Ce să nu ratezi la Festivalului Internaţional de Film NexT 2011

de Cinemagia în 30 Mar 2011
Ce să nu ratezi la Festivalului Internaţional de Film NexT 2011

A mai rămas o săptămână până la începerea celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, iar spectatorilor li s-a pregătit un program consistent, inteligent, pentru toate gusturile. Iată, în continuare, ce va aduce perioada 6-10 aprilie la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Competiţia de anul acesta cuprinde 26 de titluri, "cea mai plină de culoare și mai antrenantă competiţie de până acum. Cu genuri pe care nu le-a mai avut festivalul: SF, filme cu submarine, cu câteva filme foarte frumoase despre relaţii de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare", spune selecţionerul Andrei Gorzo.

Proiecţia-eveniment "Oscars Night" şi programul "Necenzurat", la NexT - sunt alte surprize pe care NexT le pregăteşte anul acesta publicului. În seara de vineri, 8 aprilie, Festivalul NexT va recrea la Cinema Scala din Bucureşti atmosfera glamour a Premiilor Academiei Americane de Film şi va prezenta spectatorilor scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani. Publicul NexT va păşi pe covorul roşu alături de vedete din showbizul autohton şi de invitaţii străini ai festivalului

O altă noutate a Festivalului NexT 2011 este programul "Necenzurat", cu filme pentru publicul lipsit de inhibiţii si prejudecăţi. Scurtmetrajele proiecţiei Necenzurat abordează subiecte incomode şi nu sunt recomandate spiritelor convenţionale. Programul Necenzurat va avea loc joi, 7 aprilie, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu iar accesul este permis doar persoanelor peste 18 ani.

Din cele zece filme care alcătuiesc programul Festival Friends şi care fac din acesta unul din highlight-urile festivalului, patru vor fi proiectate în premiera mondială: Camelia, cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crişan, Film pentru prieteni realizat de Radu Jude, şi comediile Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) şi Numărătoare Manuală (regia Daniel Sandu).

Anul acesta, NexT aduce la Bucureşti filmele câştigătoare ale recentei ediţii a Festivalului de la Clermont-Ferrand, încheiate la sfârşitul lunii februarie, dar şi titluri din palmaresul de anul trecut.  Printre  titlurile care vor fi prezentate se numără atât scurtmetrajul câştigator al Marelei Premiu în 2010, Blue Sofa, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cât şi filmul câştigător al Marelui Premiu de anul acesta: Tremblay-en-France, regizat de Vincent Vizioz.

Programul Short Matters al Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), inaugurat la ediţia NexT din 2010, va prezenta şi anul acesta scurtmetrajele nominalizate la “Oscarurile europene”. Secţiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2010 în cadrul a 14 festivaluri europene recunoscute pentru competiţiile puternice de scurtmetraj. Programul va include şi câştigătorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de Scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw, regizată de Katarzyna Klimkiewicz.

Partenerul de tradiţie al festivalului NexT, prestigioasa secţiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi premiatul film Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înţelegere şi prietenie, plasată într-un orăşel din Kazahstan.

NexT propune publicului bucureştean o serie de SEMINARII, în perioada 7-9 aprilie:



JOI, 7 APRILIE
10:00 – 11:30    Seminar de regie de film
Marian Crişan: Pasul de la scurt la lungmetraj
Moderator: Andrei Gorzo
 
12:00 – 13:00    MEDIA Desk Romania
Valentina Miu: MEDIA Info - MEDIA Training - MEDIA Mundus

14:00 – 15:30    Seminar de critică de film I
Critica de film - canale clasice versus new media
 Invitaţi: Boyd van Hoeij, Jacky Goldberg, Sydney Levine, Magda Mihăilescu, Dana Duma, Andrei Creţulescu, Luiza Vasiliu, Cristi Luca
Moderator: Paul Brunick

VINERI, 8 APRILIE
10:00 – 12:00    Seminar de sound-design
Jean Umansky:  Demersurile inginerului de sunet pe platou şi în jurul acestuia
Moderator: Alexandra Olivotto
Tamás Zányi: Ochii văd mai bine când sunetul e bun. Ce este sound-design-ul şi cum funcţionează el?
 
12.30 – 14.00    Seminar de critică de film II
Rolul criticului de film azi ca formator de opinie
Invitaţi: Marian Masone, Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Christian Guinot, Andrei Creţulescu, Jacky Goldberg
Moderator: Andrei Rus
 
15:30 – 17:00   Seminar de scenaristică
Richard Kwietniowski: Insule şi Peninsule - un concept pentru scenaristica europeană
Moderator: Răzvan Rădulescu

SÂMBĂTĂ, 9 APRILIE
10:00 – 12:00  Seminar de producţie de film
Marie Dubas: Co-producţia scurtmetrajelor
David Collins: Drumul filmelor cu buget mic către Oscar
Moderator: Ada Solomon
      
12:30 – 14:00   Seminar de critică de film III
Cum poate un tânăr să devină critic de film azi? 10 ponturi despre ce să NU faci ca începător când scrii despre  filme dacă vrei să-ţi construieşti o carieră în domeniu
Invitaţi: Marian Masone, Sydney Levine, Boyd van Hoeij, Andrei Gorzo, Paul Brunick & Jacky Goldberg
Moderator: Florentina Ciuvercă

14:30 – 15:30   Prezentare Berlinale Talent Campus
Matthijs Wouter Knol: Beneficiile networking-ului

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells