Proiectii in memoria regizorului Juan Pablo Rebella

de Laura Popescu - Transilvania Film în 14 Iul 2006
Proiectii in memoria regizorului Juan Pablo Rebella
Juan Pablo Rebella (foto), unul dintre cei mai talentati regizori latino-americani s-a sinucis saptamana trecuta, pe 6 iulie. Trupul i-a fost gasit la resedinta sa din Montevideo, Uruguay. Tanarul regizor avea doar 32 de ani.
Rebella si colaboratorul sau de-o viata, regizorul Pablo Stoll au co-regizat doua scurtmetraje si doua lungmetraje de succes. Cei doi regizori si-au facut debutul cu 25 Watts, un film care a costat numai 26.000 de dolari, despre un grup de pierde-vara, filmat alb-negru, care le-a adus doua premii printre care un premiu VPRO Tiger la Festivalul de Film de la Rotterdam.
Al doilea film regizat de cei doi este comedia incarcata de melancolie Whisky, castigatoare a premiului FIPRESCI si al premiului pentru originalitate in sectiunea Un Certain Regard la Cannes in 2004. Whisky, co-productie a Ctrl Z Films (Uruguay), Rizoma Films (Argentina), Wanda Vision (Spania) si Pandora (Germania), spune povestea unui barbat singur ajuns la 60 de ani. Filmul a fost rasplatit cu premii la festivalurile de la Thessaloniki, Tokyo, Huelva, Havana, Gramado si Valencia si este castigatorul Trofeului Transilvania in 2005, devenind apoi un succes comercial in Uruguay unde s-au vandut 40.000 de bilete, in Argentina (70.000 de spectatori), Spania (150.000 de spectatori), in Franta si in multe alte tari.
Pastrand in filmele lor influente din stilul lui Jim Jarmush si al unor auteuri ai noului val argentinian precum Raul Perrone si Pablo Trapero, Rebella si Stoll si-au infiintat impreuna cu Fernando Epstein propria lor companie de productie si distributie, Ctrl Z Films. Prin aceasta ei au creat si distribuit 25 Watts, Whisky si alte lungmetraje, videoclipuri si seriale TV. Cei doi au co-produs, de asemenea, cel mai recent castigator al unui Tigru la Rotterdam, The Dog Pound, regizat de fostul lor asistent, Manolo Nieto.
Inainte de tragicul eveniment, Rebella si Stoll erau pe punctul de a incepe filmarile la al treilea lungmetraj.
 
Whisky, distribuit in Romania de Transilvania Film, a avut premiera de curand in cinematografe, devenind unul dintre cele mai aclamate filme ale acestui an si avand sansa sa intre in Top 10 al criticilor romani de film pe 2006. Pe cei care nu l-au vazut sau doresc sa il revada, Transilvania Film ii invita la proiectiile speciale ce vor avea loc la Cinema Union incepand cu 22 iulie.  
Taguri:  Juan Pablo Rebella

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells