Nu ţi-e frică de întuneric? Iţi va fi... din 8 ianuarie

31 Dec 2009
Nu ţi-e frică de întuneric? Iţi va fi... din 8 ianuarie

"Unul dintre lucrurile pe care mi le-am dorit a fost să creez ceva despre care oamenii să spună că defineşte horrorul generaţiei lor, aşa cum, după Psycho, au spus că se tem să facă duş, după Jaws/ Fălci şi Open Water/ Teroare în larg  au spus că nu vor mai înota niciodată relaxati în ocean, iar după The Blair Witch Project/ Proiect: Vrăjitoarea, că nu îi mai tentează drumeţiile în pădure. M-am gândit că dormitul acasă este ceva inevitabil. Dacă pot să-i fac pe oameni să se teamă de propriul pat, atunci Activitate paranormală şi-a atins scopul." (Oren Peli, regizorul şi scenaristul filmului)

Povestea:
După ce un cuplu de tineri, din clasa mijlocie, se mută în casa lor de vis din suburbie, ei încep să fie din ce în ce mai tulburaţi de o prezenţă supranaturală. Entitatea pare mai preocupată de Katie, o studentă care s-a simţit ,,bântuită" toată viaţa, şi se face simţită în toiul nopţii. Mai ales când tinerii dorm sau ... încearcă să doarmă.
Prietenul ei, Micah, un broker de succes, dezvolta o fixaţie pentru entitatea din casa lor şi vrea să afle cât mai multe despre acest fenomen. Cu o gândire tehnică bine dezvoltată şi mare iubitor al jucăriilor Hi Tech, Micah cheltuie câteva mii de dolari pe o cameră video HD, pe care o instalează deasupra patului lor. Fenomenul pare sa se amplifice o dată cu instalarea camerei de filmat, Katie observând destul de repede faptul că prezenţa este deranjată.  
    
Cineast amator, Micah se dovedeşte a fi la fel de tenace - şi de profan - ca Heather din The Blair Witch Project/ Proiect: Vrăjitoarea. Totuşi, punctul lui de vedere - în calitate de bărbat care-şi apără casa - aduce o notă unică de disperare acestui tip nou de documentar. În final, Micah ajunge să vadă cum partenera lui este luată de lângă el noapte de noapte, in timp ce camera înregistrează totul, cadru cu cadru. Conform primelor minute ale filmului, înregistrările originale se află la secţia de poliţie din San Diego, fiind reţinute ca dovezi.

Povestea din spatele poveştii
Pentru scriitorul şi regizorul Oren Peli, acasă înseamnă de fapt templul terorii. La propriu. Amintirile lui Peli despre găsirea primei sale case sunt destul de anxioase, graţie situaţiei care a devenit de atunci un duşman familiar: bursa în dezvoltare a pieţei imobiliare din California de Sud. În acest mediu ucigaş, Peli şi Taylor au făcut oferte pentru mai multe case, fiind refuzaţi de fiecare dată.  "Când a apărut această casă, am acţionat rapid, am oferit preţul cerut şi am încheiat afacerea imediat", îşi aminteşte el. "Era prima dată când locuiam într-o casă. Până atunci închiriasem doar apartamente mici. Astfel, am descoperit repede cât de atent devii la orice zgomot neînsemnat, mai ales noaptea şi mai ales într-o suburbie liniştită”.  "Casa şi terenul din jur erau foarte primitoare. Cu toate acestea, cădeau inexplicabil lucruri de pe rafturi în toiul nopţii. Nu spun că era vreo stafie sau ceva, pentru că incidentele sau cum vrei să le spui aveau loc la  distanţă de câteva luni."  Separat, Taylor îşi aminteşte că, la fel ca şi Katie în film, s-a simţit "bântuită" ani de-a rândul, înainte să-l cunoască pe Peli.

În următorii doi ani, zgomotele din timpul nopţii - oricât de rare -  au continuat.  "Ele au determinat iubitorul de tehnologie din mine să se gândească: Bine, ar fi frumos să instalez camere video ca să-mi dau seama ce se întâmplă", spune Peli.

 "Dacă acele camere surprindeau ceva notabil, m-am gândit că aş putea face un film destul de interesant. Iar Blair Witch dovedise deja că, dacă un film, care arăta ca un documentar real este bine făcut, el poate deveni un succes." Nu era prima dată când Peli aducea în discuţie acest film, al cărui fan este şi despre care admite că a fost o sursă de inspiraţie pentru el atunci când a făcut ACTIVITATE PARANORMALĂ.

Concomitent cu instalarea noii podele de lemn, Peli a ţinut un casting în San Diego, dar a aflat cu dezamăgire că majoritatea actorilor care veniseră erau din L.A.  O altă sesiune maraton de audiţii la Hollywood a adunat 150 de aspiranţi, înlesnindu-i lui Peli descoperirea lui Katie Featherston şi a lui Micah Sloat.

"Au fost printre puţinii actori pe care i-am văzut şi care au intrat direct în pielea personajelor când le-am pus întrebarea - cheie: De ce crezi că este bântuită casa ta?" "Mai târziu, când i-am adus pe Katie şi pe Micah împreună, erau absolut convingători în calitate de cuplu, cu o relaţie de ani buni", spune Peli. "Spuneau poveşti despre vacanţele lor, vorbeau despre cum mama lui Katie nu era de acord să locuiască împreună... Au venit cu poveşti din trecutul personajelor lor pe loc. Acesta a fost momentul în care am dat undă verde filmului în mintea mea, pentru că nu voiam să-l fac dacă nu găseam nişte actori convingători."

"Exact ca în cazul filmelor Blair Witch şi Open Water, am vrut să curgă puţin sânge în film. Aşa îmi plac filmele de groază. Nu trebuie să exagerezi. La fel, am vrut ca efectele de sunet să fie subtile. Stabilim zgomotul în tonul camerei şi apoi folosim un huruit slab, care chiar este tot ce-ţi trebuie. Faptul că avem multe scene în film filmate în linişte perfectă forţează publicul să fie tăcut şi să fie foarte atent la fiecare amănunt. Tăcerea doar amplifică acea bătaie din perete care ştii că nu are ce căuta acolo."

Filmul şi drumul sinuos până la fenomenalul succes

A înscris ACTIVITATE PARANORMALĂ la câteva festivaluri selectate din Ghidul festivalurilor de film esenţiale al lui Chris Gore şi a fost acceptat doar la unul, Screamfest, un festival al filmelor de groază realizate de amatori, care avea loc în fiecare octombrie la Teatrul Chinezesc, pe Bulevardul Celebrităţilor.

Peli recunoaşte azi că era nepregătit pentru debutul filmului lui în 2007 şi că a fost absolut îngrozit când fondatorul Festivalului Screamfest, Rachel Belofsky, l-a forţat să-i trimită un DVD cu filmul său lui Steve Barton, editorul celebrului site de horroruri Dread Central.  S-a dovedit a fi o mişcare fantastică. Barton şi colegii săi de la site au fost primii care au acoperit cu laude filmul ACTIVITATE PARANORMALĂ, şi nu doar în preajma premierei de la Screamfest, ci şi perioada următoare în care s-a chinuit Peli să-şi lanseze filmul.

"Să văd ACTIVITATE PARANORMALĂ cu un public, care plătise bilet şi care işi acoperea ochii sau avea alte reacţii de panică, a fost o experienţă pe care n-o voi uita niciodată", îşi aminteşte Peli.   "Avanpremiera a fost deosebit de palpitantă", adaugă Toni Taylor. "Am fost surprinsă cât de mulţi oameni au râs de Micah."  După prima vizionare, îşi aminteşte Peli că a fost abordat de mulţi oameni, bărbaţi şi femei, între 20 şi 40 de ani, care au raportat probleme cu somnul noaptea, uneori chiar pentru mai multe nopţi la rând. "La început n-am ştiut dacă vor doar să fie drăguţi... Dar sesizările continuau", spune el. "A devenit clar în curând că oamenii apreciază filmul", continuă Peli. "Oamenii scriau frenetic pe blog, întrebând unde pot să vadă ACTIVITATE PARANORMALĂ. Iar eu nu aveam niciun răspuns."

"Era ceva supranatural", spune Peli. ,,Am văzut nenumărate filme la cinematografe alături de oameni străini, dar o asemenea reacţie n-am mai văzut. M-a făcut să încep să mă gîndesc la ACTIVITATE PARANORMALĂ în termeni cinematografici. Sunt foarte încăpăţânat, odată ce am o idee. Nu mă mai abaţi din drum."

"Dar ceea ce m-a atras cel mai mult a fost scena din prima noapte, după ce îşi pune Micah camera pe trepied. Am văzut multe filme de groază filmate din mână, dar  imaginea statică a părut aproape distrugătoare. Mi-am dat seama că cineastul a intuit cum să construiască suspansul. Apoi, filmul m-a captivat încet-încet, sentimentul de teamă a crescut, iar metoda foarte cinică a lui Oren de a filma - împreună cu naturaleţea interpretărilor lui Katie şi Micah - m-au afectat profund. N-am mai putut să dorm.  Iar una dintre sarcinile mele ca producător", spune Schneider, ,,este aceea de a identifica materiale frapante. Când apare ceva precum ACTIVITATE PARANORMALĂ, care acţionează la nivelul instinctelor, sentimentul descoperirii este nemaipomenit."

[Steven Schneider este un producător celebru, cu un masterat în filosofie la Harvard şi încă unul în cinematografie la NYU, ale cărui nenumărate cărţi despre genul horror l-au adus de la New York la Hollywood în 2003. Era numai o chestiune de timp ca agenţiile şi studiourile să se îndrepte către Schneider să le caute proiecte precum cel al lui Peli, ce puteau fi bune atât pentru achiziţie, cât şi pentru reeditare.]

Schneider i-a împărtăşit sentimentul producătorului Jason Blum, cu care colabora la Paramount.  Mişcarea aceea avea să schimbe totul - atât pentru Peli, cât şi pentru Blum. "Am recunoscut faptul că ACTIVITATE PARANORMALĂ semăna mult cu celălalt film, aşa cum se expunea în faţa publicului", spune Blum. ,,Amândouă au fost gândite să fie experienţe cinematografice, exerciţii de teroare spuse prin intermediul vizualului, simţite la nivel visceral de grupuri mari de străini reuniţi într-o cameră întunecată."

Cu festivalul Slamdance batând la uşă, Blum a trimis filmul la doi dintre cei mai influenţi jurnalişti ai industriei, lui John Horn de la Los Angeles Times şi lui Anne Thompson, care la vremea respectivă lucra la Variety. Dar, în ciuda recenziilor lor pozitive, ACTIVITATE PARANORMALĂ pleca din Park City fără să fie adjudecat de cineva. "De fapt, toată lumea l-a trecut cu vederea”, îşi aminteşte Blum, care recunoaşte că s-a simţit atât surprins, cât şi dezamăgit. Partenerul lui Blum, Steven Schneider, nu a fost la fel de şocat. El ştia foarte bine că, în ciuda pedigriului lui autentic şi a legăturii puternice cu publicul, estetica filmului făcut acasă şi actorii necunoscuţi vor fi priviţi ca un risc mult prea mare pentru distribuitorii care atacă de regulă terenul horrorurilor.

Dar o directoare tânără de la DreamWorks, Ashley Brucks, a văzut filmul la Slamdance, a avut aceeaşi senzaţie şi a reuşit să prezinte ACTIVITATE PARANORMALĂ şefului ei, Adam Goodman. Studioul s-a oferit să-l transforme într-o producţie cu buget mare, de Hollywood.  Blum a pus condiţia ca Peli să fie regizor, condiţie cu care DreamWorks a fost de acord.  În acelaşi timp, Peli a fost inclus de către revista anuală Filmmaker între cele ,,25 de chipuri noi din lumea filmului independent", o onoare deosebită.

Blum nu a reuşit să renunţe la încercarea lui de a lansa în cinematografe varianta originală a lui Peli. Faptul că filmul avusese deja succes la mai multe categorii de public îl rodea. În final, directorii de la cel mai înalt nivel al studioului au fost de acord să urmărească filmul alături de un grup mare de oameni, iar această vizionare a funcţionat. Chiar şi unul dintre membrii fondatori ai studioului - un regizor care ştie multe despre filmele de groază şi despre reacţiile publicului - a urmărit filmul şi şi-a dat acordul.

Apoi DreamWorks s-a despărţit de studioul care le distribuia filmele, lăsând drepturile asupra filmului ACTIVITATE PARANORMALĂ (şi pe directorii Ashley Brucks şi Adam Goodman) la Paramount, unde a rămas câteva luni.

Şi, în final, ACTIVITATE PARANORMALĂ a văzut lumina zilei la nivelul la care toti cei implicaţi au aspirat. În vreme ce oraşul se topea sub soarele verii lui 2009, se petreceau schimbări la Paramount. Peli, Blum şi Schneider au privit în tăcere cum directori din vârful ierarhiei erau înlocuiţi, cum producţiile erau triate, cum datele de lansare ale câtorva filme mari s-au modificat şi cum se dezvoltau noi moduri de promovare a filmelor in piaţa cinematografică.  ACTIVITATE PARANORMALĂ a fost una dintre primele lansări ale studioului.

Mândru de lansarea primului său film şi de începerea celui de-al doilea, Peli conchide cu observaţia: "Unul dintre lucrurile pe care mi le-am dorit a fost să creez ceva despre care oamenii să spună că defineşte horrorul generaţiei lor, aşa cum, după Psycho, au spus că se tem să facă duş, după Jaws/ Fălci şi Open Water/ Teroare în larg  au spus că nu vor mai înota niciodată relaxati în ocean, iar după The Blair Witch Project/ Proiect: Vrăjitoarea, că nu îi mai tentează drumeţiile în pădure. M-am gândit că dormitul acasă este ceva inevitabil. Dacă pot să-i fac pe oameni să se teamă de propriul pat, atunci ACTIVITATE PARANORMALĂ şi-a atins scopul."

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Razvan pe 31 decembrie 2009 20:23
Va fi filmul anului 2010 !!!! :X :X :X
phufu.ruoz pe 31 decembrie 2009 23:49
este cel mai prost horror vazut de mine vreodata! nu te sperie absolut nimic. mint! poate finalul care si ala e slab ... si razvan filmul a aparut in 2009 desteptule!
funk pe 1 ianuarie 2010 04:14
vai cati atotstiutori pe aci of of ia ganditi-va ca filmul e inspirat din fapte reale si dupa aia mai zice-ti ca e horror sau nu..lucrurile alea s-au intamplat nu e nevoie d mii d efecte speciale si d o gramda d ketchup ca s zici ca e horror...simplul fapt ca se misca cearsaful l pat in film e d speriat...pt ca asa s-a intamplat in realitate..ia intorceti-va capul d pe scaun si vede-ti ca se misca cearsafu eu zik ca va ca c ati pe voi
SergioSanto pe 1 ianuarie 2010 06:37
Auzi la asta!!! Asta o musca si afirma ca cearsaful se misca dupa o fapta adevarata. Eu nu cred nimic de la mancatorii de popcorn americani care fac filme de 25.000 $. GG.
roxaroxi pe 1 ianuarie 2010 07:22
nu va fii nici un film al anului 2010,pe langa ca e o aberatie de film nici actorii nu sunt foarte stralucit si imaginativa ce a iesit cu un buget de 15.ooo?
Vortex pe 1 ianuarie 2010 13:04
Pai daca vreti sa vedeti ceva mai realistic,zic eu,urmariti pe Discovery in fiecare vineri de la 22:00 Fenomene stranii(nustiu daca sunt dupa povestii adevarate dar e interesant),chiar a fost un episod despre vrajitorie,invocarea spiritelor,folosirea religiilor pagane ca sa le indaparteze si consecintele .;)
Gakumba pe 1 ianuarie 2010 15:01
Sincer, m-am asteptat sa fie un film horror bun, dar m-a dezamagit profund. Mie imi place acest gen de filme horror si consider ca sunt cele mai infricosatoare filme dar acest film pur si simplu m-a plictisit. Finalul ce e putin mai infricosator dar in rest filmul este plictisitor. Poate din cauza ca am vazut foarte multe filme si documentare (cele de pe Discovery) mi s-a parut plictisitor si sincer imi pare rau ca m-am uitat la el.
Gakumba pe 1 ianuarie 2010 15:06
Mentionez ca m-am uitat noaptea, singur acasa, calitate blu-ray cu sunet 5.1 si cu volumul dat foarte tare.
voldenuit pe 1 ianuarie 2010 17:19
Pe mine m-a amuzat foarte tare:))Îmi tot vine în cap faza când o trage de picior şi aia plonjează pe jos ţipând disperată:))
patlagik pe 1 ianuarie 2010 18:39
@funk: tu esti ala care te crezi atotstiutor.Nu e inspirat din nicio fapta reala.La sfarsitul filmului spune clar ca totul este fictiune si ca orice asociere cu realitate este pura coincidenta.

Film de 2 bani in my opinion.A fost oarecum captivant dar totul se strica foarte repede: de ce in toate filmele de groaza lumea nu aprinde lumina?Cred ca fantoma ori demonul ala ori whatever a aprins de mai multe ori lumina in film decat cei doi protagonisti.

Pe o scara e la 1 la 10 ii dau nota 6.

CosmyNarutO pe 1 ianuarie 2010 20:51
Am vazut filmu' si nu e de groaza..poate va place voua..dar nu e de groaza...mie nu mi s-a parut deloc de groaza :))
Kalrak pe 1 ianuarie 2010 23:23
Super film, trebuie vazut cu prietena isterica, care o sa tipe la fiecare faza la fiecare adiere de vand sau zgomot de usa, mai bine ati tine voi popcorn-ul.
donpedro pe 2 ianuarie 2010 16:16
Plina e lumea de prosti! Dece nu este horror pentru ca nu este cu sange cu capete taiate? Si filmul nu este caz real poate este facut dupa vreun reportaj ceva!
eu pe 3 ianuarie 2010 12:35
si d fapt filmul a aparut in 2007 [;)]...lam vazut exact in seara zilei mele d nastere knd faceam 17 ani [;)]
iovan pe 5 ianuarie 2010 17:34
si eu l-am vazut tot de revelion,cu multe persoane.a fost o plasma imensa,numai bine.nu au vrut sa dea volumul la maxim de frica probabil si multe faze nu au fost bagate de seama.+ mai era vreun destept sau doi care sa trebuiasca sa vorbeasca..
deagle pe 7 ianuarie 2010 23:20
Funk esti idiot la fel ca si majoritatea de pe aici, scrie clar ca povestea filmului este scrisa de regizor "povestea din spatele povestii" va spune ceva?
basyc3l3m3nt97 pe 30 iunie 2010 19:54
pe de o parte filmu ii sooper, are scene mai infricosatoare, pe de alta parte e plictisitor. sincer, acest film nu merita sa fie cel al anului 2010.
alex_il_fenomeno pe 21 iunie 2012 15:38
este un film chiar bun , ce merita urmarit !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells