Spy Kids, cu tehnologia 4D Aromascope, la cinema

de Cinemagia în 7 Nov 2011
Spy Kids, cu tehnologia 4D Aromascope, la cinema

În 2001, regizorul Robert Rodriguez a adus publicului un film care a impresionant micii spectatorii din întreaga lume prin originalitate: Spy Kids, un film de acţiune şi aventuri, cu umor şi gadgeturi, în care nişte copii, la prima vedere cu nimic ieşiţi din comun, devin mini-spioni, şi o familie obişnuită se transformă într-una de supereroi. De aici a crescut o serie pe placul familiilor din toată lumea: “Spy Kids 2: Island of Lost Dreams” şi “Spy Kids 3D: Game Over”. Poveştile pline de acţiune care se petreceau într-un uniers familiar nouă, tuturor, au transmis tuturor un mesaj universal valabil, şi anume cel că familia este cea care contează cel mai mult.

Zece ani după primul film din serie, Rodriguez ne readuce în lumea micilor spioni, populată acum de noi spioni simpatici cu gadgeturi, împreună cu personaje pe care le-am îndrăgit din filmele anterioare. Noua generaţie se va amuza de tehnologia 4D Aromascope, care va amplifica experienţa de pe ecran: fiecare bilet la cinema va fi însoţit de un card Aromascope care va avea înscris pe el un şir de numere. La apariţia fiecărui număr pe ecran, spectatorul trebuie să răzuie numărul corespondent de pe card, trăind, astfel, o experienţă senzorială ce-l va catapulta direct în mijlocul acţiunii. Din 4 noiembrie, Spy Kids 4D rulează în cinematografele din România.

Marissa Cortez Wilson (Jessica Alba) este sora mai mică a lui Gregorio Cortez, tatăl din familia precedentelor filme Spy Kids. Aflată la primul ei copil, trebuind să se descurce cu un soţ mai mereu plecat la serviciu, Marissa e epuizată. Alba spune: “Încearcă din răsputeri, dar e copleşită. Crede că îi e mai uşor să fie spion decît să fie mamă.” Cînd e rechemată la datorie, Marissa descoperă că nu e deloc aşa de uşor cum îşi imagina. Are mai tot timpul bebeluşul cu ea, pentru că ea nu are o bonă. Tot trebuie să schimbe scutecele, să hrănească copilul şi să aibă grijă de el, şi în tot acest timp trebuie să salveze şi lumea. În plus, se chinuie şi cu cei doi copii vitregi, care nu sînt deloc deschişi către noua lor mamă. Îşi doreşte ca ei s-o iubească la fel de mult precum îi iubeşte ea, dar copiilor le vine foarte greu s-o accepte.”

Pentru noii copii care devin spioni şi duc mai departe ştafeta cuplului Carmen şi Juni, maeştrii rivalităţii fraterne, Rodriguez a vrut să creeze un duo şi mai unit: “Rebecca şi Cecil sînt gemeni, aşa că se completează şi mai bine şi lucrează împreună perfect. Sînt competitivi, dar nu se resping unul pe celălalt. ” Alex Vega spune: “Sînt doi poznaşi care nu acceptă un refuz. Cînd li se spune că nu au voie să devină spioni, iau problema în propriile mîini şi devin eroii de la care nimeni nu se aştepta să salveze lumea.” Rowan Blanachar spune despre personajul ei, Rebecca Wilson, năzdrăvana rebelă: “Faptul că are o minte ageră o ajută enorm. La început, doar pentru a-i face tot felul de farse mamei ei vitrege, dar mai apoi îşi pune talentul în slujba salvării familiei ei şi a lumii.”

Tatăl şi soţul din noua familie de spioni e Wilbur Wilson (Joel McHale), care e atît de ocupat să aibă succes cu emisiunea lui de televiziune, “Spy Hunter”, încât nu mai are deloc timp să stea cu familia lui. “Wilbur crede că e vînător de spioni pentru că joacă rolul unuia la televizor, dar habar nu are că propria soţie e spion şi cîinele familiei e robot”, spune Rodriguez. “Aveam nevoie de cineva care poată juca cu umor, să fie plăcut şi credibil, iar acel cineva e Joel.”

Unii regizori se feresc să lucreze cu copii sau cu animale, dar Rodriguez îşi dorea de mult aşa ceva, pentru universul din Spy Kids: “Dintotdeauna am avut ideea unui bebeluş care devine spion, aşa că am dus-o mai departe. Crescînd într-o familie cu zece copii, aveam mereu cîte un bebeluş în casă, despre care ne imaginam că poate face lucruri incredibile.”

Argonaut (adică Advanced Robotic Guardian Operative) e un personaj pe care Rodriguez şi-l dorea pentru primul Spy Kids, dar care costa prea mult pentru atunci. Îl entuziasma ideea de a avea un cîine al familiei care să fie un erou aparte. “Argonaut este un spion în aşteptare, care, de fapt, un robot. De cînd Marissa a intrat în familie, a avut grijă de copii, şi a făcut-o în linişte. Doar cînd începe acţiunea, va începe şi el să vorbească.” Vocea lui Argonaut îi aparţine lui Ricky Gervais: „Am vrut să sune ca un spion britanic, sarcastic, atoateştiutor şi sătul de copii”, rîde Rodriguez. “Ricky e extrem de inventiv şi îmbogăţeşte personajul. Multe din replicile sale sînt improvizaţii.”

Pentru rolul căţelului-robot-spion, Rodriguez l-a ales pe Elmo, o corcitură de terrier, salvat din stradă. Regizorul explică ce l-a atras la Elmo: “Cînd te gîndeşti la un cîine-robot, îţi vine în minte un pitbull, ori noi am vrut exact contrariul. Am vrut un cîine care să te facă să rîzi numai uitîndu-te la el. L-am văzut pe Elmo, care era extrem de linştit şi de relaxat, ori asta e cea mai importantă calitate pentru un spion – să fie relaxat.”

Un erou negativ cu principii familiale Misteriosul Paznic al Timpului este furios pe oameni pentru că irosesc timpul, aşa că vrea să-l fure el înapoi. Rodriguez explică: “E un neînţeles. Trecutul său îl face extrm de sensibil la oricine iroseşte timp. Crede că, dacă se poate întoarce în timp, va putea face mult mai multe lucruri de valoare. Are impresia că familiile nu folosesc timpul cu înţelepciune, aşa că e un erou negativ cu valori familiale. Eroii negativi din filmele mele nu sînt integral răi, ci doar au o altă viziune asupra vieţii, ceea ce-i face neînţeleşi. Au intenţii bune, dar o apucă pe căi greşite.”

Jeremy Piven este cel care preia misiunea de a interpreta mai multe personaje – Danger, şeful OSS care pare prins într-o buclă temporală, Tick Tock, prietenul Paznicului Timpului, despre care Piven spune că a fost cel mai distractiv de jucat, pentru s-a întors în timp atît de mult, încît e complet dat peste cap, şi Paznicul Timpului, despre care spune că e cel mai rău, pentru că deţine Maşina Apocalipsei şi va opri timpul pentru a se putea întoarce în timp. În prima zi de filmări, Alexa Vega (Carmen) îşi aduce aminte că era foarte intimidată: „Cred că era din cauză că ultima dată cînd am lucrat cu Robert eram atît de mică încît nici nu aveam noţiunea de regizor, credeam că e doar un tip cool care îmi spune cum să joc o scenă.” Daryl Sabara (Juni) se bucură de reîntîlnirea cu Vega: „Nu ne-am pierdut obişnuinţa de a ne tachina ca frate şi soră, deşi acum nu mai sîntem copii, ci adulţi în toată regula. Cînd eu şi Alexa ne-am aflat pentru prima dată din nou împreună, Robert s-a dus în spatele camerei de filmat şi a început să rîdă, pentru că acum e exact invers: eu sînt mult mai înalt decît ea, şi pot să spun că asta mă face să mă simt bine!”, glumeşte el.

Universul gadgeturilor

Specificul seriei Spy Kids o dau gadgeturile, care nu puteau fi imaginate de altcineva decît de Robert Rodriguez. Pentru al patrulea episod, Rodriguez le-a oferit copiilor un echipament fantastic de spioni, dar care a fost în orice ocazie foarte practic. Blanchard se entuziasmează: “pelerina care te face invizibil, de exemplu, face parte din trusa de ambuscadă a Rebeccăi, ceea ce i se potriveşte perfect, pentru că e maestra farselor.” Cook îşi descrie mîinile-ciocan ca “instrumente care îl ajută pe Cecil să găurească pereţi”, iar cizmele-catapultă îl pot ajuta să zboare prin aer.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 7 noiembrie 2011 15:41
abia astept sa vad filmul
alex_il_fenomeno pe 8 noiembrie 2011 14:34
sper sa fie bun , si ar trebui , daca va respecta tiparul primelor filme .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells