Festivalul International de film Transilvania

23 Mai 2003
Cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Transilvania si-a deschis portile sa umple din nou salile cinematografelor din Cluj. Peste 60 de filme vor invada Clujul intre 23 si 31 mai, iar 13 dintre ele se vor intrece pentru castigarea Trofeului Transilvania si a marelui premiu de 4000 de dolari.
Festivalul va fi deschis exploziv cu filmul brazilian City of God (titlu original: Cidade de Deus) regizat de Fernando Meirelles. Filmul va fi distribuit ulterior in Romania de Independenta Film.
City of God a fost prezentat in proiectie speciala, in afara competitiei, in cadrul Festivalului de la Cannes, 2002, unde a fost inclus in selectia oficiala. A fost nominalizat la categoria “cel mai bun film strain” la recentele Globuri de Aur, iar la echivalentele britanice ale Oscarurilor, premiile BAFTA, a primit un premiu pentru cel mai bun montaj si o nominalizare la cel mai bun film strain. La Festivalul AFI de la Los Angeles a cistigat Premiul publicului, iar la cel din Havana – un numar record de 9 premii.
City of God este unul dintre cele 10 filme incluse in sectiunea Supernova a TIFF-ului, dedicata peliculelor prezentate sau premiate in renumite festivaluri internationale.

Sectiunea “COMPETITIE” este dedicatã regizorilor din toata lumea, aflati la primul sau al doilea film. Printre filmele selectionate se numãrã Furia al lui Radu Muntean, Parlez moi d’amour, în regia actritei franceze Sophie Marceau sau Raising Victor Vargas de Peter Sollett (USA).

O sectiune specialã, “SUPERNOVA”, va prezenta titluri importante premiate la Festivalurile de anul trecut, printre care se numãrã 24 Hour Party People, Magdalene Sisters, The Hours sau Spider.
Filme fantastice sau de groazã precum Demonlover (Olivier Assayas) sau Dark Water (Hideo Nakata) pot fi vãzute la sectiunea “UMBRE”.

Regizorii Lukas Moodysson, Pedro Almodovar si Lucian Pintilie vor fi omagiati în sectiunea “3 X 3”.

“FÃRÃ LIMITE” va prezenta filme controversate, provocatoare, precum filmul Spun al lui Jonas Akerlund (celebrul regizor de videoclipuri premiate la MTV), Ken Park regizat de Larry Clark si Les Choses Secretes al lui J.C. Brisseau. Câteva alte sectiuni noi vor da sansa iubitorilor de filme sã vadã productii ale cinematografiei nordice, ale noului val francez sau productii americane independente.

Din 29 pânã pe 31 mai, Zilele Românesti vor prezenta noi filme românesti în avanpremierã publicului si reprezentantilor Festivalurilor de Film de la Berlin, Rotterdam, Londra, Toronto, Sofia, Skopje.


Un seminar dedicat surselor de finantare ale filmului european si ale coproductiilor va avea loc pe 29 mai, cu participarea reperezentantilor Hubert Bals Fund (Rotterdam), CineLink (Sarajevo) si Balkan Fund (Thessaloniki).

În juriul Festivalului se aflã personalitãti precum Barry Gifford (scriitor si scenarist al filmelor “Lost Highway” si “Wild At Heart”), Alissa Simon (Director Artistic al Festivalului de la Palm Springs), Olivier Nicklaus (jurnalist la « Les Inrockuptibles »), Alex Leo Serban (critic român de film).

Premiile care vor fi acordate la editia de anul acesta sunt: Trofeul “Transilvania” – pentru cel mai bun film ; Premiul pentru cea mai buna interpretare; Premiul pentru cea mai buna imagine; Premiul publicului – prin vot

Festivalul se încheie pe 31 mai cu Gala de decernare a Premiilor (in transmisiune directa pe Romania 1), urmata de proiectia filmului THE HOURS (Regia: Stephen Daldry. Cu Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Ed Harris), film cu care Nicole Kidman a castigat Premiul Oscar si Globul de Aur in anul 2003, pentru cea mai buna actita in rol principal. In final, organizatorii se vor desparti de participantii la Festival la Balul Vampirilor de la Clubul Diesel din Cluj.

CineMagia va prezinta filmele prezente la Festivalul International de Film Transilvania:

Competitie

Blue Moon / Lunã plinã (Austria, 2002)
Regia: Andrea Maria Dusl. Cu: Josef Hader, Viktoria Malektorovych, Detlev W. Buck.
Occidentalul Johnny Pichler se aventureazã pe coclaurii Europei de est în cãutarea dragostei, ajungînd într-o Odessa neprimitoare. Filmul e o poveste modernã a iubirii dintre est si vest, un road movie amplasat în zone ascunse pînã nu demult de Cortina de Fier.
Marele Premiu la Festivalul Filmului Austriac Diagonale (Graz) 2003

Edi (Polonia, 2002)
Regia: Piotr Trzaskalski. Cu: Henryk Go³êbiewski, Jacek Braciak, Aleksandra Kisio.
Edi, un sãrãntoc si nu foarte apetisant colector de fier vechi, primeste o ofertã de muncã surprinzãtoare: doi frati îi propun sã-i dea meditatii surorii lor de 17 ani pe care o închid în casã ca s-o fereascã de alti oameni. Însã ea scapã de sub supraveghere, rãmîne însãrcinatã si îl acuzã pe Edi c-ar fi tatãl copilului.
Marele Premiu la Festivalul de la Varsovia 2002.

Furia (Romania, 2002)
Regia: Radu Munteanu. Cu: Dorina Chiriac, Dragos Bucur.
Luca si Felie intrã în circuitul curselor ilegale de masini, împrumutînd bani de la Gabonu, un tartore local. Luca îndrãzneste sã cîstige o cursã pe care trebuia s-o piardã si, de aici, necazurile. E povestea unor tineri care încearcã sã se adapteze unei lumi nemiloase.

Getting My Brother Laid / Fratele meu vampirul (Germania, 2002)
Regia: Sven Tadicken. Cu: Roman Knizka, Hinnerk Schönemann, Marie-Luise Schramm.
Filmul urmãreste aventurile nebunesti si pline de umor ale unei familii bizare ai cãrei membri sînt obsedati de propria lor sexualitate. Nic, o voyeuristã de 14 ani vrea sã-si piardã virginitatea, iar fratele ei Josch nu vrea decît sã facã sex cu prietena celui de-al treilea frate, Mike.
Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Rotterdam, 2002. Cel mai bun scenariu la Festivalul de film de dragoste de la Mons, 2003

Intacto (Spania, 2002)
Regia: Juan Carlos Fresnnadillo. Cu: Leonardo Sbaraglia, Eusebio Poncela, Max Von Sydow
O poveste enigmaticã despre patru oameni pe care destinul îi aduce împreunã. Ei vor descoperi cã norocul e un lux de care nu se pot dispensa atîta timp cît pariazã pe cele mai înalte mize posibile, într-un joc mortal din care doar unul singur va iesi nevãtãmat.
2 Premii Goya pentru Cel mai bun debut regizoral si actor tînãr, Cel mai bun film si scenariu la festivalul Fantasporto

Long Way Home / Lungul drum spre casã (SUA, 2002)
Regia: Peter Sollett. Cu: Victor Rasuk, Judy Marte, Altagracia Guzman.
Victor savureazã fiecare clipã a adolescentei. Locuind într-un apartament înghesuit cu toatã familia, Victor se crede cel mai mare playboy din cartier. Însã atunci cînd se aflã cã s-a culcat cu o fatã obezã, e în pericol sã ajungã de rîsul lumii. Trebuie sã seducã o fatã frumoasã.
Marele Premiu la Festivalul de la Deauville, 2002. Premiul Made in Spanish la Festivalul de la San Sebastian, 2002.

Noi Albinoi / Noi albinosul (Islanda, 2002)
Regia: Dagur Kari. Cu: Tómas Lemarquis.
Sã fie el idiotul satului sau un geniu deghizat? Într-un îndepãrtat fiord din nordul Islandei, Noi, un bãiat de 17 ani, trece prin viatã ca gîsca prin apã. El viseazã sã scape din închisoarea de zapadã împreunã cu Iris, o fatã de la oras care lucreazã la o statie de benzinã
Cel mai bun film nordic si Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Goteborg, 2003.

Parlez moi d’amour / Vorbeste-mi de dragoste (Franta, 2002)
Regia: Sophie Marceau. Cu: Judith Godreche, Niels Arestrup.
Justine si Richard s-au despãrtit: au fost împreunã timp de 15 ani si au trei copii. La un an de la separare, cei doi se revãd pentru prima datã. E Crãcinul, timpul prin definitie al rememorãrilor sentimentale, iar cei doi sînt suspendati între trecut si viitor…
Cea mai bunã regie la Festivalul de la Montreal 2002

Pleasant Days / Zile senine (Ungaria, 2002)
Regia: Kornel Mundruczo. Cu: Tamas Polgar, Orsi Toth.
Filmul portretizeazã un grup de tineri perdanti sufocati de plictisul provinciei unguresti. Peter pleacã dintr-un centru de corectie pentru a-si vizita sora, Maria. Cînd ajunge la spãlãtoria unde aceasta lucreazã, vede, socat, cum o necunoscutã naste si cum Maria cumpãrã copilul.
Leopardul de Argint la Festivalul de la Locarno, 2002. Marele Premiu la Festivalul de la Sofia 2003

Remake (Bosnia, 2002)
Regia: Dino Mustafic. Ermin Bravo, Aleksandar Seksan, Francois Berleand.
În ajunul izbucnirii rãzboiului în Bosnia, Tarik trimite la un concurs din Franta un scenariu despre cel de-al doilea rãzboi mondial si despre tatãl sãu care e eliberat din lagãr în urma unui schimb de ostatici. Povestea tatãlui se repetã în viata fiului sãu, la cincizeci de ani distantã.

Shake It All About / Care cu care (Danemarca, 2001)
Regia: Hella Joof. Cu: Mads Mikkelsen, Troels Lyby, Charlotte Munch.
Doi oameni se îndrãgostesc: Caroline si Jacob. Nimic mai banal, doar cã Jacob are o relatie cu Jorgen, iar Caroline e cãsãtoritã cu Tom, fratele lui Jorgen. Tom e complet aerian si nu observã jocul amoros, dar Jorgen se prinde si îl someazã pe Jacob sã recunoascã.
4 premii la Danish Academy Awards 2002 (printre care si Premiul publicului)

Slepa Pega / Punct mort (Slovenia, 2002)
Regia: Hanna A. W. Slak. Cu: Manca Dorrer, Kolja Saksida.
Lupa îl culege de pe strãzi pe drogatul Gladik si-l tine prizonier într-o camerã, sperînd sã-l dezintoxice. Cei doi se luptã sã supravietuiascã într-un spatiu îngust, în timp ce prietenia dintre ei le expandeazã orizontul.
Cea mai bunã actritã (Manca Dorrer) la Festivalul de la Salonic 2002.

Tan de repente / Hodoronc-tronc (Argentina, 2002)
Regia: Diego Lerman. Cu: Carla Crespo, Tatiana Saphir, Veronica Hassan.
Marcia, o vînzãtoare solitarã si cam timidã trãieste cufundatã într-o rutinã exasperantã. Într-o zi, este urmãritã pe stradã de Mao si Lenin, doua punkiste lesbiene care o provoacã cu franchetea lor brutalã: Mao îi sugereazã cã trebuie sã facã o partidã de sex în trei.
Premiul FIPRESCI, Viennale 2002. Leopardul de Argint si o mentiune specialã pentru întreaga distributie, Locarno 2002.


Supernova

24 Hour Party People / Clubarii (Marea Britanie, 2002)
Regia: Michael Winterbottom. Cu: Steve Coogan, Shirley Henderson, Andy Serkis.
Manchester, 1976: Tony Wilson e bulversat de un concert Sex Pistols si decide sã înfinteze casa de discuri Factory Records, semnînd cu o pleiadã de trupe destinate sã ajungã uriase. O poveste cu muzica, sexul, drogurile si personajele extravagante care populau faimosul club The Hacienda.
Cea mai bunã productie la Premiile britanice de film independent, 2002.

Breve Traversee / Scurtã întîlnire (Franta, 2002)
Regia: Catherine Breillat. Cu: Sarah Pratt, Gilles Guillan.
Un feribot spre Anglia. Thomas, un adolescent francez, face cunostintã cu Alice, o englezoaicã de vreo treizeci de ani. Femeia intrã în vorbã cu Thomas, iar dialogul se transformã într-un joc al seductiei, în care bãiatul se lasã antrenat de bunã voie.
Prezentat la Festivalul de la Salonic 2002.

Cidade de Deus / Orasul Domnului (Brazilia, 2002)
Regia: Fernando Meirelles. Cu: Matheus Natchergale, Alexandre Rodrigues.
În Cidade De Deus, un pusti de 16 ani se aflã la apogeul vietii sale. Stie cã dacã e norocos, mai are de trãit încã trei sau patru ani. Are toate sansele sã moarã repede si se îndreaptã nonsalant spre sfîrsit, sfidînd legile auto-conservãrii. Însã descoperã fotografia.
8 premii la Festivalul de film latino-american de la Havana.

Divine Intervention / Interventie divinã (Palestina, 2002)
Regia: Elia Suleiman. Cu: Elia Suleiman, Manal Khader.
În Nazareth, între un palestinian din Jerusalem si o palestiniancã din Ramallah ia nastere o poveste de dragoste. Bãrbatul penduleazã între tatãl sãu falit si dragostea sa. Insã indrãgostitii nu pot fugi de realitatea ocupatiei.
Premiul juriului si Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes 2002.

The Hours / Orele (SUA, 2002)
Regia: Stephen Daldry. Cu Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Ed Harris.
Filmul acoperã trei perioade, concentrîndu-se asupra existentelor care se întrepãtrund a trei femei: scriitoarea Virginia Woolf, casnica Laura si new-yorkeza Clarissa. Precum romanul Virginiei Woolf, ziua începe cu Clarissa cumpãrînd flori - si se sfîrseste cu o sinucidere.
Oscar si Globul de Aur pentru Cea mai buna actritã în rol principal – Nicole Kidman. Ursul de Argint la Berlin 2003 pentru Cea mai bun actritã în rol principal, ex aequo Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep.

Hukkle / Hîc! (Ungaria, 2002)
Regia: Gyorgy Palfi. Cu: Ferenc Bandi.
Un bãtrîn sughite pe o bancã, un tînãr sforãie într-o cãrutã, o bãbutã culege flori de liliac, niste bãrbati joacã popice într-o crîsmã, un stupar amestecã mierea si, în tot acest timp, politistii investigheazã o crimã. În esentã, Hukkle este un film mut.
“Descoperirea Europeanã a Anului” la Premiile Academiei Europene de Film 2002, Premiul Special la Cottbus 2002, Cel mai bun debut la San Sebastian si Sãptamîna Filmului Maghiar 2002

Kukushka / Cucul (Rusia, 2002)
Regia: Alexsander Rogozhkin. Cu: Anni-Kristiina Juuso, Ville Haapasalo, Viktor Bychkov.
Finlanda, 1944. Un lunetist finlandez legat de nemti cu lanturi de o strîncã si un cãpitan rus arestat de cãtre Securitate pentru presupuse comentarii politice se elibereazã si sînt nevoiti sã-si împartã traiul într-o casã cu o tînãrã laponã.
5 Premii la Festivalul de la Moscova 2002 (printre care Cel mai bun film, Cel mai bun actor si Premiul FIPRESCI).

Magdalene Sisters / Surorile de la azilul Magdalene (Marea Britanie, 2002)
Regia: Peter Mullan. Cu: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone.
Azilul Magdalene din Irlanda este condus de surori de caritate catolice. Tinerele de aici, trimise de familii sau de orfelinate, sînt tinute prizoniere, umilite si bãtute si obligate ca sã-si ispãseascã "pãcatele". Filmul este o fictiune din nefericire adevãratã.
Leul de Aur la Venetia 2002, Discovery Award la Festivalul de la Toronto 2002

Spider (Marea Britanie-Canada, 2002)
Regia: David Cronenberg. Cu: Ralph Fiennes, Miranda Richardson.
Spider se chinuie sã scape de o traumã teribilã, un eveniment tragic din copilãrie care i-a marcat existenta. Dupã o îndelungatã sedere la o clinicã psihiatricã, Spider hotãrãste sã acorde vietii o a doua sansã si se întoarce la Londra, în cartierul copilãriei sale.
Cel mai bun film canadian la Festivalul de la Toronto 2002. Inclus in selectia oficialã a Festivalului de la Cannes, 2002

Sweet Sixteen / Un bãiat de zahãr (Marea Britanie, 2002)
Regia: Ken Loach. Cu: Martin Compston, William Ruane.
Mama lui Liam va fi eliberatã din închisoare cînd el va împlini 16 ani. De data aceasta însã, Liam e hotãrît sã schimbe starea lucrurilor. Viseazã la viata pe care n-a avut-o niciodatã. Dar mai întîi trebuie sã strîngã bani. Planurile lui demente atrag ghinioane teribile.
Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, 2002. Premiul FIPRESCI, Academia Europeanã de Film, 2002. Cel mai bun film si cel mai promitãtor debut (Martin Compston) la British Independent Film Awards. Marele premiu la Festivalul de la Valladolid.

Warm Water Under a Red Bridge / Apã caldã sub un pod rosu (Japonia, 2001)
Regia: Shohei Imamura. Cu: Koji Yakusho.
Filmul este povestea unui bãrbat care cãlãtoreste într-un sãtuc din Peninsula Noto. Acolo, aproape de rîu, întîlneste o femeie stranie care o secretã apã atunci cînd are parte de plãcere fizicã; bãrbatul care se îmbãiazã în asemenea ape îsi redescoperã vitalitatea…
Cel mai bun actor (Koji Yakusho) la Festivalul de la Chicago. Inclus în selectia oficialã a Festivalului de la Cannes, 2001.

Wild Bees / Albinele sãlbatice (Cehia, 2002)
Regia: Bohdan Slama. Cu: Zdenek Rauser, Tatiana Vilhelmova, Marek Daniel.
Wild Bees este o frescã tandru-grotescã a vietii la tarã. O privire dulce-amarã asupra oamenilor dominati de visuri si iubiri secrete într-un sãtuc uitat de lume din Moravia de Nord unde viata se scurge lent între a nu face nimic acasã si a bea la bufetul comunal. Se apropie însã balul traditional…
Marele Premiu la Festivalurile de la Rotterdam si Cottbus 2002. Premiul FIPRESCI la Soci, 2002.

Year of the Devil / Anul dracului (Cehia, 2002)
Regia: Petr Zelenka. Cu: Jaromir Nohavica, Cechomor, Karel Plihal, Jaz Coleman.
Un folkist ceh, o trupã de muzicieni pentru înmormîntãri si un regizor olandez îsi condimenteazã viata participînd într-un turneu muzical. Filmul îmbinã faptele si fictiunea într-o aventurã magicã populatã de îngeri pãzitori care-i ajutã pe oameni sã-si descopere melodiile interioare.
Marele Premiu la Festivalul de la Karlovy-Vary 2002. 7 Premii (inclusiv cel mai bun film) la Premiile Filmului Ceh 2002. Premiul FIPRESCI la Cottbus 2002


Steaua polara (Cinema Nordic)

101 Reykjavik (Islanda, 2001)
Regia: Baltasar Kormakur. Cu: Victoria Abril, Hilmir Snaer Gudnason.
Un somer de douãzeci si ceva de ani îsi pierde ziua navigînd pe site-uri pornografice iar noaptea bãtînd barurile din cartierul sic al Reykjavik-ului cu prietenii si iubita lui. Pînã se îndrãgosteste de prietena mamei sale, o profesoarã spaniolã de flamenco pe nume Lola.
Premiul juriului tînãr, Locarno – 2000

Jalla! Jalla! (Suedia, 2001)
Regia: Josef Fares. Cu: Fares Fares, Torkel Petersson.
Mans si Roro lucreazã ca îngrijitori într-un parc si sînt cei mai buni prieteni. Roro e îndrãgostit de o suedezã pe nume Lisa, în timp ce Mans are probleme de potentã care o deprimã pe iubita lui, Jenny. Familia libanezã a lui Roro încearcã sã-i aranjeze o cãsãtorie.
Premiul publicului la Festivalul de la Bratislava, 2002.


Okay (Danemarca, 2002)
Regia: Jesper Nielsen. Cu: Paprika Steen, Ole Ernst, Troels Lyby.
Nete este preocupatã de familie si de serviciu si îi vine greu sã renunte la cei dragi. Aflã cã tatãl ei este foarte grav bolnav si cã mai are de trãit cel mult trei sãptãmîni. Insistã sã se mute la ea. Însã bãtrînul începe se simtã din ce în ce mai bine. Nu si familia.
Cea mai bunã actritã (Paprika Steen) la Danish Academy Awards 2002.


Cinema American Independent

City of Ghosts / Afaceri dubioase (2002)
Regia: Matt Dilon. Cu: Matt Dillon, James Caan, Gerard Depardieu.
Jimmy Cremmins lucreazã ca director al unei firme dubioase de asigurãri înfiintatã de mentorul sãu Marvin. În urma unui uragan, firma este asaltatã de cereri de platã din partea asiguratilor afectati. Jimmy se duce în Asia, în cãutarea lui Marvin, desi acesta nu are chef sã fie gãsit.
Prezentat la Festivalul de la Sundance 2003.

Gerry (2002)
Regia: Gus Van Sant. Cu: Matt Damon, Casey Affleck.
Doi prieteni o iau de-a lungul autostrãzii ca sã facã autostopul spre sãlbãticie. Decizia lor de-a se abate de la drum are consecinte neprevãzute pentru cã se rãtãcesc pe un teren ostil. În timp ce hoinãresc prin peisajul de o frumusete austerã, devin coplesiti de gravitatea situatiei.
Mentiune specialã la Festivalul de la Toronto, 2002.

Ghost World / O lume de fantome (2001)
Regia: Tery Zwigoff. Cu: Tora Birch, Steve Buscemi.
Filmul pune problema nonconformismului într-o lume în care a fi nonconformist reprezintã mai degrabã regula decît exceptia. Este varã, liceul s-a încheiat, iar Enid si Rebecca sînt în vacantã. Mereu în contratimp cu cei din jur, fetele au acum libertatea de a-si trãi viata dupã pofta inimii.
Premiul special al juriului si Cea mai bun actritã (Thora Birch) la Festivalul de la Deauville 2001. Cel mai bun scenariu si cel mai bun actor într-un rol secundar (Steve Buscemi) la Premiile Independent Spirits, 2001.

Love Liza / Te iubesc. Liza (2002)
Regia: Todd Luiso. Cu: Philip Seymour Hoffman, Kathy Bates.
Wilson Joel este distrus de sinuciderea sotiei sale. Nu îsi poate reveni din soc si refuzã sã deschidã scrisoarea lãsatã de Liza. În loc sã se înece în alcool sau droguri, alege o solutie nu mai putin eficientã: se-apucã de inhalat aurolac si de teleghidat jucãrii.
Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Sundance, 2002.




Rules of Attraction / Regulile atractiei (2002)
Regia: Roger Avary. Cu: James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, Faye Dunaway.
Sean, este un traficant de droguri care crede cã Lauren îi trimite scrisori de dragoste. Ea însã e o pseudo-boemã care îsi pãstreazã virginitatea pentru cel mai bun prieten al lui Sean, Victor, aflat în excursie în Europa. În tot acest timp, bisexualul Paul este atras de partea întunecatã a lui Sean.

Noul val francez

Carnages / Carnagiu (2002)
Regia: Delphine Gleize. Cu: Lucia Sanchez, Angela Molina, Chiara Mastroianni, Jacques Gamblin.
În Spania, se crede cã rozmarinul are puteri vindecãtoare. Romero (“rozmarin”, în spaniolã), un taur, moare în arenã... Noaptea urmãtoare, coarnele, oasele, ochii si carnea acestuia sînt luate de la abator si livrate în toatã Europa, unde tulburã existente aparent obisnuite.
Prix de la Jeunesse la Festivalul de la Cannes, sectiunea Un Certain Regard, 2002. Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Stockholm. Cel mai bun film de debut la Festivalul de la Londra.

Le doux amour des hommes / Tandretea bãrbatilor (2002)
Regia: Jean Paul Civeyrac. Cu: Renaus Becard, Claire Perot.
Raoul se îndrãgosteste si dez-îndrãgosteste de pe o zi pe alta, în cãutarea iubirii adevãrate si a femeii ideale. Într-o zi o cunoaste pe Jeanne, care a ales sã ducã o existentã liberã, dar tragicã. O salveazã de la înec, dar Jeanne dispare la scurt timp.

Novo (2002)
Regia: Jean Pierre Limosin. Cu: Anna Mouglalis, Eduardo Noriega, Paz Vega.
Graham are o rarã maladie a creierului. O traumã i-a afectat memoria: nu-si mai poate aduce aminte ce s-a întîmplat în urmã cu zece minute. Iubita lui crede cã solutia este sã-si aminteascã ea pentru amîndoi, pînã cînd lui Graham îi trece boala. Dar asta dureazã.

La vie nouvelle / O nouã viatã (2002)
Regia: Philippe Grandrieux. Cu: Anna Mouglalis, Zack Knighton.
Seymour este un tînãr soldat american care se aflã în în Sofia - oras mãcinat de sãrãcie si coruptie. Soldatul cunoaste o prostituatã, pradã usoarã a sclaviei sexuale si se angajeazã sã o salveze de la moarte sigurã, precum un Orfeu modern sacrificînd totul pe altarul dorintei.
Prezentat la Festivalurile de la Toronto, Sitges, Viena, Stockholm.

Umbre (filme fantastice si de groazã)

Demonlover (Franta, 2002)
Regia: Olivier Assayas. Cu: Connie Nielsen, Chloe Sevigny, Charles Berling, Gina Gershon.
Douã firme se bat pentru suprematia imaginii Volf pe Internet: Mangatronics si Demonlover. Prima companie o angajeazã pe Diane sã distrugã concurenta din interior. Singura ei sansã este sã se abandoneze realitãtii virtuale din care, dealtfel, face parte de la bun început.
Prezentat în competitia oficialã a Festivalului de la Cannes, 2002.

Dark Water / Ape tulburi (Japonia, 2001)
Regia: Hideo Nakata. Cu: Hitomi Kuroki, Rio Kanno.
Yoshimi este divortatã si sperã sã obtinã custodia fetitei sale de sase ani. Vrea sã înceapã o nouã viatã, dar apartamentul pe care si-l permite se aflã într-un bloc amãrît. Clãdirea mai ascunde un secret bizar: pe acoperis, lîngã rezervorul de apã, fetita gãseste un ghiozdan rosu plin cu jucãrii.
Corbul de Argint la Festivalul de film fantastic de la Bruxelles. Marele Premiu si Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Gerardmer. Prezentat la Festivalul de la Berlin, 2002.

Ring / Avertizarea (SUA, 2002)
Regia: Gore Verbinki. Cu: Naomi Watts, Martin Henderson, Brian Cox.
Nu e doar o legendã urbanã, se întîmplã cu adevãrat: te uiti la o casetã video cu imagini de cosmar, dupã care primesti un telefon anonim prin care esti înstiintat cã mai ai sapte zile de trãit. Rachel ajunge în posesia casetei si o vizioneazã. Evident, sunã telefonul.

Soft for Digging / Numai bun de îngropat (SUA, 2002)
Regia: JT Petty. Cu: Edmond Mercier.
Un bãtrîn se aventureazã în pãdure pentru a-si cãuta pisica. Vede cum un bãrbat si o fetitã se chinuie sã îngroape un cadavru, dupã care bãrbatul stranguleazã copilul si-i îngroapã trupul. Virgil e incapabil sã dovedeascã ceva autoritãtilor si decide sã dezlege misterul pe cont propriu.
Prezentat la Festivalurile de la Stockholm, Londra si Sundance, 2002.

Filme Documentare

Cinemania (SUA-Germania, 2002)
Regia: Angela Christlieb si Stephen Kijak.
Cinemania e un documentar de lungmetraj despre 5 dintre cei mai înveterati si excentrici cinefili din New York, obsedati care vãd zilnic filme nu doar din plãcere, ci si dintr-o necesitate fiziologicã. De cele mai multe sînt someri sãrãntoci, dar stau zi si noapte în cinematografe, indiferent de cost.
Prezentat la Festivalurile de la Seattle, Munchen, Locarno, Edinburgh, Palm Springs, Rotterdam.

Zur lage / Starea unei natiuni (Austria, 2002)
Regia: Barbara Albert, Ulrich Seidl, Michael Glawogger, Michael Sturminger.
Ca sã fii la current cu evenimentele din Austria poti sã citesi ziarele. Sau sã vorbesti cu oamenii din baruri, sã încerci sã explici Austria strãinilor sãu sã cãlãtoresti de-a lungul si de-a latul tãrii, pretinzînd cã încerci s-o cunosti pentru prima datã. Filmul le bifeazã pe toate acestea.
Mentiunea Juriului la Festival dei Popoli, Florenza, 2002. Prezentat în cadrul Festivalurilor de la Locarno si Londra 2002




Fãrã limitã

Les choses secretes / Chestiuni secrete (Franta, 2002)
Regia: Jean Claude Brisseau. Cu: Sabrina Seyvecou, Coralie Revel.
Sandrine si Nathalie stiu sã manipuleze bãrbatii prin jocurile erotice si îsi folosesc farmecele pentru a accede. Se angajeazã la o bancã unde îi vîneazã pe perversi. Ajung la Cristophe, fiul sefului cel mare, care însã le vine de hac; fetele vor trebui sã joace dupã regulile lui.
Prezentat la Festivalul de la Rotterdam, 2003.

Dans ma peau / În propria-mi piele (Franta, 2002)
Regia: Marina de Van. Cu Marina de Van, Laurent Lucas.
Într-o noapte, în timp ce se plimbã în curtea unei case, Esther se împiedicã de un obiect tãios care o juleste zdravãn. Pe moment, ignorã rana, dar, dupã cîteva zile, cu corpul ei încep sã se întîmple tot felul de ciudãtenii. Unde poti ajunge cînd propriul trup devine obiectul unei manipulãri distructive?
Prezentat la Festivalurile de la San Sebastian, New York, Hong Kong, San Francisco.

Ken Park (SUA, 2002)
Regia: Larry Clark. Cu: Tiffany Limos, James Ransone, Stephen Jasso.
Filmul se concentreazã asupra vietii a trei bãieti si a unei fete si asupra pãrintilor acestora care trãiesc într-un oras izolat din California. Dincolo de aparente, ni se dezvãluie o existentã dominatã de violentã, sex, urã, dragoste si o mare confuzie emotionalã.
Prezentat la Festivalurile Venetia, Valladolid, Rotterdam, Londra si Salonic, 2002.

Polissons et gallipettes / Nãzbîtii si ghidusii (Franta, 2002)
Regia: Michel Reilhac.
Încã de la primele filme mute, aparatul de filmat a fost instrumentul ideal de surprindere a actului sexual. O retea interlopã de producere a filmelor porno s-a pus pe picioare rapid, oferindu-le colectionarilor voyeuristi ocazia de a-si satisface viciul secret.
Prezentat la Festivalurile de la Cannes (Quinzaine des realisateurs) si Londra, 2002.

Spun (SUA, 2002)
Regia: Jonas Akerlund. Cu: Mickey Rourke, Jason Schwartzman, John Leguizamo, Mena Suvari, Patrick Fugit, Deborah Harry, Eric Roberts, Brittany Murphy.
Meth este amfetamina numãrul 1 în SUA si omoarã comunitãti întregi. Ross e un loser care ajunge sã petreacã trei zile drogîndu-se, cumpãrînd reviste porno, pierzînd notiunea timpului, ideea de moralitate si propriul sine. Are vreo sansã sã recupereze toate astea?
Prezentat la Festivalul de la Toronto, 2002.

Erotic Tales / Povestiri erotice
Can I Be Your Bratwurst, Please? / Cian de Crãciun (Germania)
Regia: Rosa von Praunheim.
On Top Down Under / Deasupra…Dedesubt… (Islanda-Australia)
Regia: Fridrik Thor Fridriksson.
The Gas Station / Statia de benzinã (Olanda)
Regia: Jos Stelling
Trei povestiri: o comedioarã canibalã în care joacã legendarul star porno Jeff Stryker, în primul sãu rol serios; o poveste de iubire între doi îndrãgostiti aflati fiecare la capãtul celãlalt al lumii si un raid sexi de zile mari, pe o autostradã la orã de vîrf .


3x3

Lukas Moodysson

Fucking Amal / Al naibii Amal (Suedia, 1998)
Cu: Alexandra Dahlstrom, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Horberg.
Amal e un orãsel uitat de lume unde si moda ajunge cu mare întîrziere. Tînãra Elin are o reputatie proastã vizavi de bãieti, dar adevãrul e cã este virginã. Agnes, e îndrãgostitã în secret de ea, neavînd însa curajul sã-si mãrturiseascã sentimentele.
Premiul MovieZone la Festivalul de la Rotterdam, 1999. Premiul publicului si Premiul FIPRESCI, Karlovy-Vary, 1999. Premiul Teddy pentru cel mai bun film, Berlin, 1999.

Tillsammans / Impreunã (Suedia, 2000
Cu: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Emma Samuelsson, Sam Kessel, Gustaf Hammersten, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg, Ola Norell, Axel Zuber
E 1975. Elizabet îsi ia cei doi copii si pleacã de acasã. Fratele ei trãieste într-o comunitate permisivã si le oferã un acoperis deasupra capului. Membrii acestei stranii comunitãtii trãiesc în comun, iar principiile lor îi socheazã nu numai pe vecini, ci si pe copiii Elizabetei.
Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Stockholm. Cel mai bun film la Festivalurile de la Troia, Flanders, Gijon, Newport.

Lilya 4-ever / Intotdeauna Lilya (Suedia, 2002)
Cu: Oksana Akinshina, Artiom Bogucharskij, Elina Beninson, Pavel Ponomarev
Lilya are 16 ani si trãieste într-o suburbie sordidã din fosta Uniune Sovieticã. Mama ei a plecat în Statele Unite iar Lilya asteaptã sã fie chematã. Într-o zi, Lilya se îndrãgosteste de Andrei si speranta îi reînvie în suflet cînd acesta îi propune sã-l însoteascã în Suedia.
5 Premii la Guldbagge Awards (Oscarurile suedeze): cel mai bun film, regizor, actritã (Oksana Akinshina), imagine si scenariu.

Pedro Almodovar

Carne tremula / Sînge fierbinte (Spania, 1997)
Cu: Javier Bardem, Francesca Neri, Liberto Rabal, Angela Molina, Jose Sancho, Penelope Cruz, Pilar Bardem
Atunci cînd Victor încearcã sã o seducã pe toxicomana Elena, nu reuseste decît sã intre la închisoare pentru sase ani,. Dupã eliberare, Victor o întîlneste din nou si face tot ce-i stã în puteri pentru a o cuceri, chiar dacã asta înseamnã rãzbunare.

Todo sobre mi madre / Totul despre mama mea (Spania, 1999)
Cu : Cecilia Roth, Marisa Paredes.
În seara majoratului lui Esteban, acesta asteaptã în ploaie sã-i cearã un autograf actritei lui preferate. Este însã lovit de o altã masinã si e ucis pe loc. Mama lui se hotãrãste sã plece la Barcelona, sã-i spunã tatãlui bãiatului ce s-a întîmplat, desi acesta nu stie c- a avut un fiu.
Cea mai bunã regie, Cannes 1999 . Oscar pentru cel mai bun film strãin, 2000

Hable con ella / Vorbeste cu ea (Spania, 2002)
Cu: Javier Camara, Dario Grandinetti, Leonor Wattling, Rosario Flores, Geraldine Chaplin, Mariola Fuentes, Paz Vega
Lydia, prietena lui Marco, a fost mãcelaritã de un taur în timpul unei coride si se aflã în comã. La rîndul sãu, Benigno are grijã de Alicia, o tînãrã balerinã aflatã la rîndul ei în comã. Este începutul unei frumoase si agitate prietenii între cei doi bãrbati...
Cel mai bun film, Academia Europeanã de Film - 2002. Globul de Aur si Oscar pentru cel mai bun film strãin - 2003

Lucian Pintilie

Duminicã la ora 6 (România, 1965)
Cu: Irina Petrescu, Dan Nutu.
1940. Un bãiat cunoaste o fatã. Se îndrãgostesc, fãrã a sti însã care este adevãrata identitate a celuilalt. Ambii luptã pe ascuns împotriva fascismului, ducînd o viatã palpitantã, dar periculoasã.

Balanta (România, 1992)
Cu: Maia Morgenstern, Rãzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc.
Bucuresti, 1988. Nela, o tînãrã profesoarã al cãrei tatã moare, pleacã în provincie, la Copsa Micã, unde a fost repartizatã la o scoalã. Îl cunoaste pe doctorul Miticã, de profesie doctor, care, asemeni Nelei, nu acceptã nici un compromis. Amîndoi reusesc sã-i destabilizeze pe cei din jur.

Terminus Paradis (România, 1998)
Cu: Costel Cascaval, Dorina Chiriac.
Norica, o tînãrã chelneritã, îl întîlneste pe Mitu, porcar. Ceea ce pãrea o relatie de scurtã duratã se transformã în dragoste. S-ar cãsãtori, dacã Norica n-ar prefera sã se mãrite cu patronul ei, un tip la vreo cincizeci de ani. Mai mult, Mitu, trebuie sã plece în armatã pentru doi ani.
Premiul Special al Juriului La Festivalul de la Venetia - 1998

Evenimente speciale

Din grozãviile lumii (România-Ungaria, 1920)
Regia: Jeno Janovics. Cu: Mihaly Fekete, Lili Poor, Margit Izsaky, Erzsi Baroti
În 1920, Jeno Janovics si scenaristii Levatidi si Gyalui au folosit o impresionantã poveste melodramaticã ca fundal al unui film de propagandã anti-sifilis. O cîntãreatã de operã duce un trai fericit alãturi de sotul si fetita sa, pînã cînd sotul, care o însalã cu o actritã, descoperã cã are sifilis.

Iacob (România, 1988)
Regia: Mircea Danneliuc. Cu: Dorel Visan, Cecilia Bãrbora, Ion Fiscuteanu, Maria Seles, Livia Baba, Florin Zamfirescu
Iacob e povestea unui miner ardelean care se confruntã cu atmosfera brutalã a orasului dominat de industria minierã. Suspectat de cãtre autoritãti care ancheteazã disparitia aurului din minã, înconjurat de informatori si de hoti, Iacob începe sã bea si devine excesiv de gelos.

Ilustrate cu flori de cîmp (România, 1975)
Regia: Andrei Blaier. Cu: Carmen Galin, Elena Albu, Draga Olteanu Matei, Dan Nutu.
Laura coboarã ajunge dintr-un orãsel de pe malul Dunãrii pentru a scãpa de o sarcinã nedoritã. Ea face gestul iresponsabil de-a se încredintã cu totul în mîinile Irinei si a mamei acesteia care o vor ucide. Coplesitã de vinã, Irina n-are altã scãpare decît sã se sinucidã.

Ursul împãiat (România-Marea Britanie, 2002)
Regia: Bruno Coppola. Cu: Carmen Ungureanu, Dragos Huluba, Silviu Biris.
O bizarã comedie romneascã contemporanã. Florin, ultimul împãietor din Bucuresti si fratele sãu Dragos, un escroc neobosit, viseazã sã ajungã în Londra. Pînã una alta întîlnesc un american beat care vrea sã împãieze ilegal un urs pe care l-a vînat.

Zilele filmului românesc

Examen (România, 2003)
Regia: Titus Muntean. Cu: Marius Stãnescu, Gheorghe Dinicã, Clara Vodã, Gheorghe Visu, Coca Bloos, Valentin Uritescu, Alexandra Mutu
În timp ce se bucurã din plin de viata anilor '70, în România comunistã, un tânãr este arestat si acuzat de o crimã oribilã. Eliberat cativa ani mai târziu si marcat de sinistra experientã, el incearcã sã inteleagã ce s-a întâmplat. Are dreptul sã se rãzbune?

Maria (România, 2003)
Regia: Cãlin Netzer. Cu: Diana Dumbravã, Horatiu Mãlãele, Serban Ionescu, Luminita Gheorghiu, Florin Cãlinescu, Rona Hartner, Florin Zamfirescu
Cel de-al saptelea copil al Mariei si al lui Ion vine pe lume în întuneric, în suferintã si neîntelegere. Maria încearcã sã gãseascã ceva de lucru, dar nimeni nu o ajutã. Pãrãsitã de sot, Maria refuzã sã-si vîndã un copil si devine prostituatã...

3 pãzeste (România, 2003)
Regia: Ovidiu Georgescu. Cu: Marius Bodochi, Marcel Iures, Gabriela Crisu, Serban Pavlu, Rares Pârlog, Andrei Aradits
Gelu învîrte afaceri tulburi prin România si prin strãinãtate. În tren spre Bucuresti o întîlneste pe Mira. Tînãra vine din Republica Moldova, iar Gelu o invitã sã locuiascã la el o vreme si ea acceptã, neavînd nici cea mai vagã idee care e rolul ei în planul lui Gelu.

Tancul (România, 2003)
Regia: Andrei Enache. Cu: Mihai Bratilã, Laura Cret, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Dragos Bucur, Ioana Flora.
Lae, patron de cîrciumã în satul natal, descoperã în ograda sa un tanc. Tînãrul încearcã fãrã nici un rezultat sã alerteze satul amortit într-o zi de week-end, undeva între un bucolic minim reminiscent, un socialism rural si aspiratia entuziastã NATO-UE.

Binecuvîntatã fii, închisoare (România, 2002)
Regia: Nicolae Mãrgineanu. Cu: Maria Ploae, Dorina Lazãr, Ecaterina Nazarie, Victor Cocias, Maria Rotaru, Iulia Lazãr.
O tînãrã intelectualã, Nicole, este arestatã în anii stalinismului pentru singura vinã cã fãcea parte activã dintr-un partid de opozitie. Singurã într-o celulã, ea se analizeazã cu profunzime si descoperã puterea credintei care îi va da forta necesarã pentru a rezista.

Milionari de weekend (România, 2003)
Regia: Cãtãlin Saizescu. Cu: George Alexandru, Mircea Badea, Magda Catone, Kitty Cepraga, Tudor Chirilã, Bogdan Dumitrescu, Rãzvan Fodor, Cristi Ieremia, Ileana Stana Ionescu, Oreste, Cornelia Pavlovici, Geo Saizescu, Adrian Sânã, Andrei Vasluianu.
România. Viitorul apropiat. Federatia Rusã înapoiazã Tezaurul României.
Trei bãieti si o fatã, un cãtel, smenari, mafioti si o geantã cu milioane… toate într-un weekend de varã! Trãieste momentul, ia banii, masina si… FUGI!!!

Faraon (România, 2003)
Regia: Sinisa Dragin. Cu: Stefan Iordache, Adriana Butoi, Olga Tudorache
Numele lui e Costache Nicolau, zis Faraonul. E batrîn, dus putin cu mintea, trãieste din mãruntisul obtinut pe stradã. Si a fost detinut politic timp de patruzeci de ani - în Siberia...
Destule date ca sã devinã subiectul unui reportaj…

Turnul din Pisa (România, 2002)
Regia: Serban Marinescu. Cu: Ioana Flora, Gheorghe Dinicã, Valentin Uritescu, Dorel Visan
Ioana se pregateste de nuntã. "Furatã" în timpul ceremoniei, Ioana este dusã la ea acasã, unde niste hoti tocmai îi jefuiesc casa. Necunoscutii mascati o violeazã. Pe ultimul dintre ei, Ioana îl loveste în cap si-l omoarã. Este condamnatã la zece ani de închisoare.

Raport despre starea natiunii (România, 2003)
Regia: Ioan Cãrmãzan. Cu: Emil Hostinã, Irina Dinescu, Remus Mãrgineanu, Lucia Muresan, Valentin Teodosiu, Victor Rebengiuc
Pasiunea pe care doi tineri reporteri o pun într-o anchetã provoacã decopertarea unor vechi drame umane, a complicitãtilor si a tãcerilor condamnabile ale multor persoane si structuri provenite dintr-o perioadã ce aparent s-a dizolvat, dar care este încã prezentã…

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 14 februarie 2013 16:06
Sunt foarte multe filme pe care as vrea sa le urmaresc....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells