12 filme româneşti selectate la Cannes, proiectate la Bucureşti

de Cinemagia în 5 Oct 2011
12 filme româneşti selectate la Cannes, proiectate  la Bucureşti

Sub titulatura „De la film de şcoală, la film de Cannes”, spectatorii sunt invitaţi să (re)vadă filmele cineaştilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujică, şi să participe la discuţii cu ocazia proiecţiilor, în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 20 octombrie).

La 10 ani de când „Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezenţelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generaţii de cineaşti, Les Films de Cannes à Bucarest îi celebrează pe regizorii români ai ultimului deceniu. Fiecare dintre cele şapte zile ale festivalului va fi dedicată unui regizor român – aceştia urmând să vorbească deopotrivă despre filmele lor şi despre prezenţa la Cannes, precum şi despre un titlu din selecţia canneză din acest an. Programul este adresat în mod special tinerilor şi va fi organizat în parteneriat cu două proiecte de educaţie cinematografică: Cinema.edu şi Education à l’image. Primul a debutat în primăvara acestui an, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, şi este destinat elevilor de toate vârstele, iar cel de-al doilea este organizat de Ambasada Franţei, în parteneriat cu regizori români şi cu Festivalul NexT, pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, iniţiaţi în spiritul înţelegerii cinematografului de autor - după un model de program şcolar aplicat cu succes în Franţa începând cu anii ‘90.

Scurtmetrajele cineaştilor români - în cele mai multe dintre cazuri filmele de absolvire a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” – vor fi proiectate înaintea celor de lungmetraj cu care au fost prezenţi la Cannes, studenţii şcolilor de cinema având ocazia să discute cu autorii sau cu alţi membri ai echipelor filmelor despre saltul de la scurtmetraj la lungmetraj şi despre ce a însemnat participarea la Cannes în cariera fiecăruia. Intrarea la proiecţiile de film românesc va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

La Noul Cinematograf al Regizorului Român şi Cinema Studio vor rula filmele:

• „Marfa şi banii” (Cristi Puiu – Quinzaine des Réalisateurs, 2001), precedat de „Înainte de micul dejun” • „A fost sau n-a fost” (Corneliu Porumboiu - Camera d’Or, 2006) şi „Pe aripile vinului

• „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (Cătălin Mitulescu – premiu de interpretare Un Certain Regard pentru Dorotheea Petre, 2006) şi „17 minute întârziere”

• „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (Cristian Mungiu – Palme d’Or, 2007) şi „Mâna lui Paulişta”

• „California Dreamin’ (nesfârşit)” (Cristian Nemescu + Marele Premiu Un Certain Regard, 2007) şi „Poveste de la scara C” • „Marţi după Crăciun” (Radu Muntean – Un Certain Regard, 2010) şi „Ea”

• „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (Andrei Ujică – selecţia oficială, în afara competiţiei, Cannes 2010) şi „2Pasolini” Programarea detaliată a filmelor o puteţi consulta, în curând, pe www.filmedefestival.ro.

Ca un program separat, va fi proiectată o selecţie de scurtmetraje româneşti care au avut premiera la Cannes în ultimii 10 ani: „Trafic” (Cătălin Mitulescu - Palme d’Or, 2004), „Călătorie la oraş” (Corneliu Porumboiu – Premiul II Cinefondation, 2004), „Marilena de la P7” (Cristian Nemescu – Semaine de la Critique, 2006), „Megatron” (Marian Crişan - Palme d’Or, 2008), „Interior, scară de bloc” (Ciprian Alexandrescu – Cinefondation, 2008).

Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest aduce, în premieră, câteva dintre filmele apreciate sau premiate la recent încheiata ediţie a festivalului de pe Coasta de Azur: thriller-ul cu accente horror „La piel que habito”, în regia lui Pedro Almodovar, „Route Irish”, al lui Ken Loach (ambele distribuite în România de Independenţa Film), „Le Havre”, în regia lui Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), Elena”, al regizorului rus Andrei Zviaghinţev, recompensat cu Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard. Tot în premieră vor rula şi „Arirang”, de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard), şi „Play”, în regia lui Ruben Östlund, distins cu premiul Coup de Cœur al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.

Laureatul cu Palme d’Or, „The Tree of Life”, în regia lui Terrence Malick - cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş – va avea una dintre puţinele proiecţii în România, pentru că pelicula nu va rula în cinematografe. În program se vor regăsi şi „Melancholia” lui Lars Von Trier, distribuit în România de Independenţa Film, sau „Midnight in Paris”, comedia lui Woody Allen.

La 35 de ani de la premiera lui „Taxi Driver”, laureat cu Palme d’Or în 1976, Les Films de Cannes à Bucarest aduce filmul-cult al lui Martin Scorsese în România, în versiune restaurată, în cadrul unei proiecţii-eveniment. Celelalte filme şi evenimente din festival vor fi anunţate în zilele următoare.

Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi disponibil, în luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi achiziţionate începând de luni, 10 octombrie, de la casa de bilete a Cinema Studio. Evenimentul este organizat de către compania de distribuţie Voodoo Films.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marcusARCUS pe 5 octombrie 2011 23:30
Ei sa ne spuna ce dau,dar cand nu au afisat nici pana acum.
xerses pe 6 octombrie 2011 10:26
E un titlu incitant care anunta prezenta unor filme care au facut deja "istorie".
alex_il_fenomeno pe 6 octombrie 2011 16:10
cred ca sunt filme bune ... pacat ca nu sunt din Bucuresti .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells