« Înapoi la pagina festivalului

Cristian Mungiu, în linie dreaptă pentru Palme d'Or 2012

de Gloria Sauciuc in 19 Apr 2012
Cristian Mungiu, în linie dreaptă pentru Palme d'Or 2012

Filmul După dealuri/Beyond the Hills, în regia lui Cristian Mungiu, a fost inclus in selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Cannes (16 – 27 mai 2012). Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Paris.

Pelicula marchează revenirea regizorului român în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, la cinci ani după Palme d’Or-ul obţinut cu drama 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. După dealuri este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale scriitoarei Tatiana Niculescu-Bran, „Spovedanie la Tanacu" şi „Cartea Judecătorilor".

„Succesiunea scenelor din filmul După dealuri urmează cu fidelitate desfăşurarea evenimentelor din romanul 'Spovedanie la Tanacu', al doilea roman fiind folosit pentru informaţii de background şi psihologia personajelor", a declarat scriitoarea Tatiana Niculescu Bran în exclusivitate pentru Cinemagia.

Cele două romane non-ficţionale reconstituie cronologic şi factual, după trei ani de documentare din partea Tatianei Niculescu Bran, întâmplările care au avut loc în vara anului 2005, în judeţul Vaslui, când o fată orfană - Irina Cornici - vine la Mănăstirea din satul Tanacu să-şi vadă prietena de şcoală, suferă o criză de violenţă extremă, este internată la Psihiatrie, apoi externată, după care se manifestă din nou violent - iar preotul şi maicile de la mănăstire decid că trebuie exorcizată, totul finalizându-se cu moartea fetei. Al doilea roman este povestea procesului.

Un articol detaliat despre film, în exclusivitate pe Cinemagia, aici.

Imaginea este semnată de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de două actriţe ieşence debutante în film: Cosmina Stratan (Voichiţa) şi Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuţă (Părintele) şi Dana Tapalagă (Maica stareţă).

După dealuri va concura anul acesta pentru Palme d'Or, alături de alte 21 de filme. Iată lista completă a concurenţilor pentru cel mai important trofeu din industria cinematografică, după Oscar.

Moonrise Kingdom, de Wes Anderson - în deschidere  
De rouille et d'os, regia Jacques Audiard
Holy Motors, regia Leos Carax
Cosmopolis, regia David Cronenberg  
The Paperboy,  de Lee Daniels
Killing Them Softly, regia Andrew Dominik  
Reality,  de Matteo Garrone
Amour, regia Michael Haneke
Lawless, regia John Hillcoat
In Another Country, regia Hong Sangsoo
Taste of Money, regia Im Sangsoo
Like Someone in Love, Abbas Kiarostami
The Angels' Share, de Ken Loach
In the Fog, de Sergei Loznitsa
După dealuri, regia Cristian Mungiu
After the Battle,  de Yousry Nasrallah
Mud, de Jeff Nichols
Vous n'avez encore rien vu, regia Alain Resnais
Post tenebras lux, Carlos Reygadas
On the Road, de Walter Salles
Paradise: Love, regia Ulrich Seidl
The Hunt, de  Thomas Vinterberg 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
JohnnyAddams pe 19 aprilie 2012 15:39
He is the master of the art! Cu "4 months, 3 weeks, 3 days" a fost inlaturat de la Premiile Oscar din acel an datorita temei filmului, ceea ce mi se pare absurd, filmele cu gay sunt nominalizate in fiecare an indiferent de calitatea lor, pentru ca dl. Weinstein are diferite intelegeri cu comunitati , insa un film despre avort a fost respins.
Bayard pe 19 aprilie 2012 19:17
Daca facea filmul dur, cu drama fetei care moare.... ar fi avut sanse bune, insa eu am inteles ca directia urmata e complet diferita.... nu invinovateste pe nimeni, tonul e calm.... nu stiu, sunt si eu curios sa-l vad.
JohnnyAddams pe 19 aprilie 2012 23:48
@Gloria : "Lawless" e de Malick.
JohnnyAddams pe 19 aprilie 2012 23:51
Scuze, acum am vazut ca au schimbat numele la "Wettest County" in "Lawless". Ciudata decizia, avand in vedere filmul lui Malick, care din cate stiu are acelasi nume. Oricum, link-ul din articol duce spre pagina filmului lui Malick.
Gloria pe 21 aprilie 2012 10:32
da, am modificat linkul; al lui malick, cu acelasi nume, apare cu lansarea in 2013
alex_il_fenomeno pe 11 mai 2012 18:52
sa speram ca regizorul este pe drumul cel bun .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells