Cum se achita Dan Chisu de o "Datorie"

de Gloria Sauciuc în 30 Oct 2007
Cum se achita Dan Chisu de o "Datorie"

Filmul "Datorie" regizat de Vlad Trandafir, cu Dan Chisu in rol principal, a fost selectionat in trei festivaluri internationale. Astfel, in perioada 13-18 noiembrie, productia participa in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Teheran si in competitiile festivalurilor studentesti SKENA UP, din Prishtina, si EARLY BIRD din Sofia.

"Datorie" a mai participat în selectiile oficiale ale festivalurilor din Viena, Drama si Cambridge. Dan Chisu interpreteaza, in film, rolul lui Mihai, un fiu nevoit sa faca zilnic cumparaturi pentru Vali, mama batrana care locuieste singura. Vali il solicita zilnic, insistand sa-i cumpere, printre alte maruntisuri, zahar. Este o datorie care agaseaza intreaga familie si de care chiar el se achita distant. Filmul ii mai are in distributie pe Nathalie Arsenie Macry, Paul Ipate si Cristina Popescu.

In exclusivitate pentru Cinemagia, regizorul Vlad Trandafir a raspuns catorva intrebari:

De ce Dan Chisu in acest rol (Mihaita)?

V.T: Au existat, cum e si normal, mai multe optiuni de casting, atitudini si fete, la care m-am gandit pentru rolul personajului principal. Dan Chisu n-a fost prima optiune, dar a fost cel care, in final, s-a apropiat cel mai mult de ce-mi inchipuiam eu ca ar trebui sa fie personajul principal. Cineva care sa poata transmite detasarea de care aveam nevoie, pastrand in acelasi timp o anumita candoare. Norocul meu ca a acceptat.

Cum s-a nascut ideea acestei povesti - "Datorie"?

V.T.: Ideea povestii s-a nascut la o cafea. Si nu e nimic iesit din comun, foarte multe idei vin pe lume in felul acesta. Te preocupa o tema si astepti sa te viziteze subiectul potrivit, oferindu-ti astfel ocazia sa verifici, in practica, propriul fel de a vedea lucrurile. Eu imi doream sa fac un film despre detasare, despre incapacitatea de implicare emotionala in relatiile dintre parinti si copii. Este ce s-a intamplat. Ca in foarte multe filme, e o poveste care pleaca de la o intamplare reala.

(In ce fel) Te achiti - fata de asteptarile tale/ ale publicului - cu acest film?

V.T.: Eu cred ca exista un singur un fel prin care te poti achita fata de asteptarile publicului: achitandu-te fata de tine insuti. Ceea ce nu e usor deloc. De la a sti meserie la a te cunoaste pe tine insuti, trebuie sa bifezi tot. In cazul meu, a fost primul film in care am avut senzatia ca am putut spune ceva despre mine. E un sentiment incurajator. Dincolo de asta, doar filmul poate raspunde. In cartea lui, Au dos de nos images, Luc Dardenne spune un lucru foarte frumos: fa ceea ce stii sa faci fara sa-ti inchpui ca stii ce faci. E un principiu pe care incerc sa-l tin minte.

Taguri:  datorie, Vlad Trandafir

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 9 februarie 2012 18:53
interesant articol . merita urmarit , parerea mea .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells