Dezastrul Last Action Hero

de Ştefan Dobroiu în 7 Nov 2011
Află povestea unui eşec-emblemă al Hollywood-ului!

Cei de la Empire publică în noul lor număr povestea lui Last Action Hero, filmul cu Arnold Schwarzenegger al cărui eşec răsunător ar fi trebuit să le fie învăţătură de minte şefilor de studiouri de la Hollywood. Un blockbuster cu regizorul lui Die Hard, scenaristul lui Arma mortală şi Arnold pe afiş nu ar fi trebuit să eşueze, dar hibele sistemului l-au pus în genunchi. Află povestea mai jos.

Totul a început în 1991, când Zak Penn şi Adam Leff scriu Extremely Violent, un film care urmărea să deconstruiască genul de acţiune, relevându-i clişeele şi făcând trimiteri la mega-succese precum Arma mortală sau seria Indiana Jones, fiind în acelaşi timp un film de acţiune în toată puterea cuvântului. Scenariul s-a dovedit interesant, iar studiourile s-au grăbit să liciteze pentru el: Columbia Pictures îl cumpără pentru 350.000 de dolari şi apoi abordează cel mai mare star al action-urilor vremii, Arnold Schwarzenegger.

Totul bine şi frumos, doar că starul consideră că Extremely Violent este prea violent, cei doi scenarişti sunt concediaţi, iar Shane Black (acum acesta scrie şi regizează Iron Man 3), transformat într-o celebritate de seria Arma mortală, este angajat să modifice scenariul pentru ca toată lumea să fie fericită. Povestea rămâne aceeaşi: un bilet magic îi permite unui puşti pasionat de cinema să intre în lumea eroului său, Jack Slater, pe care îl ajută să scape de o mulţime de răufăcători. Următorul pas? Angajarea lui John McTiernan, regizorul lui Die Hard, ca regizor. Totul părea minunat la Columbia Pictures, dar capii studiourilor nu consideră că Last Action Hero are suficientă acţiune, iar scenariul suferă noi modificări pentru ca filmul să devină mai spectaculos. Trei noi scenarişti lucrează la proiect, dar fiecare nouă adăugire nu face decât ca întregul să fie tot mai haotic.

În vara lui 1992, Last Action Hero primeşte undă verde, iar filmările încep câteva luni mai târziu, deşi toată lumea simţea că scenariul nu este la înălţime. Cu un onorariu pentru Schwarzenegger de 15 milioane de dolari şi un buget de peste 60 de milioane, filmul devenise unul dintre cele mai scumpe proiecte realizate vreodată la Hollywood şi, ca totul să iasă "bine", noi schimbări de ultim moment au loc chiar pe platouri.

Întrebat de Empire, John McTiernan îşi aminteşte că perioada necesară pentru filmări, montaj, efecte speciale şi promovare se ridica la doar nouă luni, o perioadă mult prea scurtă pentru un astfel de blockbuster. "Eram aroganţi", comentează regizorul lui Die Hard, care încă se chinuia să găsească tonul potrivit pentru Last Action Hero, o poveste care depindea foarte mult de ton şi ritm. "Capii studiourilor nu se puteau hotărî dacă făceam un action sau un film pentru copii", s-a plâns McTiernan. "Când am primit scenariul ceea ce mi-a plăcut mai mult era faptul că tonul era extrem de ireverenţios. Pe parcursul modificărilor glumele ireverenţioase au dispărut."

Stresul de pe platouri devine repede aproape tangibil. Rupt între mai multe direcţii, cu presiuni venind de la diferiţi directori executivi de la Columbia Pictures, McTiernan ajunge să pună echipa să lucreze câte 18 ore pe zi. Stress-ul face ca scenele de acţiune să fie pregătite tot mai din pripă, iar un episod în care Austin O'Brien, interpretul micului adjuvant al eroului Jack Slater, leşină din cauza unui ham prea strâns şi are nevoie de îngrijiri medicale, îi face pe toţi să îşi dea seama cât de serios a devenit totul.

Timpul scurt face ca McTiernan să nu aibă decât trei săptămâni pentru montaj, lucru nemaivăzut la un film de acţiune. "Sunt secvenţe imense din film care sunt puse acolo exact cum au ieşit din cameră", a declarat regizorul, comentând montajul minim de care a beneficiat Last Action Hero.

Columbia Pictures compensează ceea ce ştia deja că este un produs dezamăgitor cu una dintre cele mai neinspirate campanii de promovare din istoria Hollywood-ului. Se realizează un trailer de 750.000 de dolari, iar titlul filmului este afişat peste tot. Schwarzenegger declară la fiecare apariţie, inclusiv la Cannes, că noul său action va fi un mega-hit şi că criticii deja îl consideră un clasic.

O greşeală de sincronizare costă imens Last Action Hero: avertizaţi că Jurassic Park, noua premieră a lui Steven Spielberg, ar putea să le fure spectatorii, producătorii refuză să amâne propria lansare. Dacă te pasionează detaliile financiare, Jurassic Park a devenit în 1993 cel mai de succes film al tuturor timpurilor, detronat de-abia ani mai târziu de către Titanic. Lansat cu o săptămână înainte de Last Action Hero, Jurassic Park provoacă senzaţie în lumea întreagă şi dă naştere unor comparaţii deloc onorante pentru blockbusterul lui Schwarzenegger. Rivalitatea dintre cele două proiecte devine subiectul verii în publicaţiile specializate, iar titlurile sunt de genul "Dinozaurii i-au mâncat prânzul lui Arnie!" (Variety) sau "Dinozaurul şi câinele" (Time).

În primul weekend Last Action Hero a încasat 15 milioane de dolari, în timp ce Jurassic Park s-a apropiat de 50. La sfârşitul circuitului cinematografic filmul regizat de John McTiernan avea să acumuleze 137 de milioane de dolari din lumea întreagă: nu a fost un eşec financiar, dar a fost atât de departe de aşteptările tuturor celor implicaţi, iar experienţa s-a dovedit atât de extenuantă pentru aceştia, încât Last Action Hero a devenit o adevărată legendă la Hollywood, o pildă despre cum să NU faci filme. Din păcate tot mai multe producţii importante au parte de acelaşi tratament, cu scenariile schimbate de nenumărate ori înainte de filmări, de unde şi numărul tot mai mare de titluri dezamăgitoare lansate pe marele ecran...

Exploreaza subiecte similare:

Arnold Schwarzenegger, John McTiernan, Shane Black, Last Action Hero, Jurassic Park

Alte știri din cinema

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Mary & George: un penis, o orgie sau o trădare pe minut

Serialul disponibil pe Sky Showtime aruncă o privire ireverenţioasă spre aristocraţia britanică de la 1600

Părerea ta

Spune-ţi părerea
madia pe 7 noiembrie 2011 11:59
Interesant articol. Nu am vazut filmul.
Bayard pe 7 noiembrie 2011 12:05
Hm, totusi nu inteleg a incasat aproape dublu fata de buget, de ce a ramas in memorie ca un super esec???? In ziua de azi cel putin asta e singurul criteriu pt succes.... cui ii pasa de calitate, de ce spun criticii? etc etc etc???

Oricum, Last Action Hero este un film DEZASTRUOS!!!! Oribil de la un capat la altul... imi dau pumni ca l-am vazut de atatea ori la TV, il stiu pe dinafara cred.... si totusi nu-mi pot aminti macar o chestie care sa-mi placa la el!! Actorii sunt toti enervanti, joaca prost.... scenele de actiune oribile, singura chestie acceptabila e probabil jocul lui Schwarzenegger.... da, el este tolerabil, dar in rest.....

Bayard pe 7 noiembrie 2011 12:06
Ah, si cand apare detectivul animat.... wow!!! Care era scopul acelei scene/???
darayawaus pe 7 noiembrie 2011 12:23
Ai mare dreptate, Bayard, dar tin sa-ti reamintesc ca in anii '90 apareau mult mai putine filme proaste pe an fata de ultima perioada. Acum nimeni nu s-ar mira in cazul unui mega-esec, dar, cu cat te intorci in timp, cu atat era mai inacceptabil.
aavramescu23 pe 7 noiembrie 2011 12:16
Mie mi s-a parut super fain. L-asm vazut si la cinema cand a aprut. Apoi la TV pe caseta video. L-am vazut de cel putin 12 ori si inca l-as revedea cu placere.
mirko pe 7 noiembrie 2011 13:00
Acest film nu este chiar un esec, insa nici nu poti spune ca este un film de mare clasa. Este doar un film cu Schwarzeenegger. Atat. Cei care au vazut filmul isi mai aduc aminte de exemplu celebrele aparitii ale lui T-800 (pentru care Robert Patrick si-a incheiat cariera de actor - si aici ma refer la faptul ca nu a mai primit nici un rol important in vreun film din cauza acestei aparitii), a lui Sharon Stone, James Belushi sau Jean-Claude Van Damme in cateva scene. S-a dorit a fi o parodie la adresa filmelor cu explozii si plien de steroizi, dar a clacat. Este aproape ambiguu ceea ce a vrut sa spuna acest film insa, la vremea a ceea publicul l-a placut. Sa ne aducem aminte nu pana acum ceva timp ca Stallone a incercat revitalizarea lui Rambo si Rocky si ghici ce? a reusit si nu numai. Cand toti se asteptau la un esec, el a reusit. La fel cu The Expendables! Faptul ca aduci nume mari pe generic nu inseamna ca este si un film foarte bun (exemplu Righthous Kill). Eu am vazut acest film de cateva ori si sincer chiar mi-a starnit unele zambete si numai atat... Iar in ceea ce priveste succesul sau esecul unui film, puterea banului nu este chiar litera de lege. Sa ne uitam la Transformers 2 de exemplu care a castigat sute de milioane de dolari, dar a iesit cel mai p[rost film al anului 2009 (conform criticii) De ce? Pentru ac pur si simplu un public tinta gusta acest tip de filme si le plac puir si simplu, chiara daca au o poveste in spate sau nu.
Costirik pe 7 noiembrie 2011 16:22
the expendables film bun?????:))))
mirko pe 8 noiembrie 2011 00:11
Pentru unii este un film bun, cu priza la public! Poate unora le place sa se uite la balet, dar nu trebuie sa-i condamni, nu?
Crist11 pe 7 noiembrie 2011 13:47
O sa ma uit la film cand am timp, desi de tinut cont ceea ce postati voi cei care l-ati vazut chiar asa de varza este?
cristi88 pe 7 noiembrie 2011 14:30
Daca si asta e un esec atunci ce sa spunem de filmele din ultimul deceniu? Cand acum la orice porcarie de film se face un trailer spectaculos si mizeaza pe lumea care da banu in cinematograf. Chiar daca ulterior injura sau paraseste sala mai devreme, spectatorul tot ramane cu banul dat. Deci un fel de teapa. Cum este si Conan 2011 sau The sorceress aprentice ala, o mizerie. Sa nu mai zic de Twilight, un low budget avand ca tinta de audienta pustoaice emoiste si femei din noua generatie de telenoveliste. Ultimul Resident evil care a profitat din plin de partile anterioare de succes ca acum sa ne arunce o mizerie menita sa ne ia banii. Astea deja nu mai sunt esecuri, sunt tzepe !
Han_Solo pe 7 noiembrie 2011 15:05
Conan 2011 este un esec finainciar, nu fi suparat ca tu ai dat bani ca sa vezi filmul. Din cate stiu eu, filmul a beneficiat de un buget de 80 mil dolari si a incasat undeva pe la 30. The sorceress aprentice s-a descurcat ceva mai bine insa a avut un buget de 150 mil dolari si probabil inca atata pt marketing, deci tot un mare esec. Twilaght nu e chiar low buget, nu stiu ce inseamna la tine low buget, nu confunda un film prost cu suma de bani bagata in realizarea lui. Gandeste te doar la ce salarii au cei 3 actori din rolurile principale. Twiligh (ultimul) a avut undeva la 40-50 mil dolari buget, deci nu e low buget. ca e film prost asta e alta treaba dar low buget nu ii. Alt esec financiar este Killer Elite..personal am ramas surpins pentru ca mi i s-a parut un film destul de bun. Oricum mult peste ce a scos Jason S. in ultima perioada. Cowboys&Alliens este un alt esec financiar cu toata ca a avut in spate 2 actori de categoria A + regizorul de la Iron Man 1 & 2 + Stiven Spielberg ca si producator. Incasarile abia au atins valoarea bugetului iar ca un film sa scoata profit are nevoie de incasari cel putin duble fata de valoarea bugetului. Deci exemple avem destule. The Last Airbender si Dragon Ball sunt alte doua exemple bune.
cristi88 pe 8 noiembrie 2011 02:31
Iar te bagi fah in seama aiurea? Spala-te de candida boarfa spoita la gura
alex_il_fenomeno pe 7 noiembrie 2011 14:54
eu cred ca ar putea iesi ceva bun din aceasta tentativa .
Sorin87 pe 7 noiembrie 2011 15:19
nici eu nu am vazut filmul inca
cristi88 pe 7 noiembrie 2011 15:57
ce roboti pe aici, filmul e de acum 10 ani ! ( scrie si in articol)
cristi88 pe 7 noiembrie 2011 15:58
lol 20 de ani pardon :))
blastpit pe 7 noiembrie 2011 16:04
O tentativa de esec...dar totusi...stil not as g*y as twilight.
matew10 pe 7 noiembrie 2011 16:55
La cata autoironie apare in acest film in cazul lui Arnold nu mi se pare un esec. In mare aceasta actiune cu accente comice e antrenanta. A fost filmul copilariei mele si l-as revedea oricand. Esecuri de filme sunt cu sutele sau cu miile in toata istoria filmului. Un exemplu simplu este seria Jurassik Park: ingust, previzibil, banal, comercial. In general toata seria are erori la tot pasul.
bogdan118 pe 7 noiembrie 2011 17:47
filmu e oribil nici cand eram mic nu mi-a placut
CPU pe 7 noiembrie 2011 19:48
super film,e peste orice film aparut in 2011.
CPU pe 7 noiembrie 2011 20:00
ar trebui transformat in 3D
Gebeleizis pe 7 noiembrie 2011 23:59
Cum spunea si Emir Kusturica : " la Hollywood banii decid totul".
cosminlipsa pe 8 noiembrie 2011 00:24
Eu zic ca a fost un film interesant.
coco_mafya pe 8 noiembrie 2011 08:07
Un film foarte tare,avand in vedere actiunea filmului si ca mai este si comedie in el face ca totul sa fie foarte interesant,plus ca povestea filmului este super.
Deci critici sunt niste ratati ca de obicei,filmul face de 10!!!

spanac2015 pe 12 octombrie 2014 12:34
Ba voi sunteti prosti ??? Filmul ala o fost o bascalie la adresa filmelor de actiune in care a parodiat mai multe filme printre care ET , Arma Mortala etc...
In plus faptul ca apare posterul cu Sly ca si Terminator a fost maximul :))
Lasa ca ii bine ca in ziua de azi mizerii ca Twilight si alte mizerii ale genului fac sute de milioane si milarde si criticii le aclama pentru ca puberatrele de 12-14 ani fac pe ele cand apar asa ziele personaje .
Dar cand apare o parodie cu putin umor gata ii un dezastru pentru ca nu stiu ce Artzi Fartzi critic spune ca ii un dezastru

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells