Festivalul de la Cannes

Cristian Mungiu: "Am ales să recuperez umorul de care am avut atunci nevoie ca să supravieţuim"

de Gloria Sauciuc in 29 Mai 2009
Cristian Mungiu: "Am ales să recuperez umorul de care am avut atunci nevoie ca să supravieţuim"

Amintiri din Epoca de Aur, proiectul cinematografic colectiv orchestrat de Cristian Mungiu, e alcătuit din șapte poveşti plasate în ultimii 15 ani de comunism, denumiţi generic de către propaganda oficială "Epoca de Aur", deşi au fost printre cei mai grei ani ai României. Episoadele sunt regizate, pe rând, de către Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Constantin Popescu Jr., Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu. Amintiri din Epoca de Aur este adaptarea pentru marele ecran a celor mai cunoscute legende urbane, care sunt - în acelaşi timp - comice, stranii, emoţionante, extrăgându-şi esenţa dintr-o realitate adesea suprarelistă, în care umorul era singura cale de supravieţuire a unui întreg popor. Amintiri din Epoca de Aur restituie atmosfera acelor ani şi face portretul unei ţări supusă logicii perverse a dictaturii.

Cu ocazia vizitelor oficiale ale lui Ceauşescu, primăriile mergeau până într-acolo încât agăţau fructe în copaci, ca să se asigure că satele lor vor primi un punctaj bun. Apoi, regulile Partidului Comunist stipulau că, în fotografiile oficiale, Ceauşescu nu trebuie să-şi descopere capul în faţa reprezentanţilor altor state. De aici un episod foarte amuzant, regizat de Hanno Hoffer. Apoi, o altă poveste, aceea a şoferului de Avicola care descoperă că ouăle găinilor pe care le transportă pot fi comercializate, regizată de Cristian Mungiu, va intra în partea "Dragostea de după muncă", cel puţin în împărţirea pe care filmul o va suporta pentru proiecţia în cinematografe.

Când un poliţist primeşte un porc viu de Crăciun, în condiţiile unei sărăcii lucii în magazine, chiar şi înainte de Sărbători, singura dilemă este cum să sacrifici porcul fără a afla vecinii hămesiţi. Legenda spune că porcul a fost gazat. În România anilor '80 Bughi şi Cristina o fac pe-a Bonnie şi Clyde, colecţionând... sticle cu aer.

Dacă v-am stârnit până acum interesul pentru acest film omnibus, atunci veţi fi convinşi să vedeţi filmul de chiar iniţiatorul acestui proiect, Cristian Mungiu, intervievat de corespondentul Cinemagia la Cannes, unde filmul a participat în secţiunea Un Certain Regard.

 

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 3 decembrie 2011 17:58
sunt niste filme bune , care merita vazute de catre toti .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells