Top zece filme de la Bollywood

de Ştefan Dobroiu în 23 Feb 2011

Dacă ar fi să întrebi un român, s-ar putea ca titlurile cel mai des amintite să fie Vagabondul sau O floare şi doi grădinari. Generaţii întregi din România au urmărit aceste filme, care înainte de Revoluţie reprezentau adevărate sărbători când apăreau în programul cinematografelor. Dar vremurile s-au schimbat, iar indienii şi-au schimbat şi ei gusturile. Iată că Cinemagia îţi spune ce filme ar trebui să te intereseze dacă vrei să te pui la curent cu ce mai face Bollywood-ul.

Ne-am concentrat pe cele mai profitabile producţii realizate vreodată în Bollywood şi, ca să nu favorizăm doar producţiile recente, am consultat un top al încasărilor care a ţinut cont şi de inflaţie. Cinci dintre titlurile din topul nostru au fost realizate în ultimii zece ani, patru în deceniul anterior, iar ultimul în 1975.

Poţi vedea mai jos campionii indieni ai încasărilor. Spune-ne dacă ai văzut vreunul din titluri şi ce impresie ţi-a lăsat.

Afișează:
1 din 11

Dacă noi avem Garcea şi oltenii, de ce n-ar avea şi indienii o comedie cu "idioţi" pe primul loc în topul încasărilor? Cu unul dintre cei mai populari actori indieni, Aamir Khan, în rolul principal, filmul regizat de Rajkumar Hirani urmăreşte haosul provocat de reîntâlnirea a trei foşti colegi de facultate, a căror abordare insolită a noilor experienţe (printre care un vechi pariu, o nuntă şi o înmormântare) face prăpăd. Giumbuşlucurile celor trei au fost atât de apreciate de indieni, încât 3 Idiots a devenit în 2009 cel mai profitabil film indian al tuturor timpurilor, cu încasări mondiale de aproximativ 67 de milioane de dolari.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
VladyBebe pe 23 februarie 2011 10:15
Ghaijini un film care merita sa te uiti la el;;). Un film exceptional. Si actiune si romantic. Minunat. Recomand cu placere acest film !!!
Iulik24 pe 6 septembrie 2011 13:41
Parerea mea despre acest film Ghaijini este k mia placut mlt. Acest actor Aamir Khan este unul dintr preferatii mei,toate filme lui leam vazut.deabia astept filmul dhoom3 in care joaca si Aamir khan.
florin_toderascu pe 22 noiembrie 2013 21:53
sincer parerea mea, am vazut de 3 ori filmul si tot nu m-am saturat de el, este un film care as putea spune ca le da clasa si multor filme de la hollywood, este cel mai bun film care l-am vazut vreodata sau hai sa ii spunem unul dintre cele mai bune, oricum felicitari lui aamir khan
spartacus pe 23 februarie 2011 10:50
Cea mai mare parte a acestor filme sint incomparabil mai proaste decit multe alte productii ceva mai vechi, dintre care ca voi, ca ziaristi sau ce va pretindeti a fi, nu le-ati inclus in acest asa-zis top. Nu stiu de unde ati luat aceste titluri, dar un top adevarat ar fi trebuit sa aiba in cadrul sau filme precum "Lantul amintirilor" (care, apropos, este nr. la incasari in India - verificati si voi in presa indiana in lb. engleza inainte de a scrie prostii) sau "Vandana".
Rrr pe 23 februarie 2011 12:09
How about Devdas? Dupa mine e unul din cele mai bune filme si nu doar dintre cele indiene, povestea este foarte frumos conturata, iar actorii de exceptie. Il recomand cu toata increderea, iar voi, toti cei nebuni dupa filme bune, trebuie neaparat sa-l vedeti :)
Moody pe 23 februarie 2011 13:30
Nu am vazut nici unul dintre aceste filme. Nu stiu daca am pierdut ceva sau daca filmele chiar merita vazute, insa am observat ca in India sunt o gramada de actori cu numele Khan. Sunt rude sau e un nume foarte comun cum ar fi Popescu la noi?
alex2812 pe 23 februarie 2011 14:01
unde e My name is Khan? Mie mi se pare unul din cele mai bune filme indiene dupa anii 2000.
jude pe 23 februarie 2011 14:44
Top zece filme de la Bollywood?eu zic top esec in lumea cinematografiei....nu mi-a placut si nici nu o sa-mi placa asa ceva...Viata e prea scurta ca sa le vizionez....
mariuszmeu pe 21 ianuarie 2014 14:36
imi plac, le-am vazut ,dar cam toate sunt copii ale filmelor americane
Alexandruprime pe 23 februarie 2011 15:14
mie personal nu imi plac...
Lorand93 pe 23 februarie 2011 15:47
Cred ca ați omis "Lanțul amintirilor" . Mi se pare cel mai bun film indian pe care l-am văzut vreodată.
Cristina pe 23 februarie 2011 16:09
Pai unde e Rab Ne Bana Di Jodi,Anjaana Anjaani sau Billu Barber,Om Shanti Om...si multeee altele?????Care au fost super
Costirik pe 23 februarie 2011 17:49
dap asa e gusturile nu se discuta dar sa compari bollywood cu hollywood chiar e o tampenie (aviz serhui)...in orice caz filmele indiene sunt ca manelele...din mii de filme poate unul sau doua sunt bune:))
Vorador pe 23 februarie 2011 17:50
Ghajini este o jignire adusa lui Memento,imi aduc aminte ca multi prieteni imi recomandau sa vad ''cel mai bun film din lume'' cum imi ziceau,iar ei nici macar nu stiau de varianta originala.Dupa ce l-au vazut spuneau ca tot Ghajini este mai bun......I Hate Bollywood
anonim pe 23 februarie 2011 18:49
DHOOM 1si 2 este foarte misto
laura pe 23 februarie 2011 20:45
hm....putine filme...cred ca topul ar fi trebuit marit foarte putin ca nu sunt astea filmele care au rupt gura targului cum se spune...(privind si incasarile)..totusi de ce FANAA nu este in top?esti imposibil sa ratezi un asa film....insa in ciuda faptului ca ai omis,in topul tau cel mai interesant este GHAJINI.totusi ar fi bine sa maresti topul....
legolas05 pe 23 februarie 2011 21:35
nu am vazut nici un film de aici..in general nici nu ma uit la filme indiene..am vazut doua,trei
Piratu pe 23 februarie 2011 22:16
remake la Memento nu mi-as dori sa-l vad musical sau ceva de gen...bleah
damaris pe 23 februarie 2011 22:50
unde e lantul amintirilor? e singurul film indian care l-am vazut de nu stiu cate ori...
onlywords pe 23 februarie 2011 22:55
si mie mi se pare curios ca nu e nici "devdas" si nici "my name is khan" pe-aici
Alessandra pe 23 februarie 2011 23:00
Sunt incomparabile filmele indiene! E imposibil de facut un top cu cele mai bune ! Pacat ca multi le stiu pe cele mai vechi, cum ar fii "Lantul amintirilor".. "Vandana".. "Calul alb"... si multe altele...

"Vande mataram" !!!

coteanu pe 24 februarie 2011 00:23
haaaa!!!!!! unde este lantul aminitirilor?este de departe cel mai bun film indian!!!
olga pe 24 februarie 2011 03:02
Pt cei carora nu le place genul,sa nu mai comenteze si sa se uite in continuare la filmele americane care sunt pline de violenta injuraturi si sex.Eu apreciez acest gen.Am vazut comedii indiene foarte reusite,filme educative si imi pare rau ca nu exista un canal tv care sa fie cu specific indian:muzica filme,turism etc.Acest top s-a realizat in urma incasarilor din cinematografe dar sunt mult mai multe filme bune la care nu s-a facut referire.
Gallagher pe 24 februarie 2011 09:34
Cei care nu inteleg productile indiene si nu au vazut macar un film hindi de referinta nu prea inteleg de ce ajung sa critice o asemenea industie.
Vorbiti degeaba, aveti impresia ca intereseaza pe cineva faptul ca voi nu ati vazut un film hindi? Chiar crezi ca cresti moral in ochii cuiva?
Faptul ca uni se cred deasupra acestor filme josnice dovedeste doar intoleranta, care la noi la Romani lipseste cu desavarsire.

Sa compari filmele hindi cu manele e cea mai mare tampenie pe are am auzit-o.
Oameni astia au o traditie de mii de ani , niste gesturi, anumite dansuri care reprezinta ceva, fiecare avand o semnificatie, costumele care au un rol important.
Lucruri pe care noi europeni le intelegem greu.

In India saracia pluteste la orice pas, faptul ca unele filme sunt niste copi clare ale unor filme celebre are doar un singur inteles : acela ca lumea e foarte saraca si nu isi permite sa vada Memento de ex.
Indiferent cat de critici sau de superficiali suntem noi, pentru copii saraci din India, Salman Khan sau Govinda (de ex.) sunt zei.

Krimona pe 19 noiembrie 2011 20:57
Cei care critica aceste filme, au vazut probabil cine stie ce prostii si generalizeaza.
Nikia pe 24 februarie 2011 14:17
Olga si Gallagher au dreptate nu are rost sa critici ceva care nu intelegi sau nu te intereseaza si nu vizionezi ..........poti sa critici ceva doar dupa ce ai vazut macar 4 sau 5 filme din genul respectiv; pe de alta parte nu trebuie sa cataloghezi un gen (in sens pozitiv sau negativ) doar pe baza afirmatiilor altora, mai intai trebuie sa vezi cu ochii tai despre ce este vorba si abia pe urma sa dai un verdict.
Costirik pe 24 februarie 2011 22:48
desteptii de ma sus..ce legatura are cultura istoria Indiei cu filmele lor copiate dupa productii americane (plagiate ca manelele deci gallagher are legatura asa ca taci:))) India e superba insa filmele sunt praf
Gallagher pe 24 februarie 2011 23:51
@ Costirik
Probabil vroiai sa zici sa nu mai scriu, de fapt nu ma adresam tie in mod special, dar totusi ar fi dragut sa pot vorbi aici ca sa si pot sa tac, asta ca sa poti tu sa te exteriorizezi atunci cand te simti frustrat la parerile altora.
Eu nu m-am luat personal de nimeni.
Daca citeai mai sus observai ce am scris, ca saracia produce plagiatul.
Iti mai dadeai seama ca de fapt vorbesti singur.
Istoria si religia fac parte 99% din filmele hindi.
Ti-as mai zice dar ma abtin.Si cu asta gata.

Costirik pe 25 februarie 2011 03:51
imi cer scuze ai scris atat de clar si corect ca nu am observat partea cu plagiatul..greseala mea... si ce ai zis sunt numai aberatii... pentru ei saracii care nu pot vedea memento de ex. filmele indiene sunt capodopere dar pentru noi cei care am vazut memento sau ce filme au mai furat ei sunt niste porcarii copiate;)
AbrahamLincoln pe 25 februarie 2011 14:02
Mai oamenilor , cum sa compari o productie americana cu una indiana ?! Cei care sustin ca exista comparatie sunt pur si simplu prosti ! Nu zic ca filmele indiene nu au farmecul lor pentru unele persoane , dar totusi , sa fim seriosi . . .
beku pe 25 februarie 2011 15:24
pai si numi spunetzi ca "O floare si doi gradinari nu are loc in top"
ella kiss4 you pe 27 februarie 2011 14:16
nu are rost sa va contraziceti intre voi si sa va jigniti. aici e o chestiune de gusturi. sunt
persoane carora nu le plac filmele indiene dar asta nu inseamna ca tre sa faca comparati si sa foloseasca cuvinte care le pot deranja pe cei care le place filmele hindi
Mie imi plac si filmele indiene si cele americane... si va recomand si vou sa le vizionati

cory pe 27 februarie 2011 23:00
Guzaarish e cel mai bun film indian de pana acuma. Imi pare rau ca nu e si el in top. de asemenea si My name is Khan n-ar fi trebuit sa lipseasca.
bianca pe 4 martie 2011 21:40
toate sant bune ,merita viziunate ,pt iubitorii genului
oana pe 10 martie 2011 16:10
KITES si MY NAME IS KHAN???? cele mai bune filme marca Bollywood
pufa1pufa2 pe 12 martie 2011 21:30
Parerea mea este ca nu stiu cat de corecte sunt cifrele referitoare la box office DAR am vazut toate filmele cu Shahrukh khan si pot spune ca TOATE MERITA VAZUTE !
Au un stil aparte de a crea divertisment , au explicat de foarte multe ori acest lucru , au o piata de desfacere cu mult deasupra Hollywodului si in consecinta cei care accepta cest gen , tot respectul , cei care nu , nu au decat sa urmareasca acele genuri pe care le pot digera.

moniki pe 18 martie 2011 20:21
il iubesc pe SRK toate filmele indiene sunt bune mai putin cele noi fictiune groaza etc..bine nu toate dar nu mai au acelasi farmec si cu actorii de generatie noua nu mai sunt la fel
anaela pe 18 iunie 2011 19:15
sunt cateva filme care le-am vazut. imi plac filmele mai noi in special cele in care joaca SRK. am vazut Ghajini si Fanaa, filme in care a jucat Amir Khan si au fost foarte tari.
xerses pe 7 iulie 2011 14:20
Taar Zammen (Stelute pe pamant) este un film foarte bun, care insa nu a avut sansa sa beneficieze de mare reclama.Pacat.
insoumis pe 9 februarie 2012 03:31
Asa este! Un film cu o poveste buna. Din pacate nu i s-a facut reclama pe care o merita. Pustiul din film mi se pare ca joaca extraordinar!
fyna94 pe 13 ianuarie 2012 16:59
uitativa la Kites

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells