Florian Pittis a plecat dintre noi...

de Razvan Boboc în 5 Aug 2007
Florian Pittis a plecat dintre noi...

Actorul si cantaretul Florian Pittis a murit in aceasta dupa-amiaza la Institutul Oncologic Fundeni, unde fusese internat in stare grava la inceputul acestei saptamani. El suferea de cancer la prostata. De-a lungul vietii s-a remarcat ca o personalitate complexa a vietii culturale romanesti. Pittis s-a nascut la Bucuresti la 4 octombrie 1943. A studiat la Liceul "Gheorghe Lazar" si a absolvit in 1966 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, avandu-l ca profesor pe Radu Beligan. In 1969 s-a angajat la Teatrul Bulandra. A jucat numeroase roluri de referinta: Alencon din "Elisabeta I" de Paul Foster, Alioska din "Azilul de noapte" de M. Gorki, Edmund si Jamie din "Lungul drum al zilei catre noapte" de Eugene O'Neill si Ariel din "Furtuna" de W. Shakespeare, toate in regia lui Liviu Ciulei. Publicul l-a mai putut vedea in “Iulius Cezar” de W. Shakespeare, “Buna seara, domnule Wilde” de Oscar Wilde. “Titanic Vals” de Tudor Musatescu si multe altele.

S-a remarcat si in filmele in care a aparut: “Gioconda fara suras” (regia Malvina Ursianu, 1967), “Adio, draga Nela” (regia Cornel Todea, 1972), “Veronica se intoarce” (regia Elisabeta Bostan, 1973) si “Innebunesc si-mi pare rau” (regia Ion Gostin, 1992). Anul trecut, a dat glas unui personaj animat in versiunea in limba romana a filmului “Cars” (2006).

In 1992, a fondat trupa Pasarea Colibri, impreuna cu Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Vlady Cnejevici. De-a lungul anilor a fost o prezenta permanenta in lumea muzicii prin emisiuni la radio si televiziune, concerte si colaborari. De remarcat si vocea inconfundabila pe care am putut-o asculota in numeroase emisiuni de televiziune, printre care “Teleenciclopedia”. Pittis a fost director, incepand cu decembrie 1998, al Radio Romania Tineret, transformat in Radio3Net.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 19:49
Dumnezeu sa-l odihneasca

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells