Cele mai bune westernuri recente

de Gloria Sauciuc în 20 Aug 2011

Genul western a fost, ani de-a rândul, foarte popular în rândul publicului american şi european. Cap de afiş la cinematograf în anii '60-'70, făcea pe copiii momentului să se joace cu toţii de-a cowboys şi indienii. Hollywoodul şi nu numai (Sergio Leone) turnau westernuri din California până în Italia şi Iugoslavia, iar ţările din blocul comunist încercau propriile remake-uri la westernuri. Soundtrack-ul era la înălţime - Ennio Morricone devine un clasic pentru coloana sonoră din a Fistful of Dollars, iar poveştile care îmbinau acţiunea cu o temă moralizatoare erau destul de potrivite pentru toate vârstele.

Westernul avea de fiecare dată eroi - fie cowboy, şerifi sau pistolari singuratici în genul personajelor lui Clint Eastwood - care luptau cu răul: bandiţi, bogătaşi fără scrupule, indieni. Cu pistolul în mână, făceau lege într-o lume a fărădelegii.
  
Ultimii ani nu au adus numeroase westernuri, deşi excepţiile sunt notabile (remake-ul la True Grit, There Will Be Blood). Deşi par prăfuiţi pentru spectatorii zilelor noastre, eroii de western sunt încă iubiţi în cetatea filmului. Hollywoodul face eforturi să ţină acest gen la aparate, ca să supravieţuiască. Face chiar echilibristică între genuri (cazul Cowboys & Aliens) ca să-şi lărgească nişa de spectatori. De ce vrea Hollywoodul să resusciteze acest gen?

O posibilă explicaţie ar fi următoarea. Filmele SF au partea lor de public, iar genul de război a pierdut aproape total apetitul publicului american, în condiţiile în care televiziunile au tot transmis imagini şocante de pe două fronturi de război, Afghanistan şi Irak. Filmele de acţiune repetă aceleaşi reţete, de ani de zile, iar eroii filmelor de acţiune încep să aibă un profil standard. Westernul, în schimb, se păstrează ca o alternativa la scenariul de acţiune actual. În plus, westernul reuşeşte să ofere publicului nişte eroi veritabili (în contrast cu eroii de ficţiune din filmele de acţiune), unei categorii de vârstă mai largi (un Captain America va fi iubit mai ales de adolescenţi, de exemplu)...

Să vedem o listă a celor mai bune westernuri recente.

Afișează:
1 din 6
Cowboys & Aliens/Cowboys & Extratereştri (2011)

Cowboys & Extratereştri este un thriller de acţiune care ne va purta prin Vestul Sălbatic, unde un cowboy singuratic (Daniel Craig) va conduce o revoltă împotriva terorii venite din alt Univers. Totul se petrece în anul 1873, în Arizona. Pistolarul singuratic îi va ajuta pe locuitorii din orăşelul din mijlocul deşertului. 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
africanus pe 20 august 2011 13:15
Din aceasta lista de filme western am vazut doar 3 si mi-a placut foarte mult felul cum au fost realizate, 3:10 to Yuma si Asasinarea lui Jesse James le-am vizionat de 2 ori pe ambele asa de mult m-au impresionat, iar True Grit este la randul lui foarte bine realizat si povestea in sine este foarte bine pusa la punct, celelalte 2 inca nu le-am vazut dar par si ele destul de interesante, astept cu nerabdare Cawboys si Aliens.
sotha17 pe 20 august 2011 13:18
Cowboys and aliens nu e western, hello!! iar There will be blood nici atat
Han_Solo pe 20 august 2011 13:36
Dar ce sunt? Drame erotice?
Bart_Simpson pe 21 august 2011 14:33
Imi pare rau, dar omul are dreptate. "Cowboys and aliens" nu l-am vazut, dar sigur nu pare in genul western, doar pentru ca are cowboy in el... "There will be blood" western?! Westernul are o definitie stricta, fie ca va place, fie ca nu.
Han_Solo pe 20 august 2011 13:48
Alt western foarte bun, adevarat ca putin mai vechi decat cele prezentate mai sus(mai bun decat toate cele 5 din lista dupa parerea mea) este Open Range (2003) cu Kevin Costner si R. Duvall. Daca sunteti fani ai genului at o sa va placa si filmul respectiv.
Daca va placut combinatia dintre western si SF din filmul Cowboys & Aliens at va recomand serialul Firefly (2002) si filmul Serenity (2005) care continua poveste din serial.

Bayard pe 20 august 2011 14:21
Serialul poate este filmat in gen western.... dar filmul in niciun caz.
legiune pe 20 august 2011 23:46
daca urmareai filmul atent ai fi vazut cateva faze care te lamureau
Bayard pe 20 august 2011 14:20
Cum sa pui Cowboys & Aliens langa celelalte 4???? este un mic sacrilegiu....
xerses pe 20 august 2011 14:31
Mi-a placut Asasinarea lui Jesse James si True Gri. Despre cowboys si extraterestrii (pe care nu l-am vazut) am oarecare rezerve ca m-ar putea bucura.
zeno.marin pe 20 august 2011 20:31
Aceleasi rezerve le am si eu...
nicolas84 pe 21 august 2011 08:42
NU va uitati daca nu ati vazut filmul.Pe cuvant ca cea mai buna parte din caoboi si alieni e Olivia Wilde. Dar atat. Si sa ma ierte Dumnezeu,cu asta daca vrea sa imi delectez ochii,caut niste reviste.Nu trebuia facut un film in care nici macar Harrison Ford nu joaca bine.
CosminHorrorMaster pe 20 august 2011 14:42
3:10 to Youma mi s-a parut un film foarte bun insa nu trebuie sa le neglijam pe celelalte ca re la randul lor unt bune.
Crist11 pe 20 august 2011 16:25
Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford , cel mai frumos.
zeno.marin pe 20 august 2011 20:34
Crist11, nu orice asasinare e frumoasa...
Crist11 pe 21 august 2011 01:31
buna asta :)) gg
zeno.marin pe 20 august 2011 20:19
Deja simt cum se naste un brain-storm printre circumvolutiunile mele zbarcite (unii pot spune rare) precum stancile Marelui Canion. O furtuna din aceea cu ciulini, cactusi si vulturi plesuvi poposind cu ghearele inclestate pe craniul unui starv, in arsita ucigatoare... Si mult praf. Soare arzator si atata praf...

Una dintre cele mai interesante, compacte sau "esentiale" selectii de filme ale genului. Si aici vorbim de noile filme, venite ca reviriment in forta al uni gen considerat desuet. Caci cine nu a auzit de marile filme, sa insiram numai catea: Stagecoach, Red River, True Grit (cel din 1969), The Man Who Shot Liberty Valance sau The Magnificent Seven? Sa fie oare westernul victima propriei popularitati fulminante, depasite la un moment dat doar de filmul politist?
Poate ca raspunsul se afla chiar sub ochii nostri, intr-o asemenea colectie de cronici ale unor filme bune. Poate ca oarecari rezerve ar fi privitor la Cowboys and Aliens, la care singura leagatura cu westernul e de natura...extraterestra.
Asa ca Halleluia! Westernul inca traieste, place si pare ca va fi nemuritor.

legiune pe 20 august 2011 20:54
Prea multe informatii, nu are cine sa le citeasca
PuriceGangav pe 22 august 2011 23:10
Şi eu al treilea...
zeno.marin pe 20 august 2011 20:30
Hmm. Si totusi....M-am gandit mai bine.
Cumva mi-a ramas inima (reflexul de asociere) la John Wayne, Gary Cooper, Henry Fonda si cei din vremea marelui Western. Sau de ce nu, la spaghetti movies... Imi plac westernurile, dar am o vaga indoiala ca astea noi, fie ele si bine realizate si cu actori buni chiar reusesc sa resusciteze "le gendre".
Ce sa fac, sunt un conservator ireconciliabil...

Han_Solo pe 20 august 2011 21:55
Genul western va fi resuscitat doar cu minim 1-2 filme western cu mare succes la box office...True Grit din pacate a fost cam singuru care a avut si succes la box office. Oricum, dupa parerea mea ultimul western adevarat a fost Unforgiven din 1992. "sau de ce nu, la spaghetti movies" - sunt preferatele mele. In special cele lui Sergio Leone.
cosmin742000 pe 21 august 2011 13:44
zeno marin ai mare dreptate , un western fara John Wayne , James Stewart , Henry Fonda sau Clint Eastwood nu pare a fi western.
zeno.marin pe 20 august 2011 20:32
Stau sa ma intreb daca acest "Cowboys and Aliens" nu putea sa se numeasca si "Aliens and Cowboys"? Voi avea probabil un raspuns dupa ce il vad.
legiune pe 20 august 2011 20:54
Interesant articolul dar prea putine optiuni.
Primle 2 filme nu prea sunt intereseante, de exemplu Cowboys and Aliens nu am avut rabdare sa il vedem pana la sfarsit, poate pe HBO de plictiseala mortala cu un pistol pe la tample.

legiune pe 20 august 2011 21:02
un serial SF bazat si pe western este Firefly care sa incheiat cu filmul Serenity *mult mai bun ca Cowboys and Aliens )
Sorin87 pe 20 august 2011 22:17
Cowboys & Aliens cred eu ca ar fi cel mai bun western
legiune pe 20 august 2011 23:00
previzibil,
ice20 pe 21 august 2011 01:37
Setha, cat se poate de corect. Cowboys and Aliens nu e western, There Will Be Blood nu e western! E drept ca There Will Be Blood este un film demential, si se incadreaza ca decoruri/perioada in granitele acestui gen, dar un western nu se refera la peisaje, costume, epoca sau pistoale. Un western veridic trebuie sa urmareasca anumite caracteristici ale povestii, sa portretizeze un anumit tip de personaje si situatiile conflictuale care se strarnesc intre acestea. Un western bun pe care nu-l gasesc in aceasta lista ar fi Appaloosa (2008), un film exceptional raportat la bugetul modest de care a beneficiat.
zeno.marin pe 21 august 2011 12:26
ice20, dca un western nu pastreaza costume, peisaje, atmosfera de epoca sau orice mentionezi tu ca si ambianta a genului, atunci poti sa te uiti foarte bine si la un film de arte martiale. Adica un... Eastern. Sau chiar la multe filme politiste, unde revolverele Colt sunt acum P38 cu teava scurta, unde caii sunt inlocuiti de masini, unde seriful e inlocuit de detectiv (sau serif)... Nu prea vad diferentele... Chiar unde ramane diferenta?
Daca plasezi filmul doar in context istoric, cu un secol doua sau mai mult in urma, ok, atunci putem face si un film psihologic, de dragoste, orice. Iata de exemplu The Rainmaker (1956). Nu e un western clasic, in sensul celor cu care suntem obisnuiti, nu?...

Bart_Simpson pe 21 august 2011 14:42
@ZenoMarin, de acord, dar cred ca ice20 e de aceeasi parte a baricadei cu tine, doar ca si-a exprimat ideea gresit.

In sfarsit, daca e sa ne referim la filmele western de dupa 1990 (adica westernurile moderne), eu stiu doua care sunt mai bune decit orice a iesit in ultima vreme si nu numai: "Dances with wolves" si "Tombstone". Poate chiar si "Wyatt Earp". Sigur, inteleg ca articolul face referire la ultimii ani, nu dati cu pietre. Chiar si asa, "There will be blood"?! Serios?

Liviu- pe 21 august 2011 19:43
Serios ce?
Bart_Simpson pe 21 august 2011 20:17
Serios ce, ce?
alex_il_fenomeno pe 22 august 2011 19:11
Cowboys & Aliens vreau sa il vad !
Gebeleizis pe 3 septembrie 2011 20:33
Cel mai bun western dintre cele mai recente este "True Grit".
Doru. pe 23 decembrie 2012 17:31
True Gritt (2010) si 3:10 To Yuma (2007) sunt cu siguranta cele mai bune remake-uri western, chiar mai bune decat cele doua vechi cu acelas nume

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells