Cătălin Leescu face un documentar iniţiatic la Săpânţa

de Gloria Sauciuc în 9 Aug 2010
Cătălin Leescu face un documentar iniţiatic la Săpânţa

Festivalul intercultural „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” (12 – 15 august), iniţiat de irlandezul Peter Hurley, va avea loc în tandem cu realizarea unui dcumentar iniţiatic de către regizorul Cătălin Leescu, un obişnuit al Filminute şi participant la Berlinale Talent Campus în 2008.

Un film despre pelerini şi despre descoperirea rădăcinilor în tradiţie, cu deschidere spre spiritualitate, „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” urmează călătoria apreciatul compozitor irlandez Shaun Davey - pornit să cerceteze filonul comun dintre celţi şi daci.

Compozitorul Shaun Davey este unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani ai Irlandei, creatorul muzicii pentru Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice 2003, colaborator al Royal Shakespeare Company, al BBC, având concerte la National Concert Hall -Dublin, nominalizat la Premiile Tony şi BAFTA; a ajuns acum doi ani la Săpânţa şi, impresionat de spiritul locului, a creat o suită muzicală, având ca texte epitafurile din Cimitirul Vesel.  Muzica lui Shaun Davey va fi cântată live de 120 de artişti: corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei; aceştia vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, în  noaptea de Sfânta Maria, pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel.

Un festival deschis pelerinilor români şi străini, din 12 august


Pornit ca o continuare firească a călătoriei unui irlandez pe tărâm românesc, festivalul intercultural „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” (12 – 15 august) strânge tot mai mulţi călători spre Săpânţa. Dacă vă veţi alătura lor, veţi lua parte la naşterea unui film, dar şi la un eveniment sui generis: cinci zile cu muzică “altfel” – Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească,  gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele. La eveniment deja s-au anunţat maramureşenii, apoi ardelenii din toate zonele. Deşi Săpânţa e departe şi drumul e lung, bucureştenii şi, o dată cu ei, oameni din toată ţara îşi pun pe agenda de vacanţă festivalul de la Săpânţa. Mai nou, au apărut şi semnale de peste graniţă.

Festivalul maramureşean, şanse să devină un reper al turismului cultural european


Ideea că în câţiva ani „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” va fi unul dintre festivalurile cu care România se mândreşte este asumată de tot mai mulţi oameni. Susţinut de la început de autorităţile locale (Parohia Ortodoxă Săpânţa – Părintele Luţai, Consiliul Local Săpânţa, Consiliul Judeţean Maramureş), evenimentul de la Săpânţa primeşte girul forurilor oficiale şi neoficiale -  Ireland-Romania Cultural Foundation, Ambasada Irlandei, CFR GEVARO, Muzeul Ţăranului Român etc.

Miza festivalului este pe cât de mare, pe atât de directă: o dovadă că Spiritul viu al românului poate fi înscris în circuitul valorilor universale, păstrându-se însă componenta sa inefabilă, nesupusă comercializării, prin transmiterea adevăratelor valori care contribuie la imaginea României în lume.

Cum să ajungi la Festival

 „Drumul lung...” porneşte din Bucureşti, Gara de Nord. Artişti, oaspeţi de seamă, turişti vor pleca împreună cu trenul, în zilele de joi şi vineri, spre Săpânţa. Pentru că totul trebuie să fie impecabil, S.C. „CFR GEVARO” S.A. a suplimentat numărul vagoanelor de dormit pentru publicul şi invitaţii festivalului, asigurând confortul călătorilor prin serviciile pe care le oferă. Se va adăuga şi un vagon restaurant, dedicat muzicienilor de la festival. Publicul are posibilitatea de a comanda meniuri speciale în cuşetă.

Trenul 1643 pleacă pe ruta Bucureşti Nord-Sighetu Marmaţiei, la orele 17.40. În zilele de joi şi vineri, adică 12 şi 13 august, acesta transportă călătorii spre Săpânţa. Toţi cei care îşi anunţă prezenţa în tren, vor fi aşteptaţi de un microbuz, care îi va duce de la Sighet la Săpânţa.

Deloc o coincidenţă, festivalul se va suprapune peste marea sărbătoare creştină Adormirea Maicii Domnului (14-15 august). Momentul de reculegere al celor care o celebrează pe Sfânta Fecioară şi pe cei dragi lor, vii sau plecaţi dintre vii, va fi urmat de un concert extraordinar, ce va avea loc chiar pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel. Pentru că festivalului de la Săpânţa este despre incursiunea în frumuseţea şi minunea eternului ciclu al vieţii şi al morţii, despre triunghiul tată-mamă-copil.


 


Taguri:  Cătălin Leescu

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 10 august 2010 16:37
interesant ! un documentar despre cimitirul vesel , unul dintre lucrurile pe care multi considerau ca trebuia sa intre in noile 7 minuni ale lumii !
Zvelt pe 12 august 2010 17:51
@alex_il_fenomeno
'multi considerau ca trebuia sa intre in noile 7 minuni ale lumii !'
Glumesti nu?

xerses pe 21 februarie 2012 17:46
Astept sa vad si eu acest documentar.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells