A inceput festivalul!

de Gloria Sauciuc în 12 Mai 2008
A inceput festivalul!

Cu o ora inainte de prima proiectie la Cannes a filmului lui Meirelles - Blindness, s-a facut o coada de peste 500 de jurnalisti in fata. La ora 9 a Frantei sunt deja 24 de grade. Asteptam in picioare si ne uitam la grupul de jurnalisti de la BBC, Variety sau Positif care vor avea prioritate la intrarea la film, chiar daca au ajuns cu putine minute inainte de proiectie. Singurul lucru la care mai pot reflecta - bate soarele si nu e nici un mic palmier langa care sa ma adapostesc aici, in fata scarilor ce duc catre Cinema Debussy - e sentimental de disperare pe care l-am gasit in fiecare pagina din cartea lui Saramago - Eseu despre orbire. Oare va reusi Meirelles sa redea in filmul sau aceeasi stare de deznadejde pe care oamenii - siliti sa traiasca unii langa altii in conditiile in care simturile ii abandoneaza - o au? Povestea cartii ecranizate de Meirelles - Ensaio sobre a cegueira de Jose Saramago e una de fictiune: e vorba de o epidemie de orbire, care incepe prin a afecta un om aflat in trafic, iar apoi se raspandeste la intreaga populatie. Pe masura ce victimele sunt puse in carantina in conditii inumane, iar serviciile publice intra in colaps, urmarim destinul unei sotii de doctor, singura persoana care e imuna la boala care ii orbeste pe toti ceilalti. Romanul arata cum se produce colapsul social atunci cand, datorita orbirii, se pierde tot ce putea fi considerat drept civilizatie.

Fire Walk With Me (prima zi inainte de Festival)

De cateva zile, memoria auditiva imi joaca feste - reactualizandu-mi soundtrack-ul Twin Peaks: Fire Walk With Me. De fapt, aceasta melodie imi insoteste toate gandurile legate de Festivalul de Film de la Cannes, unde voi fi reprezentant al Cinemagia.ro, ca jurnalist acreditat. Daca o sa procedati ca mine - adica sa priviti indelung afisul - anul acesta facut dupa o poza de Lynch, probabil veti intra in aceeasi stare de placuta angoasa si suspans, ca mine.

Filmele insele poarta, in mare parte, amprenta insuflata de Lynch, astfel incat  in "A la frontiere de l`aube" (regia Philippe Garrel), un tanar (Louis Garrel) este chemat in lumea "de dincolo" de o fosta iubita.

Apoi magicienii, fachirii, iluzionistii isi vor face numarul pe ecranul din Grand Theatre Lumiere, de la Cannes; da, singaporezul Eric Khoo aduce in aceasta editie "My Magic". Nimic nu a fost trucat - nici macar "numerele" foarte riscante, si asta pentru ca unul dintre cei mai cunoscuti iluzionisti din Asia (Francis Bosco) joaca rolul principal.

Dupa care Blindness, in regia lui Fernando Meirelles este despre o epidemie a carei origine e practic necunoscuta, nepamanteana, manifestindu-se prin aceea ca populatia orbeste.

In "Delta" (regia lui Kornel Mundruczo) actiunea e plasata candva in viitor. Plus ca protagonistul, Michael, are o misiune secreta de indeplinit. Si asta ca sa vorbim doar despre o parte dintre filmele din Competitia principala.

Evident, aura acestei editii este una a misterului, a suprarealismului, a hipnoticului.

Maine va fi prima zi petrecuta in Cannes - sigur o voi ocupa stand la rand, la usa biroului de presa al Festivalului. Dar compensatia va fi uriasa, pentru ca, de pe 14 mai, incepe spectacolul!!!

Taguri:  cannes 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells