Dragoni „de rang 10", un fel de Kaiju, dezlănţuiţi în How to Train Your Dragon 2

Scena bătăliei finale din animaţia Dreamworks aminteşte de Pacific Rim (2013) şi Clash of the Titans (2010)

 How to Train Your Dragon 2 a avut vineri seara premiera mondială la Cannes, iar un dragon Night Fury (cine altul decât Ştirbul?), a fost surpriza serii, păşind pe covorul roşu în lumina a zeci de bliţuri. 

Actorii Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Djimon Hounsou şi Kit Harington au însoţit creatura, în cea mai animată seară de până acum de pe covorul roşu. Incidentele nu au lipsit - un bărbat neidentificat a încercat să se bage sub rochia actriţei America Ferrara, dar a fost imediat imobilizat de către bodyguarzi.

Animaţia vine în România pe 20 iunie

În acest al doilea film al seriei, Harold, Astrid şi Rustik au crescut. Deveniţi tineri de 20 de ani, ei ştiu să folosească cum trebuie avantajul de a locui împreună cu creaturi mitice, dorindu-şi să cucerească şi ultimul loc necucerit - cerul. În timp ce prietenii lor îşi petrec timpul participând la curse cu dragoni şi cu oi, Harold şi Ştirbu explorează vecinătăţile insulei Berk. Cei doi descoperă o stranie grotă, locuinţa a sute de dragoni.

Animaţia e un şir continuu de surprize plăcute - de la atenţia cu care sunt animaţi obrajii vikingilor în zborul lor pe dragoni până la mesaj şi relaţia de prietenie extraordinară dintre Sughiţ şi Ştirbu. 

Locuitorii din Berk au învăţat, în cei cinci ani de la primul film, să coabiteze cu dragonii. O reţea de apeducte  a fost construită pentru a stinge imediat incendiile produse de dragoni, un depozit cu armuri pentru aceste creaturi, staule cu mâncare din loc în loc, ca să nu mai moară de foame, inclusiv un loc unde să fie trataţi pentru dureri de dinţi sau orice altceva... Descoperim aceleaşi personaje, dar la cinci ani diferenţă, lucru care a necesitat o muncă migăloasă. Harold are acum 20 de ani, dar este tot un pic stângaci, alte personaje au îmbătrânit cu cinci ani, deci iată că le vedem cu expresia feţei un pic schimbată şi o garderobă nouă. Cât despre casting, aceiaşi actori sunt vocile personajelor - Jay Baruchel joacă rolul lui Harold, pe când America Ferrarajoacă rolul personajului Astrid. De asemenea, apar noi personaje şi noi voci: Cate Blanchett joacă rolul Valca, iar Kit Harington i-a dat glas lui Eret.

Lumea din Berk e creativ şi jucăuş gândită, personajele au o fervoare şi entuziasm molipsitoare, paleta de culori utilizată pare nesfârşită, peisajele îţi taie răsuflarea... iar momentele în care Ştirbul şi Sughiţ fac tot felul de cascadorii în zbor te ţin cu sufletul la gură - mai mult, aproape simţi că eşti şi tu acolo. 3D-ul îşi face bine treaba. Prietenia dintre  Ştirbul - care are când comportament de căţeluş, când se alintă ca o pisică - şi Sughiţ este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată la personaje animate şi îi învaţă pe cei mai mici dintre spectatori dragostea şi respectul faţă de animale. Acest mesaj traversează întregul film. Animaţia te emoţionează - te face să râzi, te face să şi lăcrimezi, te absoarbe cu totul!

Conflictul este puternic, iar desfăşurarea de forţe din timpul bătăliei dintre armata lui Drago (voce Djimon Hounsou)  şi locuitorii din Berk e impresionantă. Vom vedea pentru prima dată dragoni alfa, uriaşi (de rang 10, cum spune unul dintre personaje), asemănători unor Kaiju din SF-ul lui Guillermo del Toro. 

20 de ani de Dreamworks Animation, celebraţi la Cannes

 Într-o ruptură de tradiţia consacrată, Thierry Fremaux, directorul artistic al Festivalului de la Cannes, a apărut pe scena Grand Théâtre Lumière vineri seară, pentru a prezenta Proiecţia Oficială a animaţiei How to Train your Dragon 2, ca un tribut adus lui Jeffrey Katzenberg şi companiei Dreamworks Animation, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a companiei.

Gestul lui Fremaux este fără precedent, acesta salutându-l pe Katzenberg, CEO al Dreamworks Animation, pe scenaristul şi regizorul Dean DeBlois, pe Bonnie Arnold care a fost producător şi pe actorii Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Djimon Hounsou şi Kit Harington, aflaţi în sală.

Pe scenă, Fremaux a prezentat un material aniversar, pentru cei „20 de ani de vise şi de râsete" pe care îi aniversează studiourile Dreamworks Animation, rostind următorul discurs „În circumstanţe mai degrabă ieşite din comun, urc în seara aceasta pe scenă, acum când Dreamworks Animation sărbătoreşte 20 de ani, fiind deci o aniversare pe care aş vrea să o sărbătorim. Acum 10 ani, pe când tocmai intrasem în această funcţie, Jeffrey m-a sunat anunţând că vrea să îmi arate un film". „Un film de animaţie? Da, o animaţie. Pentru Festivalul de la Cannes? Da, pentru Cannes!". Nu procedam aşa de obicei, şi a fost ceva venit din curtoazie, din politeţe, din prietenie, şi am acceptat să vedem filmul. Care era Shrek 2, şi ne plăcea să îl vedem pe Shrek pe ecranul sălii Lumière".

Fremaux şi-a încheiat discursul cu un tribut adresat cu căldură lui Katzenberg. „În aceste momente ale cinematografului, a râsului, a emoţiilor, a prieteniei, datorăm totul unui singur om - pe el îl vom întâlni în această seară - Jeffrey Katzenberg! Jeffrey înseamnă animaţia din America. Dacă spunem înca 20 de ani de Jeffrey, vorbim de alţi 20 de ani de animaţie la Festivalul de la Cannes. Festivalul este pe un curs ascendent. Filmul How to Train your Dragon 2, cu Harold vikingul şi cu dragonul său, se pregăteşte de noi aventuri în zbor. How to Train Your Dragon 2 de Dean DeBlois este proiectat la cinematograful Grand Théâtre Lumière pentru sărbătorirea aniversării a 20 de ani de către Dreamworks. Imediat decolăm în 3d!"

Copyright foto: AFP/Mediafax

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 25 octombrie 2015 00:00
Primul film a fost chiar peste asteptari, si sunt convins ca nici acesta nu se lasa mai prejos.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells