Joyeux Noel in cursa pentru Oscar

de Anca Romanescu, MediaPro Pictures în 23 Sep 2005
Joyeux Noel in cursa pentru Oscar
Pelicula Joyeux Noel, coprodusa de MediaPro Pictures, la Buftea, in 2004, a fost desemnata sa reprezinte Franta in cursa pentru Premiile Oscar pentru cel mai bun film strain de anul acesta. Filmul reuneste o distributie remarcabila: Diane Kruger (frumoasa Elena din Troia), Gary Lewis (Gangs of New York, Billy Elliot), Daniel Bruhl (Good bye, Lenin!), Guillaume Canet, Benno Fürmann, Danny Boon.
Regizat de Christian Carion, Joyeux Noel se bazeaza pe un eveniment ce s-a petrecut cu adevarat in Ajunul Craciunului, in 1914. Pe campul de lupta al primului razboi mondial, "ofiterii si soldatii care se macelarisera pana atunci in transee au aruncat armele pentru a imparti vin si mancare, pentru a face schimb de fotografii si de amintiri si pentru a juca fotbal in zapada", scrie Hollywood Reporter. Totul a inceput cu un colind. Scotienii il cantau la ei in transee, germanii, ceva mai departe. Tenorul Nikolaus Sprink a iesit apoi in plin camp, continuand sa cante. Imediat, un cimpoi scotian a inceput sa il acompanieze. Pentru nici unul nu mai exista frica de a fi impuscat in cateva secunde "de ceilalti". In scurt timp, langa ei aveau sa vina si francezii. Si-au strans mana, si-au dat unii altora tigari sau cate-o bucata de ciocolata, urandu-si "Craciun fericit!"
"Am crescut cu ideea ca tara mea a comis orori in timpul razboiului", povesteste Diane Krüger. "Scenariul acesta insa arata ca germanii au dat, la un moment dat, dovada de generozitate. Este un element care nu a mai fost abordat pana acum intr-o poveste despre primul razboi mondial."
"Manualele de istorie nu spun nimic despre aceasta intamplare", spune actorul Guillaume Canet. "Pe de alta parte, in momentul in care iei pranzul cu un regizor care are lacrimi in ochi atunci cand iti vorbeste despre filmul pe care vrea sa il realizeze, singurul lucru pe care il poti face este sa mergi mai departe impreuna cu el. As fi vrut sa pot calatori in timp, sa fiu eu insami in transee, si sa traiesc emotiile pe care soldatii acelor momente cu siguranta le-au trait", adauga actorul.
Filmarile, care au durat 13 saptamani, au demarat la sfarsitul lui august 2004 in Studiourile MediaPro din Buftea. Pelicula a beneficiat de un buget de aproximativ 20 de milioane de euro.
In Romania filmul va rula din luna decembrie, fiind distribuit de MediaPro Film Distribution.
In foto: Diane Kruger si Benno Furmann la filmarile pentru Joyeux Noel, in Studiourile MediaPro
C NORD-OUEST PRODUCTION/MEDIAPRO STUDIOS/FOTO: J.C. LOTHER

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells