De vorbă cu Jared Leto

de Ştefan Dobroiu in 14 Sep 2009
De vorbă cu Jared Leto

Actorul principal din Mr. Nobody, film premiat la Veneţia cu un trofeu pentru scenografie, Jared Leto interpretează rolul lui Nemo Nobody, un bărbat a cărui viaţă o ia în trei direcţii diferite după ce în copilărie protagonistul refuză să ia o grea decizie. Slalom printre diferite perioade ale timpului (o parte a filmului se petrece în 2092) şi prin posibile vieţi diferite, Mr. Nobody este unul dintre cele mai captivante filme prezentate anul acesta la festivalul din lagună şi ar fi meritat un trofeu mai important decât premiul pentru scenografie. Regizat de belgianul Jaco Van Dormael, Mr. Nobody îi are pe generic pe Leto, Diane Kruger şi Sarah Polley şi se va lansa în România pe 28 mai 2010.

Pe scurt, Mr. Nobody este despre Nemo, un băiat de şapte ani care se trezeşte confruntat cu cea mai grea decizie din viaţa lui. Se află pe peronul unei gări şi trebuie să aleagă între a rămâne pe peron cu tatăl lui sau a urca în tren alături de mama lui. Alegerea îi va schimba viaţa din temelii, iar perspectiva este atât de înspăimântătoare încât puştiul REFUZĂ să o ia. La bătrâneţe, în 2092, când este unica fiinţă umană muritoare după ce avansurile tehnologice asigură viaţă eternă întregii societăţi, Nemo Nobody îşi trece în revistă cele trei vieţi pe care le-ar fi putut avea: cea cu tatăl lui, cea cu mama lui şi cea cu niciunul dintre ei...

Poate că pe Jared Leto nu l-ai văzut în serialul My So-Called Life, în care a jucat alături de Claire Danes, dar sigur îl ţii minte din puternicul Requiem for a Dream, al doilea lungmetraj al lui Darren Aronofsky. După acest succes de critică, Leto a mai fost văzut în Alexander, Panic Room, Lord of War şi, nu în ultimul rând, Chapter 27, pentru rolul ucigaşului lui John Lennon, Mark David Chapman, fiind nevoit să se îngraşe cu nu mai puţin de 30 de kilograme.

Revenit la greutatea normală, zveltul actor şi vocalistul trupei 30 seconds to Mars a stat de vorbă 20 de minute cu Cinemagia despre noul său film, Mr. Nobody.

Explică-ne şi nouă, eşti un actor care mai şi cântă sau un cântăreţ care joacă din când în când în filme?
Sunt un actor şomer care mai acceptă din când în când roluri în cele mai ciudate filme din istoria cinematografului... (râde)

Cum a fost să joci în acest film, eşti mai multe variante diferite ale aceluiaşi personaj. Te-ai ocupat de fiecare variantă pe rând sau ai făcut slalom printre ele?

Nu, am făcut slalom, lui Jaco (Van Dormael, regizorul) îi place să ne tortureze pe noi, actorii. A fost foarte interesant, derutant, pur şi simplu unic. Filmul ăsta e ca o pictură suprarealistă, nu e realizat deloc tradiţional. Eu nu l-am văzut încă, dar pot să vă asigur că e foarte neconvenţional. Am fost de-a dreptul norocos să fiu parte dintr-un asemenea proiect pentru că, credeţi-mă, astfel de filme nu se mai fac. Acum genurile sunt din ce în ce mai restrânse, iar banii vin de la oameni care vor să joace pe cărţi sigure, de unde şi o avalanşă de filme de gen sau foarte, foarte comerciale. Acum se fac tot mai puţine filme care-şi asumă riscuri, aşa cum este Mr. Nobody. Dacă va fi sau nu un succes nici nu mai contează, faptul că şi-a asumat riscul e deja un câştig.

Vezi rolul tău un acelaşi personaj în circumstanţe diferite?
Personajul este unul şi acelaşi până la vârsta de şapte ani, după care se divide. Variantele lui mature nu puteau fi foarte diferite, nu puteau avea, de exemplu, una ochii căprui, cealaltă ochi albaştri, pentru că sursa este aceeaşi. Oricum, de la vârsta de şapte ani circumstanţele te schimbă foarte mult, deci a trebuit să ne jucăm cu asta pentru a crea distanţă între cele trei variante diferite. De la şapte ani încolo personajul face alegeri diferite, iar asta îl schimbă. Este interesant de văzut cât de disperat devine Nemo în faţa unor alegeri diferite. Alegerile au un efect foarte consistent asupra mediului tău înconjurător, te schimbă din toate punctele de vedere.

Cum a fost să-l joci pe Nemo în vârstă?
Nu, acolo n-am fost eu... (răspunsul provoacă surpriză, pentru că toate declaraţiile regizorului Jaco van Dormael lăudau dăruirea cu care Leto se lăsa machiat şase ore zilnic pentru a interpreta versiunea vârstnică a protagonistului)

(râde) Ba da, eu am fost, glumeam doar...

Jaco spunea că eşti cu atât mai bun ca actor cu cât rolul e mai diferit de tine, cel din viaţa reală...
Păi da, cine vrea să se joace pe sine însuşi? Cu cât e mai mare provocarea cu atât e mai importantă recompensa, zic eu. Nu mi-am format obiceiul, cel puţin până acum, de a juca versiuni uşor schimbate ale mele pe ecran, aşa cum o fac alţii şi sunt atât de buni la chestia asta. Cum este Cary Grant, de exemplu. Te duci la cinema ca să-l vezi pe Cary Grant fiind Cary Grant, nu vrei să-l vezi în rolul Omului elefant!

Ai o viziune puternică asupra propriului tău eu sau ţi se mai întâmplă să ai perioade de derută, să simţi nevoia de a te întoarce pe firul istoriei tale personale şi de a te regăsi?
E o întrebare cam personală... Da, am o viziune puternică asupra mea, dar asta nu înseamnă că nu-mi pun întrebări. Facem cu toţii o călătorie şi fiecare călătorie are şi momente grele. În ceea ce priveşte actoria, prefer să gravitez în jurul a ceea ce se cheamă roluri de compoziţie, roluri foarte diferite de mine. Asta îmi place să fac şi asta mă interesează.

Ţi se pare înfricoşător să te joci pe tine însuţi pe ecran?
Uneori da, te simţi gol în faţa camerei. Nu am jucat niciodată un tip care are o cămaşă de blugi, cu un simbol tâmpit tatuat pe încheietură...

Chiar, ce simbolizează tatuajul tău?
Aş putea să-ţi spun dar apoi va trebui să te ucid... (râde). Revenind la actorie, aproape că nu mi s-a întâmplat să joc o versiune apropiată de mine, cel de acum. Apreciez foarte mult actori ca Sean Penn sau Daniel Day-Lewis, care se schimbă cu fiecare rol, se redescoperă în fiecare nou proiect. Ce să fac, rolurile mai puţin convenţionale mă atrag... (râde)

Citeşti filozofie sau cărţi spirituale? Te pasionează domeniul?
Da, mă pasionează legea universală, de exemplu, dar cărţile sunt o minunată sursă de inspiraţie. Când citeşti o carte precum Atlas Shrugged parcă ai impresia că ţi se măreşte creierul, parcă-mi antrenam mintea, iar antrenamentul ăsta a avut efecte pozitive asupra muncii mele, de orice fel ar fi fost ea. Mr. Nobody este un film foarte provocator şi filozofic, te face să te gândeşti la viaţa ta şi la ce se întâmplă când faci o alegere: cum ţi se schimbă viaţa din momentul alegerii este şocant. De asta perioada filmărilor a fost o perioadă de introspecţie pentru mine, mi-am pus o mulţime de întrebări, dar ca de obicei întrebările sunt mult mai multe decât răspunsurile. N-ai cum să nu te gândeşti la impactul alegerilor tale. Am citit undeva că norocul este un reziduu al soartei. Cred într-o anumită providenţă divină, dar în acelaşi timp sunt convins că suntem gardienii propriei soarte. Nu ştiu dacă şi Jaco ar fi de acord cu mine în această privinţă.

În timpul filmărilor ai avut multe discuţii filozofice cu Jaco?
Aveam o mare problemă: el vorbeşte franceză, iar eu engleză.

Cam greu aşa, nu?
Juste un petit peu... (râde) Am învăţat foarte repede că dacă zice "transpiration" (cuvântul francez pentru "transpiraţie" pronunţat ca în engleză) înseamnă de fapt "sweat". "Put your hand on the coffin" ("pune mâna pe coşciug") înseamnă de fapt "put your hand on the cushion" (pernă) şi tot aşa... (râde), a fost foarte bizar...

Ce fel de regizor este Jaco?
Eu îl consider Terrence Malick (regizor american care a semnat, de-a lungul a decenii de carieră, patru lungmetraje considerate de presa de specialitate capodopere - n.r.) al Europei. Am fost foarte norocos să lucrez cu el pentru că, spuneam şi mai devreme, astfel de filme nu se mai fac. Astfel de filme se mai pot face doar în Europa, şi asta din ce în ce mai rar. Oricum, nu atât de provocatoare, neconvenţionale, unice! E un film lăudabil prin intenţie, e un film foarte personal pentru Jaco. Singurul lucru pe care îl reclam de la acest film este interpretarea bătrânului Nemo, pentru că în această privinţă am fost foarte încăpăţânat, voiam foarte mult să-l joc pe Nemo şi la bătrâneţe. Dar altfel Mr. Nobody e Jaco, fiecare cuvânt, fiecare respiraţie.

Filmările au durat foarte mult, aproximativ şase luni. Cum ai suportat această perioadă atât de lungă?
A fost extenuant! Am trăit un iad! Nu, a fost minunat! (râde) Îmi place la nebunie să filmez în Europa, lucrurile funcţionează cu totul altfel decât în America. Echipele sunt adevărate familii! Majoritatea oamenilor de la Mr. Nobody au lucrat cu Jaco la filmele lui anterioare, unii dintre ei s-au cunoscut la Toto le Heros, de exemplu, au format o familie şi veneau cu copiii lor adolescenţi la filmări acum.  Atmosfera era de-a dreptul familială. Jaco este foarte blând, foarte specific în ceea ce-ţi cere ţie, ca actor. Pur şi simplu simţeam nevoia să-l fac fericit, să-i dau tot ceea ce avea nevoie ca filmul să iasă bine.

Vocea lui Nemo vârstnic era vocea ta sau ai fost dublat?
Nu, nu eram eu... (râde) Ba da, eu eram... Era vocea mea, nu a fost procesată digital. Am obţinut vocea ţipând în fiecare noapte, ore în şir, şi a doua zi apăream cu vocea atât de răguşită, încât era perfectă pentru Nemo bătrân.

Ai mai face-o?
Nu cred, e foarte dureros, şi e foarte stupid, având în vedere că şi cânt. Probabil vocea mi s-a schimbat pentru totdeauna de la chestia asta.

Acum o să cânţi ca Joe Cocker, probabil...
Da, da... (râde)

În rol, cu atâta machiaj, arătai ca cineva din familia ta?
Arătam ca bunicul meu! Au făcut o treabă minunată cei de la machiaj. E un mare risc să iei decizii de-astea, ca actor. Dacă machiajul nu e făcut ca lumea, iar actorul îmbătrânit nu e credibil, asta poate face ca de filmul respectiv să se aleagă praful... S-a mai întâmplat! E un lucru ciudat să fii, să te simţi atât de bătrân, tu fiind tânăr. Atâta machiaj, atâtea proteze, nici măcar un pixel de CGI, totul a fost cât se poate de real. Lentile de contact, braţe, urechi, piele, dinţi, machiajul dura şase ore zilnic, un adevărat iad...

Nu ai jucat în foarte multe filme, dar rolurile au fost diferite...
Am senzaţia că de-abia am început. Sufăr de blestemul actorului care, orice ar fi făcut şi oricâte i-ar fi reuşit, simte că n-a făcut destul. Şi când am terminat cu ceva, am terminat de-a binelea, nu mă mai întorc înapoi.

Dar nu ţi se întâmplă să te gândeşti că ai mers prea departe? De exemplu, pentru Chapter 27 te-ai îngrăşat 30 de kilograme. Nu te-ai gândit că sacrificiul e prea mare?
Ba da! Uneori mă gândesc că-s un idiot. Încă am probleme din cauza acelui rol, probleme cu spatele, de exemplu. Colesterolul mi-a ajuns la nivelul normal de-abia acum, la doi ani de la filmări. A fost un lucru prostesc...

Vocea acum, kilogramele atunci, e o meserie periculoasă...
Nu, sunt doar decizii prosteşti. Ştii, uneori mă gândesc că dacă aş fi un actor mai bun nu ar trebui să am parte de asemenea excese... (râde)

De ce nu ai profitat de aspectul tău fizic şi nu ai devenit noul zdrobitor de inimi de la Hollywood?
Acum ce vrei să spui, ca arăt bine?

Da!
Ideea e că în general aş vrea să apar în filmele care m-ar face să şi intru în sala de cinema... Poate că odată şi-odată mă voi întoarce la Hollywood şi am să fac o comedie romantică! Nu se ştie niciodată. Chiar recent vorbeam despre cum ar fi să fac un mega-film la Hollywood, un film cu un super-studio în spate. Pentru mine ar fi exact aşa cum ar fi pentru altcineva să facă un film ca Requiem for a Dream, ar fi o adevărată experienţă. Ar fi ca şi cum m-aş travesti! Ar fi ciudat, chiar pervers, dar, de ce nu, amuzant. O comedie romantică... Sau să scot arma şi să alerg de colo-colo după diverşi răufăcători...

Bănuiesc că aspectul financiar nu este chiar atât de important pentru tine, dacă nu o şi faci.
Nu am lucrat niciodată pentru bani. Dacă aş fi vrut bani m-aş fi făcut broker sau aş fi dat lovitura în IT.

Crezi că Nemo Nobody trăieşte un coşmar sau un vis?
Nu ştiu, depinde de cum priveşti. Avem tendinţa să uităm că lucrurile sunt spuse din perspectiva copilului de şapte ani care refuză să ia o decizie. Este o fabulă, un fantasy suprarealist. E vorba de alegerile noastre sau de imposibilitatea, refuzul de a le lua. Nemo cel mic, pe peronul gării: merg cu mama, rămân cu tata? De aici porneşte totul...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
disaster17 pe 14 septembrie 2009 19:59
il ador :X:X:X
fire2ice pe 15 septembrie 2009 08:43
Frumosi ochi, adevarat.....Cel mai bun rol al lui Leto mi s-a parut cel din "Requiem for a Dream" ; si "Mr. Nobody" pare a fi un film bun, astept sa ajunga si la noi.
dudesux666 pe 15 septembrie 2009 19:21
e superb!
Matza pe 15 septembrie 2009 20:11
superb :x ..suberb :x si iar superb :X
TheRealDeal pe 16 septembrie 2009 12:28
@john lennon: ai vrea tu sa fii pitziponc de buzunar ca el ;)
Paramore pe 16 septembrie 2009 18:20
30 STM rulezzzzzz
john lennon pe 16 septembrie 2009 21:34
@the real deal :imagine.
mosule, asta a ramas drogat din requiem for a dream.ia-l acasa, da-i sa suga, creste-l si va inmultiti. ameno.

TheRealDeal pe 17 septembrie 2009 12:47
@john lennon: eu n-am nicio problema sa ma inmultesc cu el(sunt fata btw).. Ai vazut si tu un film in care se droga si gata a ramas un drogat? Inseamna ca trebuie sa aiba fata arsa din Panic Room, sa aiba cicatrici de la impuscaturile din Lord of War, sa aiba picioarele praf din Highway, sa fie injunghiat din American Psycho si fata desfigurata din Fight Club, nu?
Echelon pe 20 septembrie 2009 00:13
In primul rand as vrea sa multumesc domnului S. Dobroiu pt. interviu. Consider Jared un actor ( si un muzician ) extraordinar de talentat. I-am urmarit cariera in ultimii 10 ani si am apreciat f. mult alegerea rolurilor sale (unele intr-adevar dificile si extenuante pt. care si-a pus in pericol sanatatea: Prefontaine; Chapter 27; Mr. Nobody ) si am avut ocazia sa-l vad de mai multe ori la concerte si chiar acum la Venezia si va pot garanta ca e un adevarat artist.....doar ca nu e apreciat la justa sa valoare.
tfk pe 22 septembrie 2009 11:56
este un actor talentat dar si un cantaret bun tine-o tot asa
lollipop pe 22 septembrie 2009 13:35
TheRealDeal ...ai uitat gatul taiat in Switchback, ..accident de masina in Prefontaine
..abia astept sa vad filmul Mr Nobody

junior pe 23 septembrie 2009 19:18
poate ca are dreptate "Ştii, uneori mă gândesc că dacă aş fi un actor mai bun nu ar trebui să am parte de asemenea excese..."
jessica pe 26 septembrie 2009 17:20
de ce a refuzat rolul din Awake 2007 si Flags of Our Fathers (2006)-regizat de Clint Eastwood
TheRealDeal pe 28 septembrie 2009 02:02
@jessica: A refuzat rolurile respective din cauza turneelor trupei.
jessica pe 28 septembrie 2009 22:50
@TheRealDeal: ms pt raspuns
kinder pe 22 octombrie 2009 18:11
il ador:X:X:X

nu prea ma vazut filmele lui..dar ascult 30STM:X:X:X si il ador, are o voce superba si niste ochi superbi...

ROCK ON!!!!\m/

anka pe 4 ianuarie 2010 20:11
oricum , mie mi se pare super cool...
bun actor , bun cantaret
si in fond , fiecare are parerea lui,
eu il ador:x

~ Requiem for an Iris ~ pe 25 aprilie 2010 23:51
well...
In primul rand, fiecare are propria parere despre un anumit subiect...si ca acesta, e normal ca unii sa accepte, iar altii nu.
Dar...Jared Leto = pitiponc de buzunar? asta e chiar culmea..1 la mana, varianta masculina a pitipoanca e cocalar :). 2 la mana, dupa cum a zis si dupa cum o dovedeste, Jared Leto nu face ce face pentru bani :). Imi pare rau sa ii dezamagesc pe cei ce nu il urasc O:).

@the man, daca a iesit putin mai prost intr.o poza, asta nu inseamna ca are fata de "maniac compulsiv". te rog, a fst ales 2 ani printre cei mai frumosi 50 de oameni ai lumii de revista People :P.

@john lennon, draga, in Requiem for a Dream, da, a jucat rolul unei persoane care se droga, dar nu vad nimic care sa dovedeasca faptul ca o face in realitate. Nu judeca o carte dupa coperta, sau mai bine zis, nu judeca o persoana dupa rolurile sale :P.

@jessica, faptul ca a refuzat acele roluri dovedeste ca este o persoana care poate sa faca alegeri dificile. S-a sacrificat pentru 30STM, care la inceput a fost un proiect de familie intre el si fratele sau :). E un lucru demn de respect, ca si el ca persoana de altfel :).

@Echelon, desi mor de ciuda ca nu am fost si eu la concertul 30STM din Venezia, imi pare bine pentru tine ca ai ajuns acolo >:D< sa vezi un adevarat artist in persoana - atat cat s-a putut. Cand ai spus ca este un adevarat artist, ai avut perfecta dreptate, si inca ai.

Ma bucur ca sunt oameni, si nu numai Echelon, si Anka, Kinder, de exemplu...si multi altii, care stiu sa aprecieze o persoana dupa talentul ei.

Abia astept filmul :X

rrs85 pe 14 mai 2010 12:26
bun actor...
anju pe 29 mai 2010 18:40
de ce a fost amanat filmul pana-n august :(((
marina.otilia pe 22 iulie 2010 00:57
felul cum vorbeste , despre el , filme si nu numai ma face sa il respect si mai mult , go on
Iamsaved pe 3 septembrie 2010 01:04
Un actor foarte interesant,filmele in care joaca au intodeauna ceva special:) (mai sunt si fan 30stm:D)
buddha for me pe 28 septembrie 2010 17:15
jared are talent innascut si ori ce ar face ii iese de minune. filmul e superb cap-coada, unul dintre cel mai memorabil proiect a lui jared
Ellie54 pe 2 octombrie 2010 21:17
poate ca nu scoate filme ca pe banda, dar cand scoate unul se vede ca e muncit si merita vazut... nu cred sa existe un actor care ar fi putut sa interpreteze mai bine rolul din Mr Nobody... si ceea ce face pentru rolurile sale, pentru mine nu e prostie, ci daruire. omul asta chiar crede i ceea ce face... in plus 30 seconds to mars e una din cele mai bune trupe... face, practic, mai multe lucruri in acelasi timp si ii iese bine... good job jared
pixiie_dust pe 20 octombrie 2010 13:20
este genial =D
Teddy-T pe 25 octombrie 2010 20:55
pana acum nu am vazut decat "mr. nobody" si chiar mia placut a fost frum filmul :D
si asc 30 STM si imi plac enorm de mult melodiile lui :-> are super voce si nici ca actor nu e rau ... si @Echelon wow bv tie si eu vreau sa vad live :|
app cn zice ca si J.Leto e urat atunci nu vati uitat in oglina ... daca si el e urat ... sa va vad si pe voi la 38 de ani ca aratati asa bine :))))))) apoi comentati ( aia cares invidiosi nu pt toti e valabil :D )

cotofana_bebelusa pe 6 noiembrie 2010 17:58
ador muzica si filmele in care joca il ador
mirela pe 17 ianuarie 2011 17:36
e super mortal din toate punctele de vedere si nu am vazut decat un film cu el , dar din videoclipurile lui se vede ca ce face face cu tot sufletul.il iubesc
30stm THIS IS WAR pe 13 mai 2011 13:43
@Requiem for an Iris ai perfecta dreptate!Apreciez comentariul pe care l-ai postat....ador faptul ca mai exista unii oameni in Romania la fel ca tine.Iar pe tipul asta (Jared Leto) il iubesc...se vede ca pune suflet in ceea ce face!
margott pe 1 noiembrie 2011 20:16
Frumos rau. Are niste ochi albastri, albastri...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells