Vom avea o gala Oscar!

de Gloria Sauciuc în 3 Feb 2008
Vom avea o gala Oscar!

Greva de 3 luni pare ca se apropie de sfarsit. Nu mai ramane decat ca studiourile sa semneze contractul de plata al scenaristilor. Intelegerea vine dupa doua saptamani de discutii intense, culminand cu o sesiune – maraton de negocieri tinuta vineri, la care au asistat directorul executiv de la Walt Disney - Robert A. Iger si negociatorii Asociatiei Scenaristilor . Scenaristii in greva de la Hollywood si de la cele mai importante studiouri au ajuns la aspectele cheie ale noului contract, si anume cu cat ar trebui ei platiti pentru lucrarile distribuite pe Internet. In sedintele anterioare, s-au realizat progrese legate de plata lucrarilor vandute online, insa sedinta de vineri a reprezentat un salt in cea mai sensibila problema: compensatiile pentru streamingul gratuit al filmelor si ale altor programe TV pe Internet.

Reprezentantii Asociatiei Scenaristilor, ca si ai Asociatiei Producatorilor de Televiziune si Film, care au reprezentat studiourile, au refuzat sa intre in detalii. Avocatii studiourilor, ca si cei ai Asociatiei au o intalnire in cursul zilei de astazi, pentru a discuta formularea contractului care va trebui ratificat de cei 10.500 de membri. Insa chiar inainte de vot, greva probabil va fi oprita daca membrii consiliului aproba cu fermitate intelegerea. Mai exista cateva aspecte care urmeaza sa fie rezolvate, inclusiv definirea exacta a ce inseamna promotie pe Internet. Dezbaterea se axeaza pe lungimea videoclipului pe care televiziunile o pot difuza pentru a face reclama programelor TV, fara sa implice necesitatea platii scenaristilor.

Atat scenaristii, cat si studiourile sunt in situatia de a raspunde presiunilor tot mai ridicate pentru gasirea unei modalitati de a pune punct celei mai costisitoare greve de la Hollywood din ultimii douazeci de ani, care ameninta locurile de munca a mii de oameni (in eventualitatea ca productiile TV s-ar opri). Incheierea grevei, de asemenea, va permite retelelor TV sa isi salveze productiile pentru toamna lui 2008, ale caror episoade pilot isi vor incepe filmarile luna aceasta. Iar sarbatoarea decernarii Oscarurilor, pe 24 februarie, se va difuza normal, in conditiile in care Globurile de Aur au fost trase inapoi de neparticiparea scenaristilor si actorilor. Motivul grevei, demarate pe 5 noiembrie, se leaga de asigurarea statutului scenaristilor intr-o lume digitala, pe masura ce studiourile distribuie munca lor gratis pe scara tot mai mare pe net, pe video IPoduri si telefoane mobile. Iar plata pe care ar primi-o atunci cand materialul lor e redifuzat, denumita plata reziduala, ar ajuta pe scenaristi sa treaca de ciclurile de productie ale filmului.

Studiourile, care se confrunta cu costurile in crestere ale productiei si cu veniturile in scadere de pe comercializarea DVD-urilor, au ezitat sa aprobe initial cererile Asociatiei pentru noi plati, tinand cont ca profitabilitatea de pe urma noilor tehnologii inca este nesigura.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells