« Înapoi la pagina festivalului

Un preşedinte acid al juriului la Cannes, în 2012

de Gloria Sauciuc in 20 Ian 2012
Un preşedinte acid al juriului la Cannes, în 2012

Nanni Moretti, care în 2011 aducea la Cannes cel mai amuzant film al Competiţiei - Habemus Papam (We Have a Pope),  şi care în 2001 lua Palme d’Or pentru Camera fiului/La stanza del figlio, va fi preşedintele celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura între 16 şi 27 mai.

Thierry Frémaux, Directorul artistic al Festivalului, a motivat astfel alegerea: "Festivalul doreşte să-şi celebreze cea de-a 65-a ediţie cu un preşedinte european al juriului. Curajoase şi amprentate cu inteligenţa şi modernitatea regizorului, filmele lui Nanni Moretti sunt întruparea a tot ce este mai bun în cinema în ultimii 30 de ani. Operele sale, în continuă evoluţie, continuă să facă vie promisiunea unui cinema conectat cu lumea şi cu timpul său".

Nanni Moretti a ironizat în filmele sale stânga politică a generaţiei sale (atunci când avea douăzeci, apoi treizeci şi mai târziu patruzeci de ani). Il Caimano/The Caiman (2006) critică dur aberaţiile vieţii politice italiene în perioada lui Silvio Berlusconi. Acidul regizor a ironizat, de-a lungul timpului, şirelaţiile între părinţi şi copii, şcoala, lumea filmului, în Caro diario a ironizat chiar un cancer pe care l-a avut acum douăzeci de ani, iar în Habemus Papam ironizează, printre altele, psihanaliza.

Moretti s-a născut în 1953, în Italia. După câteva scurtmetraje, semnează Io Sono un Autarchico (I am Self Sufficient), primul lungmetraj, în 1976, doi ani mai târziu fiind selecţionat în principala secţiune competiţională a Festivalului cu Ecce Bombo. În 1981 câştigă Premiul special al juriului la Veneţia cu Sogni d’Oro (Sweet Dreams), iar La Messa è finita (The Mass is Ended) a câştigat Ursul de Argint la Berlin, în 1986.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
aur_11 pe 21 ianuarie 2012 00:17
Festival european cu un presedinte european italian, cinema ul italian cu o buna traditie a filmului bun, de a lungul vremii.
Si din ce am citit in articol, un om de cinema italian foarte apreciat. Frumos asa!

anca_luna pe 21 ianuarie 2012 11:56
Nanni Moretti, fiind caracterizat, curajos , inteligent si acid, si european , speram la niste premii bine impartite , anul asta la Cannes.
Gebeleizis pe 22 ianuarie 2012 06:08
O idee buna nominalizarea desemnarea unui regizor european la editia aniversara a Festivalului de la Cannes.
alex_il_fenomeno pe 27 ianuarie 2012 17:02
un film interesant , Habemus Papam , pe care sper sa nu il ratez .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells