conţine numeroase cadre care taie rasuflarea spectatorilor prin ingenuozitatea cu care au fost gândite. Mai mult decât orice, "Sommaren" a surprins la data apariţiei prin nudul sublim al actriţei din rolul principal (Harriet Andersson, care avea 21 de ani neimpliniţi în momentul turnării). Un plan foarte apropiat în care aceeaşi Harriet Andersson priveşte câteva secunde bune direct în ochii spectatorilor a şocat în mare măsură şi a fost discutat în numeroase publicaţii. De altfel, acele câteva zeci de secunde rămân azi printre cele mai celebre momente imortalizate vreodată pe pelicula cinematografică.

"Vara mea cu Monika" vorbeste despre adolescenta, de fapt mai corect ar fi sa spunem ca vorbeste despre firea umana folosindu-se de doi eroi aflati la varsta adolescentei. E un film cutremurator, cu momente absolut geniale de cinema, desi nu e lipsit de anumite impurităţi stilistice.

"Nu ştiu dacă poate fi considerat neapărat o capodopera a carierei lui Bergman, dar e cu siguranţă una dintre cele mai şocante descrieri ale adolescenţei transpuse vreodata în cinema" spune Andrei Rus, organizatorul cineclubului care găzduieşte acest film.

Ingmar Bergman avea 35 de ani la data apariţiei filmului, tinereţea lui putand fi resimţită în tonul vital al filmului.
Pentru cei care cunosc doar filmele din anii '60 - '70 ale regizorului suedez, s-ar putea ca "Vara mea cu Monika" să constituie o surpriză majoră.

Filmul va fi subtitrat în limba engleză.

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells