Peter Greenaway deschide EXPIFF

11 Nov 2010
Peter Greenaway deschide EXPIFF

Între 24 şi 28 noiembrie publicul cinefil va avea acces la cele mai valoroase producţii ale cinematografului de avangardă din ultimii ani în cadrul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucuresti EXPIFF.

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, al Universităţii Naţionale de Arte şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, EXPIFF este singurul eveniment din România dedicat filmului experimental.

Misiunea EXPIFF este aceea de a promova creaţii inovatoare atât la nivel conceptual-tematic, cât şi stilistic, artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, artişti care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Aceste creaţii unicat şi regizori emblematici ai filmului experimental care vor gira Festivalul prin prezenţa lor vor fi dezvăluiţi publicului în următoarele două săptămâni.

Competiţia Internaţională EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea premiere în România. Echipa curatorială a EXPIFF este extrem de onorată de a avea alături pentru această ediţie curatori de talie internaţională din zona filmului experimental: Peter Van Hoof, directorul Departamentului de Scurtmentraj al prestigiosului Festival Internaţional de Film Rotterdam, şi Miguel Valverde, co-director al Festivalului Internaţional de Film Independent Lisabona – Indielisboa.

Fiecare dintre ei va prezenta publicului cinefil o selecţie CARTE BLANCHE - parte componentă a Competiţiei Internaţionale de Scurtmetraj - compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput în ultimii ani.

Festivalul Internaţional de Film Rotterdam şi IndieLisboa sunt două dintre cele mai importante evenimente din zona filmului experimental, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical-inovatoare în cinema şi arte vizuale.

EXPIFF este un eveniment absolut necesar pentru România. În ultimii ani cinema-ul românesc s-a făcut remarcat prin voci puternice precum cele ale lui Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Jude şi alţii, care au excelat mai cu seamă în zona ficţiunii narative realiste. Pe acest teren fertil, EXPIFF vine ca o reacţie complementară, avand ca scop principal extinderea ariei de percepţie către un spaţiu artistic complet nou, atât pentru publicul larg cât şi pentru cel specializat.

EXPIFF este de asemenea primul festival de film din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. Punctul de întâlnire al celor două medii este un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch şi alţii.

EXPIFF propune publicului cinefil filme unicat, adevărate “lecţii” de cinema experimental, productii emblematice care aduc în lumină posibilităţile nelimitate ale limbajului cinematografic. Fiecare film va fi susţinut de o contribuţie curatorială complexă, menită a facilita accesul şi a trezi interesul pentru o zonă artistică radical inovatoare.

Prezentat în festivaluri internaţionale de film renumite precum IDFA Amsterdam 2008, HOT DOCS Toronto 2009, Roma 2008, Pusan 2008, San Francisco 2009, Seattle 2009, Hong Kong 2009 şi multe altele, Rebrandt's J'Accuse este o docudramă eseistică, o demonstraţie abilă a forţei de manipulare a imaginii. Critica acidă a lui Greenaway la adresa analfabetismului vizual din ziua de astăzi se manifestă printr-o investigaţie a celebrei picturi a lui Rembrandt, "Rondul de noapte". Greenaway explică fundalul, contextul, conspiraţia, crima şi motivele tuturor celor 34 de personaje pictate care au conspirat să ucidă pentru scopuri personale; arată privitorului diverse "dovezi" care pot fi găsite în "Rondul de noapte", dar pe care nimeni nu le-a mai observat vreodată. Ca şi în apreciatul serial american CSI (Crime Scene Investigation), Greenaway ştie cum să facă credibile dovezile în sprijinul crimei, bazându-şi deducţiile pe fapte: surse istorice, comparaţii cu alte opere de artă care conţin mesaje secrete şi în special prin sublinierea a numeroase detalii din pictură care nu au mai fost observate până acum sau care pur şi simplu nu au fost corect interpretate. Rembrandt's J'accuse este o critică la adresa oligarhiei şi plutocraţiei din Amsterdamul Epocii de Aur şi în acelaşi timp o meditaţie pe tema puterii manipulatoare a imaginii. 

Rembrandt's J'accuse este o lucrare complementară proiectului Nightwatching, un ambiţios proiect multimedia realizat de Peter Greenaway cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt. Proiectul cuprinde lungmetrajul Nightwatching, o expoziţie/instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru. Proiectul Nightwatching a fost primul dintr-o serie iniţiată de Greenaway şi numită "Noua picturi clasice revizitate", care până acum include o investigaţie a picturii Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a Nunţii din Cana a lui Paolo Veronese.

În galeria articolului poţi vedea afişul la rezoluţie mare al evenimentului.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragomara pe 11 noiembrie 2010 22:26
Păcat că nu locuiesc în Bucureşti. Sunt într-adevăr interesată de filmele din cadrul EXPIFF,şi sper că-mi va fi dat să le văd cât de curând măcar pe DVD, dacă nu la TV.
peterpanrmx pe 13 noiembrie 2010 07:47
vreau sa l vad,de abi' astept..."Rembrandt"?...hmm...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells