A Royal Affair, propus pentru Oscarurile europene, vine în România

de Cinemagia în 12 Sep 2012
A Royal Affair, propus pentru Oscarurile europene, vine în România

A Royal Affair/O afacere regală, producţia ce va avea premiera în România pe 28 septembrie 2012, se află pe lista lungă a Academiei Europene de Film anunţată ieri şi este propunerea Danemarcei pentru Oscarurile europene din acest an.

A Royal Affair/O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian VII - un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist – Struensee (Mads Mikkelsen, premiat anul acesta la Cannes pentru interpretarea din The Hunt), şi tânăra dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului, dar mai presus de toate, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă.

Ecranizarea unui capitol esenţial din istoria Danemarcei, filmul pleacă de la următorul fapt istoric: într-o perioadă foarte scurtă de timp, la sfârşitul secolului al XVII-lea, în Danemarca s-au întâmplat evenimente importante. Johann Struensee, un medic dintr-un oraş mic, a ajuns la curtea regală, a devenit amantul Reginei şi prietenul cel mai bun al Regelui şi în scurt timp a preluat puterea, devenind aproape rege timp de un an. În această perioadă de timp, a schimbat totul. A modernizat curtea daneză şi întreaga ţară. Era un revoluţionar şi a pornit o revoluţie non-violentă într-un interval foarte scurt de timp. Din nefericire, totul s-a terminat într-un mod oribl şi tragic. Cu toate acestea, la sfârşitul anilor 1760, a făcut ceva uimitor, ceva ce se întâmpla în toată Europa, şi care pornea din mişcarea iluministă – iar Johann Struensee aproape că a fost primul.

De la premiera mondială din cadrul Berlinalei, unde a primit Ursul de Argint pentru scenariu şi cel mai bun actor (Mikkel Boe Følsgaard), O afacere regală a avut succes atât în boxoffice-ul naţional cât şi în cel internaţional. Regizorul Nikolaj Arcel (scenarist la The Girl with the Dragon Tattoo) povesteşte cum i-a venit ideea filmului: "Am fost destul de fascinat de marile filme epice produse la Hollywood în anii ’40 şi ’50, chiar şi la o vârstă în care în mod normal ar fi trebuit să fiu mai interesat de filme de acţiune. Totuşi, eu eram foarte entuziasmat de toate aceste filme, chiar şi cele precum Gone with the Wind/Pe aripile vântului şi îmi doream foarte mult să fac un film în stilul acesta. După cel de-al doilea lungmetraj pe care l-am realizat în Danemarca, am căutat un subiect care să se preteze la stilul acesta epic. Nu a trebuit să caut prea departe. În Danemarca, există acest episod istoric foarte cunoscut care stă la baza poveştii din A Royal Affair. Imediat ce m- am gândit la această poveste, am ştiut că urma să devină următorul meu film. Oamenii încercaseră să o ecranizeze de 30 de ani şi am ştiut că acum este un moment potrivit ca acest lucru să se întâmple. Dacă nu aş fi făcut-o eu, atunci altcineva ar fi făcut-o. Atunci am început să scriu scenariul".

Gabriel Yared, compozitorul premiat cu Oscar al coloanelor sonore de la The English Patient şi The Talented Mr. Ripley , a semnat soundtrackul lui A Royal Affair.

Producţia este distribuită în România de Independenţa Film.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 24 septembrie 2012 11:15
sansa oricarui iubitor de film european.
Helensie pe 11 februarie 2014 20:01
mi-a plăcut la nebunie
colourzoom pe 17 februarie 2015 20:56
Un film cu o redare incredibil de autentica a realitatii intamplarilor acelor vremuri.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells