Afisul ceh de film al secolului 20

14 Ian 2005
Afisul ceh de film al secolului 20
Centrul Ceh din Bucuresti in colaborare cu Galeria Morava din Brno si cu Uniunea Cineastilor din Romania organizeaza expozitia AFISUL CEH DE FILM, care va fi vernisata marti 18 ianuarie 2005 orele 13,00 in spatiile Uniunii Cineastilor.
Curatorul expozitiei, doamna Marta Sylvestrova de la Galeria Morava din Brno a facut o selectie din cele mai bune afise create de artistii plastici cehi pentru filme importante ale cinematografiei mondiale punandu-se in evidenta afisele filmelor care fac parte din noul val al anilor '60. Expozitia este intregita cu creatii mai recente din domeniul afisului de film si cu afisele a catorva filme romanesti.
Fenomenul afisului ceh este legat cu precadere de anii '60 ai secolului 20. Centrala de imprumut a filmelor, dupa exemplul polonez, a inceput sa colaboreze cu mai multi pictori, graficieni, scenografi, arhitecti, artisti liber profesionisti, care prin expresia lor artistica au adus in creatia de afise elementele cautarilor si experimentelor lor artistice.
Vizitatorii expozitiei vor avea prilejul sa admire afise provenite din ateliere ale unor artisti renumiti (Karel Vaca, Karel Teissig, Richard Fremunda, Jiri Balcar, Jaroslav Fiser, Zdenìk Ziegler, Milan Grygar, Jan Kubíeek, Josef Vyletal, Olga Vyletalova, Jiri Rathousky, Jiri Salamoun, Kaja Saudek si multi altii), datorita carora afisul s-a desprins de descrierea realista si a devenit un fenomen artistic important al vremii.
 Afisul ceh de film a insotit succesul noului val in cinematografia ceha, care a obtinut doua premii Oscar (Elmar Klos si Jan Kadar Magazinul de pe corso, 1965, si Jiri Menzel Trenuri bine pazite, 1966). In anii '60, afisul de film a parasit scopul informativ initial si a devenit o interpretare artistica independenta a creatiei de film, atingand prin colaje si fotomontaje caracterul limbajului cineast.
La vernisajul expozitiei va participa doamna Marika Kupkova de la Galeria Morava din Brno care, dupa vernisaj, va prezenta creatiile asa numitului „noul val ceh“, iar doamna Doina Maximilian de la UNATC va vorbi despre impactul noului val ceh asupra cinematografiei romanesti.
In imagine: regizorul Jiri Menzel.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells