Gâlceava lui Depardieu cu Franţa

de Ștefan Dobroiu în 18 Dec 2012
Gâlceava lui Depardieu cu Franţa

Actorii francezi au o mulţime de probleme cu opinia publică zilele acestea. După ce Jean Reno a fost declarat mort pe Twitter, iar câteva instituţii media au preluat ştirea fără să o verifice, iată că Gérard Depardieu a intrat în malaxorul ziariştilor după ce a anunţat că nu acceptă sistemul dur de taxe preferat de francezi şi că s-ar muta în Belgia, unde onorariile sale nu ar intra în buzunarele statului şi i-ar rămâne în conturile din bancă. Fără îndoială portdrapelul actorilor francezi, Depardieu nu îşi pune deloc cariera în pericol cu această poziţie vehementă împotriva sistemului de taxe francez şi probabil că imaginea sa nu va avea deloc de suferit în urma obţinerii cetăţeniei belgiene. Cu toate acestea, focul încrucişat al declaraţiilor s-a intensificat ieri, când Depardieu a publicat o luare de poziţie categorică în ziarul Journal de Dimanche, după ce premierul francez Jean-Marc Ayrault l-a etichetat drept „patetic” într-un interviu France 2 de săptămâna trecută.

Iată mai jos reacţia lui Depardieu: „Patetic, aţi spus 'patetic'? De fapt asta e patetic!... Întotdeauna mi-am plătit taxele, indiferent de procentul luat de guvernele la putere... Filmele istorice pe care le-am făcut mi-au dovedit dragostea pentru Franţa... Din nefericire, nu mai am nimic de făcut aici, dar voi continua să iubesc poporul francez şi publicul cu care am împărtăşit atâtea emoţii!... Am să returnez paşaportul. Noi nu mai avem aceeaşi ţară. Sunt un european adevărat, un cetăţean al lumii, aşa cum m-a învăţat tatăl meu. În 45 de ani de carieră am plătit impozite în valoare de 145 milioane de euro şi am 80 de angajaţi. Nu vreau să mă plâng sau să mă laud, dar refuz cuvântul 'patetic'. Cine sunteţi să mă judecaţi astfel, domnule Ayrault... Vă întreb, cine sunteţi? În ciuda exceselor mele şi a poftei de viaţă, sunt un om liber, domnule, şi eu am să rămân politicos.”

Tot scandalul a fost iscat de o lege recentă a guvernului francez, care impune impozite de 75% din venit pentru cetăţenii ce câştigă mai mult de un milion de euro pe an. Bineînţeles, celebrul şi marele Depardieu depăşeşte cu mult limita, iar actorului nu-i convine deloc ca trei sferturi din onorariile sale să intre în buzunarele statului care şi aşa a tăiat de mai multe ori bugetul de cultură. Depardieu a achiziţionat recent un teren în Belgia, la Nechin, în apropierea graniţei franceze şi a anunţat că preferă să capete cetăţenia belgiană pentru taxele mai mici din ţara vecină. Acum, în urma acestui scandal de presă, pare hotărât chiar să renunţe la cetăţenia franceză, nemaisimţindu-se reprezentat cum se cuvine de popria ţară.

Cu mai bine de cinci filme lansate pe an şi proiecte importante în viitor (are toate şansele să-l interpreteze, într-un film regizat de Abel Ferrara, pe fostul şef la Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, implicat în 2011 într-un scandal sexual), Depardieu, supranumit „taurul din Charolais” sau „marea forţă a naturii”, pare hotărât să dea de pământ cu instituţiile statului francez. Poate că nu are sorţi de izbândă, dar cu siguranţă în acest moment câţiva consilieri economici ai guvernului se gândesc cu grijă că reacţia actorului nu va fi singulară şi că poate procentul de 75% nu a fost cea mai inspirată mişcare într-un stat şi aşa cunoscut pentru înclinarea tot mai accentuată spre stânga.

Nominalizat la Oscar pentru Cyrano de Bergerac, Depardieu are la activ peste 180 de titluri pentru marele şi micul ecran, ceea ce dă o medie impresionantă de 4,5 titluri pentru fiecare din cei 40 de ani de carieră. Este celebru pentru faptul că nu refuză nimic. Acum poate fi Obélix, scălâmbăindu-se pe ecran cu perucă roşcată, iar câteva luni mai târziu poate face un rol excepţional precum cel din Mammuth, filmul din 2010 al duo-ului Gustave de Kervern şi Benoît Delépine, inclus în competiţia festivalului de la Berlin. De vineri îl poţi vedea pe actor într-un rol secundar în Viaţa lui Pi, aşteptata ecranizare a lui Ang Lee după celebrul roman al canadianului Yann Martel.

Ce părere ai despre decizia lui Gérard Depardieu de a ceda cetăţenia franceză?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
CalTurbat pe 18 decembrie 2012 11:31
Este una foarte buna, daca esti capabil sa ai castiguri mari, de ce sa-ti ia statul 3/4 din el, respect pentru acest actor mare, ii doresc mult noroc si sanatate, sa faca filme bune in continuare!
Bayard pe 19 decembrie 2012 10:00
De ce nu?? Franta a ales sa fie condusa de un partid socialist (unul veritabil, nu ca la noi), asa ca masurile astea erau logice. Ei pun taxe mai mari celor cu castiguri foarte mari... si taxe mai mici celor mai saraci :), de-a dreptul socialism. Sigur, lui Depardieu, ca bogat nu-i convine.... dar banii lui nu vin de la cei saraci care platesc biletul la cinematograf??? iar aia saracii au ales un partid socialist... democratie nene :))
xerses pe 18 decembrie 2012 11:36
Foarte buna atitudinea lui...
cosmin742000 pe 18 decembrie 2012 14:41
Stefan e ceva in neregula cu fraza asta "Gérard Depardieu a intrat în malaxorul ziariştilor după ce a anunţat că nu acceptă sistemul dur de taxe preferat de francezi şi că s-ar muta în Belgia, unde onorariile sale nu ar intra în buzunarele statului şi i-ar rămâne în conturile din bancă."Se intelege ca francezii prefera un sistem dur de taxe.Problema cu taxele mari nu este de data recenta , este veche , o gramada de actori , sportivi si alte categorii favorizate avand domiciliul in paradisuri fiscale .Nu ai cum sa ii acuzi pe acesti oameni de lipsa de patriotism (oricum eu consider patriotismul o notiune desueta : in majoritatea tarilor nu ai niciun motiv sa fi patriot), atat timp cat statul de bastina le baga mana atat de adanc in buzunar.Pe de alta parte daca toata populatia ar pleca din cauza taxelor ce s-ar intampla ? Tarile cu cel mai mare impozit sunt Suedia si Danemarca , insa nu am auzit de vreun suedez sau danez sa se planga de asta. Si asta pentru ca ei vad ca statul (culmea) chiar foloseste aceste impozite in (culmea) scopul pentru care ele exista (infrastuctura , sanatate , invatamant, etc)La noi nici 1 % din banii platiti ca impozite nu ajung unde trebuie sa ajunga ,La francezi ma indoiesc ca ajung mai mult de 60%.
alex_il_fenomeno pe 19 ianuarie 2013 13:14
Un actor ce ar trebui respectat!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells