47 de filme eligibile înscrise la gala premiilor Gopo

de Ştefan Dobroiu în 27 Ian 2010
47 de filme eligibile înscrise la gala premiilor Gopo

14 lungmetraje de ficţiune, 13 filme documentare şi 20 de scurtmetraje produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe parcursul anului 2009 concurează pentru nominalizările celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 22 martie 2010 la Bucureşti.

Competiţia pentru nominalizarea la Gopo pare mai strânsă ca niciodată, după anul cu cele mai multe lungmetraje româneşti pe ecrane din ultimul deceniu. Dintre cele 14 titluri eligibile înscrise la secţiunea lungmetraj nu lipsesc filmele autohtone care au obţinut premii importante în 2009: cel mai recent lungmetraj scris şi produs de Cristian Mungiu, selecţionat în competiţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, Amintiri din Epoca de Aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu), debutul lui Radu Jude premiat la festivalul de la Berlin, Cea mai fericită fată din lume, câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun film prezentat în Zilele Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Cealaltă Irina (r. Andrei Gruszniczki), controversatul debut în regia de film al lui Bobby Păunescu, produs de Cristi Puiu şi selecţionat în competiţia Orizzonti de la Veneţia, Francesca, Întâlniri Încrucişate (r. Anca Damian), selecţionat în competiţiile festivalurilor de la Pusan şi Chicago, câştigătorul Ursului de Argint la Festivalul de la Berlin şi al Premiului Academiei Europene de Film, Katalin Varga (r. Peter Strickland), filmul multi-premiat la Festivalul de la Salonic, Pescuit sportiv (r. Adrian Sitaru) sau câştigătorul Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes şi al Trofeului Transilvania, Poliţist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu).

Cursa pentru nominalizarea la categoria Cel mai bun film documentar se anunţă, de asemenea, plină de suspans: cele două producţii originale HBO România lansate în 2009, Australia (r. Claudiu Mitcu) şi Lumea văzută de Ion B. (r. Alexander Nanau), filmele premiate la Festivalul Internaţional de film documentar Astra, Copiii Uraniului (r. Iulian Ghervas, Adina Popescu) şi Drumul păsărilor (r. Klara Trencseny, Vlad Naumescu), Dacia, dragostea mea (r. Julio Soto, Ştefan Constantinescu), selecţionat la Festival des films du monde de la Montreal, dar şi titluri aparţinând consacraţilor regizori de documentar Laurenţiu Damian şi Cornel Mihalache se numără printre opţiunile dintre care cei şapte juraţi ai Premiilor Gopo vor alege cele patru filme nominalizate.

Nici nominalizările la categoria Cel mai bun film de scurtmetraj nu se anunţă a fi o sarcină uşoară: Renovare (r. Paul Negoescu), selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin şi nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film, Nunta lui Oli (r. Tudor Cristian Jurgiu), câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun film Românesc şi al Premiului Special Cocor Channel la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, multi-premiat în ţară şi peste hotare, Tarantyno (r. Mircea Nestor), selecţionat la TIFF, Festivalul Internaţional de Film de la Milano, Festivalul Internaţional de scurt metraj Citadella del Corto, Zgomot Alb (r. Marius Pandele), premiat la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, producţiile "proaspete" ale UNATC Bucureşti, premiate la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit – Afterparty (r. Ivana Mladenovic), Aniversarea (r. Luiza Pârvu), Close Encounters of the Third Reich (r. Victor Dragomir), Outrageously Disco (r. Nicolae Constantin Tănase) şi Timi (r. Cristi Iftime) sunt doar câteva dintre cele 20 de titluri intrate în cursă.

Juriul Galei Premiilor Gopo, cel care va decide şi va anunţa, pe 22 februarie, nominalizările celei de-a patra ediţii, este alcătuit din Dana Băcanu (exploatant, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Viorica Bucur (critic de film), Cristian Comeagă (producător, câştigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun film în 2009), Mihai Fulger (critic de film), Radu Muntean (regizor, premiat cu Gopo în 2009 pentru Boogie), Cristian Niculescu (scenograf) şi Mara Nicolescu (scenaristă şi actriţă), cea care o înlocuieşte pe actriţa Irina Petrescu, care nu mai poate participa la jurizare din motive personale. Juriul care va decide nominalizările la categoria Cel mai bun film european, este alcătuit, la fel ca până acum, din cinci critici români recunoscuţi: Dana Duma, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Andrei Rus şi Gloria Sauciuc. După anunţarea nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, până cel târziu pe 21 martie 2010, ora 0:00.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Fotografie realizată de Adi Marineci

Căror filme le-ai da TU omuleţul Gopo?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2010 08:52
foarte buna initiativa acestui concurs!
marius93 pe 22 iulie 2010 22:02
Tare !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells