Fantastic Four: Ascensiunea lui Silver Surfer

de Stefan Dobroiu în 15 Iun 2007
Fantastic Four: Ascensiunea lui Silver Surfer

Daca e continuare, atunci clar se potriveste un titlu concentrat pe un "re". X, Y si Z "reloaded", "revin", "se reintorc" etc. Numai ca la "Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer" nu prea se potriveste, pentru ca cei patru vin de fapt pentru prima data.

Dezamagirea primei parti a seriei a fost atat de mare, incat aceasta a intrat direct in topul celor mai proaste filme ale lui 2005. Lucru greu de realizat: niciodata nu am asteptat foarte mult de la ecranizarile dupa benzi desenate. Cu toate acestea, Tim Story si fantasticii lui n-au reusit decat un film plictisitor, cu efecte speciale relativ ok (e cineva care nu se infioara cand Mr. Fantastic incepe sa-si unduiasca bratele/picioarele?) si poveste ale carei incongruente de orice fel arata extrem de clar carei grupe de varste i se adresa filmul: prescolarii.

Ei bine, "Fantastic Four: Ascensiunea lui Silver Surfer" sta mult mai bine. Are un subiect interesant (cine nu e sensibil la distrugerea Pamantului?), un nou erou ambiguu, stralucitor si filiform (recunosc, am devenit fan Silver Surfer, oare ce parere are Kate Winslet despre formele acestuia?), Jessica Alba este Jessica Alba, Chris Evans este Chris Evans, iar de aceasta data apucam sa-l vedem la fatza si pe sarmanul Michael Chicklis, altadata total pierdut in costumul sau... bolovanos.

Iar efectele speciale sunt excelente, cu amendamentul ca Mr. Fantastic (Ioan Gruffudd) se incolaceste la fel de neplacut pentru ochiul spectatorului. Dar Surferul Argintiu arata fantastic si celebrul personaj chiar reuseste sa le fure filmul celorlalte patru, care raman la fel de schematice: Mr. Fantastic e acelasi om de stiinta amabil si distrat, Sue (Jessica Alba) frumoasa si (cam) invizibila, Johnny (Chris Evans) afemeiat si superficial, iar Ben (Michael Chiklis), ei bine, la fel de greoi.

Pe cand Surferul e foarte cool, interpretat fiind de Doug Jones, pe care (nu) l-ati vazut in rolul faunului din "El laberinto del fauno" sau in cel al lui Abe Sapien, delicatul amfibian din "Hellboy". Vocea lui Laurence Fishburne accentueaza calitatile dramatice ale acestui supererou, obligat de infioratorul Galactus sa-i pregateasca planetele pe care intentioneaza sa le devoreze. Ajuns pe Terra, Surferul starneste o imensa agitatie, pentru ca sosirea emisarului lui Galactus nu inseamna decat ca planeta va fi distrusa dupa opt zile. Dar au grija cei patru fantastici de Galactus, ocupandu-se intre timp si de sumbrul Victor van Doom (Julian McMahon, din "Prietenie pe muchie de cutit"), readus la deplinatatea facultatilor sale fizice si machiavelice de prezenta energizanta a Surferului.

Acestea fiind ingredientele filmului, spectatorul are toate sansele sa trateze locurile comune si replicile exagerate la capitolul "lucruri amuzante". Astfel "cum sa faci un copil in lumea asta nebuna?" provoaca inevitabil rasul, "avem responsabilitati, nu ne putem gandi doar la noi insine" aidoma, iar seria continua sustinut, pentru ca pana la urma cei patru fantastici au exact aceleasi probleme si dileme supereroice pe care le au toti confratii lor intru salvarea umanitatii. De-asta si astept cu nerabdare ecranizarea dupa "Watchmen" (Alan Moore). Mai e destul pana o s-o vedem pe marele ecran, caci filmarile incep de-abia in septembrie, in Canada, iar regizor este de-acum celebrul Zack Snyder, omul care i-a manat de la spate pe spartanii lui Frank Miller.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 01:02
foarte bun film, imi place de Silver Surfer, are multe puteri
dacoda pe 28 aprilie 2010 13:06
Da datorita placi :))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells