De vorba cu Samantha Morton, Regina Râului

13 Feb 2007
De vorba cu Samantha Morton, Regina Râului

Actrita dublu-nominalizata la Oscar, Samantha Morton este de vineri, 16 februarie, Regina Râului, intr-un film de dragoste in regia lui Vincent Ward, care va avea premiera in week-endul indragostitilor si va putea fi urmarit in cinematografele: Hollywood Multiplex, Movieplex si Victoria (Cluj).

Cunoscuta in primul rand pentru rolurile sale din drama romantica In America si comedia lui Woody Allen, Sweet and Lowdown, performante pentru care a primit si nominalizari la Premiile Oscar, Samantha Morton interpreteazã rolul Sarah O’Brien. Rolurile diverse si dificile pe care le-a ales i-au adus si recunoasterea, fiind de mentionat aici nominalizãri la Globul de Aur.

1. Circula zvonuri cum ca ai fi o persoana foarte dificila. Chiar si pe platourile de filmare de la River Queen se spune ca ai cerut concedierea regizorului. Cum comentezi acuzatiile astea?

De cand ma stiu am fost si sunt considerata o persoana foarte dificila. Problema este ca eu ma intreb “Ce inseamna dificil?”. Daca sunt pusa intr-o ipostaza dificila devin defensiva. Pentru filmul meu nou l-am vrut pe Gary Oldman, intr-un rol senzational. Problema este ca nu am reusit sa-l facem nici macar sa citeasca scenariul pentru ca refuza orice, fara sa primeasca un million de dolari. Cat de trista e chestia asta! Genul asta de actori reusesc sa-i faca pe oameni sa faca orice pentru ei si dupa 5 ani de stat pe tusa nu stiu cum sa mai faca sa-si achite facturile sau sa-si faca singuri de mancare.

2. Cum te simti in momentul de fata?

Epuizata. Acum lucrez foarte mult si cum mai sunt si mandra mamica a unei fetite asa ca am fost foarte ocupata. Am nascut-o pe fiica mea Esme cand eram foarte tanara. Am ales sa o cresc singura, despartindu-ma de tatal ei inca din timpul sarcinii si asta m-a facut sa-mi promit inca din acea perioada ca eu si fiica mea vom fi o echipa adevarata. Eu aveam sa-i respect de fiecare data toanele si vice versa.

3. Esme vine cu tine si pe platourile de filmare?

Clar. In momentul in care ea s-a nascut m-am decis sa-mi iau liber timp de un an. Apoi, am facut un film cu Amos Gitai (Eden, in 2001) si el mi-a aranjat programul in asa fel incat sa ma pot acomoda cat mai usor cu noul meu mod de viata in calitate de mama. Apoi a urmat Minority Report, pentru care programul filmarilor era destul de lejer, asa ca aveam timp sa stau alaturi de fiica mea.

4. Se poate spune ca esti o persoana destul de politica, nu?

 Imi cam place sa ma implic si in politica, sa am propiile mele pareri si lucruri pentru care sa lupt. Principala mea preocupare o reprezinta politica din Anglia, modul in care sunt tratati copiii si persoanele fara adapost. Exista un total dezinteres fata de sistemul educational. Ministerul Sanatatii merge intr-o directie gresita, nu mai exista niciun fel de protectie pentru bolile mintale. In nord, de unde sunt eu, este o saracie atat de crunta. Cu toate astea guvernul se preface ca nu vede problemele, pentru ca are de gand sa arunce 100.000 de lire sterline pe activitati de recreere in Mayfair si Chelsea.

5. Este ceva ce ti-ai dori sa faci din punct de vedere artistic si nu ai avut ocazia pana acum?

 Vreau sa regizez, pentru ca am anumite lucruri de spus, lucruri pe care le am in cap si pe care vreau sa le vad expuse. De fapt, am regizat deja pana acum un scurt-metraj de 10-15 minute, numit Bestwood. Sa speram ca viitorul imi va rezerva o implicare mai mare si din punct de vedere regizoral.

6. Este adevarat ca trebuia sa fii interpreta rolului principal din filmul lui Terry Gilliam, Fratii Grimm?

Din nefericire este adevarat. Am fost atat de entuziasmata atunci cand am primit vestea. In calitate de actor ti se refuza roluri de o gramada de ori, asa ca sunt destul de obisnuita cu ideea. Problema este ca la momentul respectiv m-am simtit foarte jignita. Adica ajungi sa te obisnuiesti cu ideea ca trebuie sa-ti schimbi greutatea pentru un rol, dar ca munca si talentul tau sa nu fie luat in calcul din cauza greutatii pe care o ai, mi se pare absurd. Daca Terry Gilliam nu-si permite sa distribuie pe cine vrea intr-un rol, atunci cine?! Nu e ca si cum as fi o anonima.

 7. Este cunoscut faptul ca dintotdeauna ai avut o problema cu presa, din momentul in care anumite aspecte din viata ta personala au inceput sa fie facute publice.

Li s-au intamplat o gramada de lucruri rele celor care au incercat sa vanda anumite subiecte presei. Aproape ca te obisnuiesti cu ideea ca oamenii vor sa-ti faca rau prin intermediul presei, pentru ca exercita o anumita putere de care se folosesc oamenii care la randul lor cred ca eu detin toata puterea...Daca pentru un singur film ajungi sa faci 20 de milioane de dolari, cu siguranta iti sacrifici viata privata. Nu e ca si cum ti-ai vinde sufletul diavolului, dar pe aproape.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells