Zilele ASTRA Film în Bucureşti

de Gloria Sauciuc în 16 Feb 2010
Zilele ASTRA Film în Bucureşti

Duminica, 21 februarie
14:00 - GLORIOUS EXIT/O MOARTE NOTABILĂ
Regizor: Kevin Mertz
Ţara: Elveţia, 2008
Durata: 75 minute
Jarreth Merz, actor de origine elveţiană şi nigeriană, trăieşte la Los Angeles. Descendenţa sa africană devine dintr-o dată pregnantă, odată cu vestea morţii tatălui său. În Nigeria, tradiţia cere ca primul născut să organizeze înmormîntarea. Tot lui îi revine responsabilitatea de a avea grijă de familia tatălui său. Jarreth porneşte în descoperirea unei ţări şi a unei culturi care sunt parte din el, dar cărora nu le aparţine.

16:00 - ADAKALE STORIES/POVESTIRI DIN ADA KALEH
Regizor: Ismet Arasan
Ţara: Turcia, 2008
Durata: 54 minute
”Adakale Stories” este un colaj de poveşti de pe insula pierdută Adakaleh, ştearsă de pe faţa pământului în 1970 de către regimul comunist. Situată în apropiere de Orşova, insula a fost complet acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei de la Porţile de Fier. Demersul filmului de recuperare a acestui loc pierdut sub ape constă în colectarea unor rememorări ale oamenilor care au trăit acolo. Descoperim astfel un loc paradisiac unde oamenii de diferite naţionalităţi trăiau laolaltă în cea mai deplină înţelegere, departe de trepidaţiile lumii de dincolo de ape. Adakale Stories” a fost prezentat în cadrul festivalului internaţional de film documentar Astra Sibiu 2009, în programul „Turkey, the unknown neighbour”.

17:15 - FAMILY 068/ FAMILIA 068
Regizor: Toni Edo & Ruben Margallo
Ţara: Spania, 2008
Durata: 27 minute
Filmul prezintă viaţa zilnică a unei familii dintre cele care trăiesc în „Chureca” (Managua), cel mai mare teren de depozitare a gunoaielor din Nicaragua. Cei peste 500 de oameni care îşi duc zilele aici poartă numere, nu şi nume. Totuşi, ei par mulţumiţi cu viaţa pe care o duc. Sau e vorba de resemnare? Cei doi regizori îşi urmăresc subiecţii pretutindeni, dar nu recurg la interviuri, la fel cum nu folosesc nici comentarii din off sau muzică. Dincolo de consideraţiile politice pretenţioase, fiecare spectator poate trage propriile concluzii în acest documentar deschis dialogului. Abordarea observaţională e menită să transmită experienţele celor doi regizori cu familia prezentată, fără a recurge la elemente de senzaţie şi fără a încerca să dea lecţii de viaţă.

18:00 - CARMEN MEETS BORAT/ CARMEN FACE CUNOȘTINȚĂ CU BORAT
Regizor: Mercedes Stalenhoef
Ţara: Olanda, 2008
Durata: 85 minute
Un film despre o fată din Glod, satul în care a fost filmat „Borat!”. Eroina, Carmen Ionela Ciorobea, a fost aleasă de realizatoarea documentarului, olandeza Mercedes Stalenhoef, pentru a fi subiectul peliculei, cu un an înainte ca Sacha Baron Cohen să sosească şi să filmeze ca şi cum aici ar fi Kazahstan. În satul sărac unde fetele se mărită la 14 sau 15 ani, Carmen e considerată bătrână, la numai 17 ani. Familia sa e mai înstărită decât altele, are un mic magazin, iar băiatul care îi face curte se dovedeşte că era interesat mai mult de avere. Carmen se uită la telenovele, ştie ceva spaniolă şi visează să ajungă în Spania. Autoarea documentarului intenţiona să urmărească doi-trei ani destinul fetei. Însă firul a devenit secundar în momentul în care, după un an, tatăl şi bunicul lui Carmen devin personaje în „Borat!”. Tot satul ia foc la vizionarea filmului, apar avocaţii străini şi posibilitatea ca familia să
intre în posesia unei sume fabuloase, din daune.

19:45 - BRIDES OF ALLAH/ MIRESELE LUI ALLAH
Regizor: Natalie Assouline
Ţara: Israel, 2008
Durata: 76 minute
În spatele gratiilor unei închisori din Israel se împletesc frumuseţea şi cruzimea, cântecul de leagăn şi ura, mila şi crima comisă cu sânge rece, feminitatea şi violenţa extremă. Ne sunt dezvăluite vieţile femeilor încarcerate pentru implicare în atacuri teroriste, prin portrete intime filmate în decursul a doi ani. Aflăm despre motivaţiile lor pentru faptele comise, despre rutina zilelor de de puşcărie şi despre evenimente  majore din viaţa lor, precum naşterea unui copil. Cînd vorbesc despre soţii care le-au abandonat, le înţelegem durerea şi, cu siguranţă, le vom fi alături atunci când se vor confrunta cu problemele vieţii din închisoare. Un film despre religie, ideologie, discriminare, disperare, familie, ruşine şi pocăinţă.
Pagina
1 2 3

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 9 iulie 2010 09:31
din nou o idee reusita! ar trebui organizate mult mai multe astfel de concursuri!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells