10 minute de ovatii pentru Romania la Venetia

de Stefan Dobroiu în 28 Aug 2008
10 minute de ovatii pentru Romania la Venetia

PA-RA-DA, filmul despre copiii strazii din Romania, a ridicat in picioare o Sala Grande plina cu jurnalisti din toata lumea. Inainte de proiectie, copiii-actori din film, cu totii romani, au facut o demonstratie de agilitate si umor punand in scena un moment de teatru stradal. Aplauze au fost multe, dar nu se puteau compara cu cele de la finalul proiectiei, care au facut sala cea mare a Palatului festivalului sa vibreze de emotia spectatorilor. Nu putini dintre acestia aveau lacrimi in ochi.

Regizat de italianul Marco Pontecorvo si coprodus de Domino Film, Pa-ra-da spune povestea clovnului Miloud (interpretat cu suflet de Jalil Lespert), venit in Romania in 1993 pentru o serie de spectacole. Primul contact al tanarului cu copiii strazii din Bucuresti si prietenia cu doi asistenti sociali il conving pe Miloud sa-si amane reintoarcerea din Franta si sa incerce sa faca ceva pentru Cristi, Tea, Constantin si ceilalti copii, alaturi de care ajunge sa petreaca noptile prin canale. Deloc lipsit de intorsaturi de situatie si de suspans, Pa-ra-da impresioneaza pe de o parte prin viata grea a copiilor, pe de alta prin intensa convingere ca sufletul, energia si entuziasmul pot rezolva cele mai grave situatii.

La conferinta de presa a filmului, regizorul debutant Marco Pontecorvo a spus: "Am citit despre Miloud in ziare si am ramas extrem de impresionat. Am inceput sa fac cercetari, pentru ca nu reusisem sa-l intalnesc personal. Povestea ma fascina si ma ingrozea in acelasi timp. Povestea se petrece in anii '90 si de-atunci s-au facut multe pentru a-i ajuta pe acesti copii, dar chiar si astazi, asa cum arata imaginile de la sfarsitul genericului, poti sa vezi pe strazile din Bucuresti astfel de copii". Dupa ce a precizat ca fiecare tara are problemele ei, regizorul i-a laudat pe copiii actori, fara de care filmul n-ar fi avut acest efect ravasitor asupra publicului. Numele acestora este: Robert Valeanu, Cristina Nita, Florin Precup, Andreea Perminov, Iulian Bucur, Georgiana Anghel si Gabriel Huian. Felicitari!

O cronica a filmului gasiti aici.

Taguri:  venice 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells