Se lanseaza Weekend (lung) cu mama

de Stefan Dobroiu în 18 Mar 2009
Se lanseaza Weekend (lung) cu mama

Filmul cu Adela Popescu „salvata” din lumea drogurilor (si din telenovele) se lanseaza vineri, reprezentand revenirea lui Stere Gulea (Morometii) la cinema dupa o pauza de 12 ani. Cu un subiect actual (mama emigrata Medeea Marinescu revine in tara pentru a afla ca fiica Adela Popescu a fugit de acasa si este dependenta de heroina), filmul a fost primit cu interes de catre jurnalistii stransi la vizionarea de presa, dupa care a urmat o conferinta cu atat mai relaxata cu cat Stere Gulea a discutat pe larg toate observatiile negative ale spectatorilor.

 

Unul dintre cele mai amuzante raspunsuri ale regizorului a privit un repros cu privire la limbajul tinerilor din film. Injuraturile si expresii ca „in puii mei” repetate obsesiv au atras atentia, iar Stere Gulea a amintit de faptul ca sotia lui nu i-a mai vorbit cateva zile dupa ce a vazut filmul! „Sotia mea a fost vexata personal de limbaj si a fost foarte rece cateva zile dupa ce a vazut Weekend cu mama”, a spus regizorul, care a atins si subiectul lungii sale pauze din cariera, amintind „neadecvarea” tot mai accentuata a generatiei lui la realitatile mileniului trei.

 

"In acesti ani in care am 'zacut' m-am gandit la ce se intampla cu filmele generatiei din care fac eu parte. Daneliuc, Pita. Nu mai reusim sa ne conectam la realitatea in care traim. Ma preocupa aceasta neadecvare care face filmele sa arate ca acum 30 de ani. Vremurile sunt altele, iar de la o anumita varsta esti dominat de prejudecati”, a comentat Gulea alegerea subiectului foarte actual al lui Weekend cu mama si abordarea problemelor unei generatii din care nu face parte.

 

Stere Gulea a avut grija sa se delimiteze de generatia tanara, minimalista, a cineastilor romani. „O pauza de 12 ani ridica mari probleme de adaptare; de fapt chiar se pune problema de a re-debuta! Sunt preocupat de emotie, dramatism, de o constructie dramaturgica mai clasica”, a spus Gulea, comparandu-si filmul cu cele ale unor Porumboiu, Puiu sau Mungiu. Regizorul a mai amintit de „filonul poetic” si de „unda trist-poetica” pe care ar vrea ca publicul sa le observe in Weekend cu mama.

 

Bineinteles, regizorul este foarte constient si de importantele minusuri ale filmului. „Problemele de dramaturgie nerezolvate din scenariu nu se rezolva nici la filmari. Nu am reusit sa ma ridic la problemele personajelor”, a comentat Stere Gulea o observatie cu privire la personajele credibile, dar si la relatiile mai putin credibile dintre ele. Totodata, regizorul este constient de finalul neasteptat al Weekendului. „De comun acord cu producatorul, am simtit nevoia sa vin cu ceva neasteptat in final”, a explicat el.

 

Desi initial a considerat-o „o blonda spalacita”, regizorul n-a avut decat cuvinte de lauda pentru Adela Popescu, dar si pentru Medeea Marinescu sau Tudor Aaron Istodor. In ceea ce priveste diferenta de doar 13 ani dintre cele doua actrite, diferenta care le saboteaza intrucatva relatia mama-fiica, Gulea a marturisit ca a ales-o pe Medeea dupa ce a vazut-o in Je vous trouve tres beau, filmul francez cu 3,5 milioane de bilete vandute, in care aceasta interpreteaza o romanca emigrata in Franta. Je vous trouve tres beau i-a prilejuit regizorului si o paralela cu succesul filmelor romanesti, al carui numar mic de spectatori (Stere Gulea intra pe Cinemagia pentru a verifica box-office-ul) i se pare de plans.

 

Lansat vineri in mai multe orase ale tarii, Weekend cu mama spune povestea Luizei (Medeea Marinescu), o femeie plecata in urma cu 15 ani in Spania. La intoarcerea in tara, Luiza descopera ca fiica ei, Cristina (Adela Popescu), lasata in grija rudelor, a fugit de acasa, e dependenta de droguri si are o fetita pe care a lasat-o in grija unui orfelinat. Luiza are doar cateva zile pentru a rezolva problemele familiei. Pentru o cronica click aici.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
CRISTINA pe 7 aprilie 2009 16:10
un film extraordinar de trist insa real.
Felicitari tuturor
Multa bafta

Doroteea pe 13 august 2009 17:33
Mi se pare un film foarte bun dar cu un final ... tragic .Sunt confuza in ceea ce o priveste pe fiica Cristinei.Ce s-a intamplat cu ea?Si Criss , cum a murit?

Astept raspuns .Multumesc

ddalizee pe 18 august 2009 23:09
Pai... pe Cris au prins-o cei ce faceau trafic cu copii, iar pe fetita au vandut-o.
apaulica pe 3 decembrie 2009 17:11
a fost ce mai super fil m
margott pe 14 aprilie 2012 16:20
Prea americanizat. Ce mi-a placut la film e ca actiunea e foarte tensionata.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells