Zilele ASTRA Film în Bucureşti

de Gloria Sauciuc în 16 Feb 2010
Zilele ASTRA Film în Bucureşti

Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română - Eurocinema

Vineri, 19 februarie
17:30 - YOU LIVE AND BURN/SĂ ARZI CA O LUMÂNARE
Regizor: Iiris Harma
Ţara: Finlanda, 2007
Durata: 69 minute

Un documentar fără menajamente despre viaţa, în Finlanda, a doi tineri romi, frate şi soră, aflaţi în căutarea propriei identităţi şi luptînd să-şi facă un drum în viaţă. Mirella şi Benja se simt încătuşaţi de cultura căreia îi aparţin şi se revoltă împotriva legilor şi regulilor pe care mama lor se străduieşte să le impună. Să arzi ca o lumînare este ca un strigăt pentru dreptul fiecăruia de a-şi urma glasul inimii şi a se putea exprima liber.

19:10 - GAUCHOS: IF YOU DON'T GET ON, YOU WON'T FALL OFF/ GAUCHOS: DACĂ ÎNCALECI, POŢI SĂ ŞI CAZI
Regizor: Jana Richter
Ţara: Germania, 2009
Durata: 85 minute

„Gauchos: Dacă nu te sui, nu cazi” este un film despre cowboy-ii din Argentina şi stilul lor de viaţă. Din copilărie la bătrâneţe, toţi Gauchos îşi petrec mare parte din viaţă în spinarea calului. Învaţă să domesticească animalele sălbatice, întotdeauna folosindu-se de blândeţe şi afecţiune, apoi participă la rodeo, indiferent de câte ori vor cădea sau dacă se vor accidenta. Cowboy-ii sud-americani nu au dispărut, ci s-au adaptat lumii moderne: sunt nevoiţi acum să lucreze şi ca măcelari sau în birouri, dar tradiţia merge mai departe. Pasiunea este transmisă din tată în fiu sau chiar fiică. Singura şcoală a acestei ocupaţii făcute din pasiune este familia, iar singurul profesor este calul. Un film despre libertate şi tradiţie, pasiune şi răbdare, putere şi încredere, cu muzică şi costume argentiniene, praf sub copite şi coame fluturând în lumina de aur a apusului.

21:00 - ROUGH CUT/DECUPAJ
Regizor: Firouzeh Khosrovani
Ţara: Iran, 2007
Durata: 22 minute

Vitrinele elegante ale magazinelor din centrul Teheranului atrag privirile trecătorilor. Curând însă sesizezi că ceva nu e în regulă: manechinele înfăţişând siluete feminine au fost mutilate pentru a corespunde femeii musulmane în conformitate cu standardul oficial. După războiul dintre Iran şi Iraq, manechinele au reapărut, după ce dispăruseră complet în anii 1980. Primele au fost cele masculine, iar mai apoi şicele înfăţişînd femei, nu înainte de a li se decupa sînii şi de a li se înlătura orice trăsătură feminină. Filmul pătrunde dincolo de chadar-ul care acoperă societatea iraniană, vorbind în imagini puternice despre consecinţele, adesea absurde, ale normelor impuse de societate.

21:40 - A FANCY HOUSE/O CASĂ APARTE
Regizor: Martin Nudow & Thomas Beckmann
Ţara:Germania, 2008
Durata: 70 minute

În tumultul pregătirii Sibiului pentru anul 2007, când urma să fie Capitală Culturală Europeană, viaţa locuitorilor merge mai departe. Nu netulburată. Centrul oraşului este un şantier, totul se reface. Dar ce se întâmplă dincolo de ziduri? La etajul unei case istorice din Piaţa Mică, ocolită de renovări tocmai fiindcă este prea distrusă, locuieşte septuagenarul Ioan Draşovean, care caută să ţină pasul cu schimbările. Filmul îl urmăreşte peste tot: acasă, unde pisica îi ţine companie, primind vizitele câtorva prieteni sau cunoscuţi, ducând un aspirator vechi la reparat sau discutând cu amicii în parc despre politica internaţională şi facturile la telefonul mobil, ba chiar şi învăţând să trimită SMS-uri. Un film despre Sibiu şi despre locuitorii săi, cu

problemele şi speranţele lor. O poveste delicată, plină de tandreţe şi umor, despre schimbare şi adaptare. Povestea lui Ioan Draşovean poate fi povestea României la intrarea în UE.

Sâmbătă, 20 februarie
16:00 – 18:00 – documentare realizate de televiziuni locale din România în cadrul programului Interesul public pe agenda mass-media al Fundaţiei Soros România

Cronica unui dezastru anunţat, de Hanelor Acârnulesei

O companie minieră vrea să redeschidă exploatarea de aur şi argint la Mina Certej, judeţul Hunedoara şi să construiască două iazuri de decantare pe bază de cianuri. Oamenii al cărui pământ urmează să fie otrăvit sunt hotărâţi să lupte până la capăt. Compania minieră face totul pentru a-şi ascunde adevăratele intenţii. Iar autorităţile au interese vădite pentru a susţine compania. O poveste despre oamenii care nu vor să le fie otrăvit pământul, o poveste despre companii şi afaceri pentru care oamenii nu contează, o poveste în care interesele politice şi financiare sunt mai presus de tot. „Cronica unui dezastru anunţat” spune istoria unei companii care, atunci când a fost blocată în planul A - Roşia Montana, trece la planul B - Valea Frumoasei şi minele de aur de la Certej. La finalul filmului, din ultimul cadru înainte de genericul de final, vom afla cine este cu adevărat această companie minieră.

Singur acasă, Ep. 60+, de Cristina Maria Cucu şi Ionuţ Bălan

Când valul plecărilor la muncă peste hotare a devenit tsunami, mass-media a avut o tresărire, dar era numai pentru copiii celor plecaţi. Sunt mai drăgălaşi şi mai uşor de iubit. Bătrânii…. Bătrânii sunt ursuzi, au tabieturi. Unii primesc bani de la copiii lor. Puţini. Alţii mănâncă doar ceapă, cu ulei şi bulion.

 “Singur acasă” e o colecţie de şase poveşti, spuse la persoana întâi pentru a-i lăsa pe părinţii celor plecaţi la muncă în străinătate să-şi spună păsurile, să explice autorităţile cum au făcut dosare penale pentru dare de mită celor care au încercat să-şi liniştească conştiinţa, aruncându-i pe bătrâni într-un azil. Să vă spună un senator cum propunerile legislative privind persoanele vârstnice „se împotmolesc undeva”. Dar în acelaşi timp, să vă uitaţi la doamna Ana pentru că ar vrea să vă spună cât de mult şi doreşte să se facă bine după operaţie. Fiul ei i-a luat bilet de avion spre Lisabona.

Masacrul, de Eduard Grigore
Filmul “Masacrul” prezintă tragedia delfinilor din Marea Neagră ucişi în fiecare an de plasele de pescuit, poluare sau nave. Numărul cetaceelor marine s-a diminuat de la milioane de exemplare, în urmă cu nici 60-70 de ani, la câteva mii în anii noştri. În documentar sunt evidenţiate eforturile câtorva oameni de a stopa masacrarea mamiferelor marine. Protagonişti sunt Răzvan Popescu Mirceni - director ONG “Oceanic Club”, Angelica Curlişcă – directorul “Delfinariului” Constanţa şi Nicolae Papadopol – directorul ştiinţific al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Constanţa. Acesta din urmă îşi aminteşte, într-un interviu dramatic, de măcelărirea delfinilor din anii 50-60, când aceste mamifere erau vânate de cele mai multe ori fără nici un scop. Un alt moment important al filmului este urmărirea şi abordarea de către Paza de Coastă a unei nave de pescuit turcească, una dintre cele care în anul 2002 au masacrat mii de delfini din Marea Neagră.

Calea de Mijloc, de Dan Codre
Parcurgând la volan, cel mai aglomerat drum ce leagă vestul României de restul ţării, observăm cum dealurile, munţii şi chiar răul cad victime setei noastre de progres rapid. Prin zgomot, prin noroi sau prin praf privim înainte bucurându-ne că toate aceste rele sunt undeva departe de oraşul în care trăim. Ne vom cutremura când totul se opreşte în loc şi vom vedea că frumusetea are şi ea preţul ei! Care e drumul de mijloc? Cât de departe suntem dispuşi să mergem pentru a ajunge din urmă fraţii bogaţi din Vestul Europei?

18:30 - TESTIMONY/TESTIMONIAL
Regizor: Razvan Georgescu
Ţara: Germania/România, 2008
Durata: 90 minute

Diagnosticat cu o tumoră pe creier şi oferindu-i-se doar trei ani de trăit, regizorul Răzvan Georgescu porneşte în explorarea tărâmului dintre viaţă şi moarte, apelând la câţiva dintre cei mai celebri „locuitori” ai acestuia. Filmul începe pe o masă de operaţie din Germania şi îl urmează apoi pe autorul său într-o călătorie personală prin canalele veneţiene, pe Broadway şi pe Sunset Boulevard, cercul închizându-se în România natală. Regizorul iniţiază astfel o cercetare profundă a realului, prin care să ajungă, de la cunoaşterea şi înţelegerea celorlalţi, la autocunoaştere şi autoînţelegere. El înregistrează nu propriile senzaţii, ci mărturiile unor alte persoane care au trecut prin experienţe similare (compozitori, pictori, sculptori sau scriitori). Captivant,
tulburător şi surprinzător de plin de umor, documentarul este o cursă emoţională extremă, printr-un şir de întâlniri revelatoare cu artiştii care speră să treacă cu bine testul timpului.

20:15 - DONKEY IN LAHORE/ PĂPUŞARUL
Regizor: Faramarz K-Rahber
Ţara: Australia, 2007
Durata: 117 minute

Ce te faci dacă eşti un păpuşar australian, irecuperabil îndrăgostit de o fată musulmană pakistaneză din Lahore? O ceri de soţie şi speri să-ţi spună imediat „da”? Lucrurile n-au fost atât de simple pentru Brian, care a întâlnit-o pe Amber la un spectacol de teatru de păpuşi într-un turneu în Pakistan şi s-a îndrăgostit de ea la prima vedere. Amber era gata să se căsătorească cu Brian, dar familia ei n-a fost deloc impresionată de pretendent. Nu-l cunoşteau, venea dintr-o ţară străină şi, mai ales, nu era musulman. Dar hotărârea lui Brian a fost de neclintit. Va face totul: se va converti la religia ei, va învăţa pasaje din Coran şi, în cele din urmă, va câştiga, poate, încrederea rudelor prin alianţă . Filmul urmăreşte procesul transformării lui într-un pretendent potrivit pentru Amber, cu speranţa unui final fericit.

Duminică, 21 februarie
16:00 - BIRDS WAY/ DRUMUL PĂSĂRILOR
Regizor: Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu
Ţara: România, 2009
Durata: 52 minute

În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Dintotdeauna, aici preotul se alegea din comunitate, nu trebuia să aibă studii de teologie. Acum, bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Satul e disperat - înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor. „Suntem păcătoşi”, îşi spun sătenii, privind în trecut. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

17:15 - ALYOSHA/ ALIOŞA
18:40 - THE TALE OF NICOLAI & THE LAW OF RETURN/ ÎNTOARCEREA LUI NICOLAI
Regizor: Ofek David
Ţara: Israel, 2008
Durata: 54 minute

Povestea lui Nicolai începe într-un sătuc uitat de lume din Moldova. După căderea comunismului, Nicolai s-a trezit şomer, la fel ca alte cîteva mii de oameni din zonă. Atunci s-a hotărît să-şi caute norocul în străinătate, departe de casă şi de familie. A muncit în Israel timp de trei ani, exploatat la sânge de firma care l-a trimis acolo. În tot acest timp, a ţinut legătura prea puţin cu soţia lui, care, între timp, i-a născut un copil. În cele din urmă, Nicolai s-a hotărît să ia taurul de coarne. A plecat de la patron, a devenit „ilegal”, poliţia l-a prins şi a ajuns la închisoare. Dar soarta îi rezerva o surpriză. Aducând pe ecran povestea lui Nicolai, filmul pune în discuţie viaţa imigranţilor şi legislaţia statului Israel referitoare la naţionalitate.

20:00 - MY CLASS - FROM RUSSIA WITH RELATIVITY/CLASA MEA DE LICEU
Regizor: Ekaterina Eremenko
Ţara: Germania, 2007
Durata: 89 minute

În 1982, 26 de copii supradotaţi (23 de băieţi şi trei fete) erau acceptaţi în elitista Şcoală de Ştiinţe Naturale a Uniunii Sovietice. Un viitor luminos le
stătea în faţă: urmau să devină cercetători şi savanţi de frunte, cadre de încredere ale orânduirii totalitare. Cinci ani mai târziu, însă, vine Perestroika, iar tinerii absolvenţi ai clasei speciale sunt prinşi în vârtejul istoriei şi purtaţi în diferite colţuri ale lumii. Regizoarea Ekaterina Eremenko făcea atunci parte dintre ei. După mai bine de două decenii, ea porneşte din Germania (noua ei ţară), în căutarea foştilor colegi, pe care îi găseste în Rusia, în SUA, Elveţia, Anglia etc. Pot legile fizicii să explice traiectoriile oamenilor sau doar relativitatea este cea care ne guvernează existenţele? Pentru a răspunde la această întrebare, autoarea nu se ascunde în spatele camerei de filmat, ci îşi face simţită prezenţa în cadru şi ne împărtăşeşte fără reţineri poveştile şi opiniile sale, în acest documentar personal şi emoţionant.

21:45 - GLORIOUS EXIT/O MOARTE NOTABILĂ
Regizor: Kevin Mertz
Ţara: Elveţia, 2008
Durata: 75 minute

Jarreth Merz, actor de origine elveţiană şi nigeriană, trăieşte la Los Angeles. Descendenţa sa africană devine dintr-o dată pregnantă, odată cu vestea morţii tatălui său. În Nigeria, tradiţia cere ca primul născut să organizeze înmormîntarea. Tot lui îi revine responsabilitatea de a avea grijă de familia tatălui său. Jarreth porneşte în descoperirea unei ţări şi a unei culturi care sunt parte din el, dar cărora nu le aparţine.

Parteneri media ai evenimentului Astra Film în Bucureşti: 24 FUN, Cărtureşti, Cinemagia, Institutul Cultural Român, Metropotam, Observatorul Cultural, RFI România, TimeOut Bucureşti

Pagina
1 2 3

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 9 iulie 2010 09:31
din nou o idee reusita! ar trebui organizate mult mai multe astfel de concursuri!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells