« Înapoi la pagina festivalului

Patru proiecte româneşti de film, selecţionate la Cannes pentru întâlnirea cu finanţatorii

de Gloria Sauciuc in 20 Apr 2011
Patru proiecte româneşti de film, selecţionate la Cannes pentru întâlnirea cu finanţatorii

Proiectul de musical Supermarket (regia Alexandru Maftei), drama cu implicaţii sociale Roxanne (cu Mimi Brănescu şi Diana Dumbravă), plus debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu, 365 de Revelioane, vor fi prezentate de către Ada Solomon în cadrul "Producers on the Move", la Cannes, iar proiectul de lungmetraj româno - afgan Firuza îşi va căuta finanţatori şi distribuitori în cadrul Cannes Co-production Forum, prin producătorul Dan Burlac şi regizorul Barmak Akram.

25 cei mai promiţători producători ai momentului au fost selecţionaţi anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, printre care şi un român, Ada Solomon, de la HiFilm Productions, după ce în 2009 era selecţionat Daniel Mitulescu de la Strada Film, iar în 2010 Dan Burlac. Ada Solomon va prezenta în perioada 14-17 mai 2011 trei proiecte româneşti pe care HiFilm le are în derulare, în speranţa găsirii pentru acestea a unor finanţatori, vânzători internaţionali şi distribuitori.

"Cartea de vizită" a producătoarei Ada Solomon a fost proiectul Din dragoste, cu cele mai bune intenţii/Visiting Hours (regia Adrian Sitaru), după cum declară producătoarea pentru Cinemagia, proiect aflat în postproducţie, care a asigurat selectarea HiFilm anul acesta. Solomon va prezenta proiectele Roxanne, povestea unui bărbat (Mimi Brănescu) care, acum 20 de ani, a făcut o dedicaţie la radio, pe postul Europa Liberă, iar acum încearcă să afle cine l-a turnat la Securitate. Îşi obţine dosarul, şi din el află că Roxana a declarat că are un copil cu el. Dilema lui este cum să procedeze. Şă-şi cunoască propriul copil, cu riscul de a se infiltra în viaţa familiei pe care Roxana (Diana Dumbravă) şi-a întemeiat-o cu un doctor, sau să-şi continue mai departe viaţa - ca şi cum nu ştie nimic. Scenariul este scris de Ileana Muntean, regia îi va aparţine debutantului în lungmetraj Valentin Hotea, iar filmările vor începe în luna octombrie, pentru o premieră în 2012. Proiectul a fost finanţat de CNC cu 872.417 lei în cadrul sesiunii de concurs iunie - iulie 2010.

Supermarket, cel de-al doilea proiect prezentat de HiFilm anul acesta la Cannes, va fi regizat de Alexandru Maftei şi este "despre dragoste şi consumerism" (Ada Solomon). Filmul va fi ecranizarea muzicalului cu titlu omonim, jucat pe scena Teatrului Arca din Bucureşti, scris de Theo Herghelegiu.

365 de Revelioane, al treilea proiect promovat la "Producers on the Move" este un portret al generaţiei de 30 de ani, din zilele noastre, şi reprezintă debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu, câştigătorul la concursul de proiecte cinematografice al unui credit de  500.000 lei. Filmul, cu un scenariu scris în colaborare cu Vlad Trandafir, are deja un co-producător german, Filmallee.

Concomitent cu "Producers on the Move",  în cadrul Cannes Co-production Forum va fi prezentat proiectul Firuza. După ce a câştigat premiul Institutului mediteraneean de Film la festivalul de la Sofia şi a fost selectat la Euroforumul festivalului din Las Palmas, proiectul Firuza, o dramă despre o adolescentă din România care pleacă în Afganistan pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu tatăl ei, este selectat de The European Producers Club (EPC) pentru a fi prezentat la Cannes unor potential co-producători, finanţatori, agenţi de vânzări şi/sau distribuitori. Elefant Film, împreună cu compania afgană Kabuli Films produc Firuza, scrisă de regizorul Barmak Akram  în colaborare cu Andreea Vălean (Eu când vreau să fluier, fluier, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumi) . Forumurile organizate de EPC au loc anual în cadrul festivalurilor de la Berlin, Cannes, Roma şi  la Premiile Academiei Europene de Film.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 22 mai 2011 19:42
Bine ca se straduie.Dar e mult pana departe.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells