Frumusetea blonda Julie Delpy vine la TIFF 2004

13 Mai 2004
Frumusetea blonda Julie Delpy vine la TIFF 2004
Aleasa de People Magazine ca una din cele 25 cele mai frumoase femei ale anului 1995, frantuzoaica Julie Delpy este invitata de onoare a editiei din acest an a Festivalului International de Film Transilvania. In varsta de 35 de ani, Julie Delpy este modelul preferat al unora dintre cei mai mari fotografi de nud ai lumii si un copil-minune al cinematografului francez, primul ei rol fiind jucat la 14 ani in filmul Detective, al marelui regizor francez Jean-Luc Godard.

Cel mai recent film al ei – Before Sunset, regia Richard Linklater, unde il are ca partener pe Ethan Hawke si este si co-scenarista, va fi proiectat la TIFF in exclusivitate in Romania, in prezenta actritei. Publicul clujean se va delecta cu aceasta poveste de dragoste inaintea publicului american, premiera filmului in Statele Unite fiind programata pe 2 iulie. Before sunset a avut premiera mondiala in cadrul Selectiei oficiale a Festivalului de film de la Berlin 2004. Prestatia lui Delpy a fost aclamata: “Julie Delpy, nu numai ca joaca in unul dintre cele mai fierbinti filme de la Berlin, dar a si scris scenariul si a compus muzica filmului. Intr-o epoca in care filmul “de autor” pierde teren, Julie Delpy se opune cu succes curentului!”. Before Sunset este o continuare a filmului Before Sunrise (1995), cu aceiasi protagonisti – Delpy si Hawke – care se intalnesc intr-un tren si petrec 24 de ore impreuna discutand si, in final, indragostindu-se.

Julie Delpy si-a castigat renumele mondial odata cu primul rol principal din La Passion Beatrice, regia Bertand Tavernier. A urmat Europa, Europa, regia Agneiszka Holland, unde a creat un personaj deosebit – o tanara dedicata cauzei naziste.

Pe Julie Deply nu a ocolit-o nici faima hollywoodiana. In 1993 o intruchipeaza pe iubita lui D’Artaignan in The Three Musketeers, regia Stephen Herek unde a jucat alaturi de Kiefer Sutherland si Chris O’Donnel, iar un an mai tarziu este exploziva in rolul unei studente prostituate in filmul produs de Quentin Tarantino – Killing Zoe.

Aparitia ei din Blanc, al doilea film din trilogia Trois Couleurs semnata Krzysztof Kieslowski se adauga celor 34 de roluri interpretate de Julie Delpy in cei 19 ani de cariera actoriceasca. Delpy si-a facut debutul si in regie cu un scurt metraj – Blah Blah Blah prezentat la Festivalul de Film de la Sundance (1995), si a continuat cu doua lung metraje – Tell me (2000) si Looking for Jimmy (2002).

Julie Delpy va sosi la Cluj pe 3 iunie si va ramane alaturi de iubitorii romani de film pana pe 6 iunie.

In aceeasi perioada vor semna condica de prezenta la TIFF actori si regizori romani de prestigiu: Horatiu Malaele (protagonist in ultimul film semnat Dinu Tanase – Damen Tango), Dorina Chiriac, care va fi alaturi de Victor Rebengiuc si sotia acestuia Mariana Mihut in seara dedicata marelui actor, la proiectia filmului Niki Ardelean, colonel in rezerva. Tanara generatie va fi reprezentata si de Florin Piersic Jr, al carui scurt metraj de debut, Advertising, va fi prezentat in premiera la TIFF. Castigatorul Trofeului Transilvania 2002, Cristian Mungiu, va fi anul acesta membru al juriului TIFF, alaturi de laureatul Premiului de Excelenta 2003, actorul Dorel Visan.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells