Salve Geral provoacă probleme în Brazilia

de Ştefan Dobroiu în 8 Oct 2009
Salve Geral provoacă probleme în Brazilia

Rio de Janeiro vă găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2016, dar un film brazilian din vena celebrului Cidade de Deus atrage atenţia asupra instabilităţii sociale a ţării. Salve Geral, propunerea braziliană pentru Oscarul pentru cel mai bun film străin din 2010, descrie violenţele care au paralizat Sao Paolo în mai 2006, când un grup de puşcăriaşi a lansat atacuri concertate în cel mai mare oraş al Americii de Sud, anunţă Reuters.

Atacurile organizate de PCC, "Comandamentul Central al Capitalei", după cum s-a autodenumit banda de puşcăriaşi, au provocat moartea a 493 de persoane, din care 90 de procente civili. Mare parte din morţi au fost provocate de poliţie, a cărei reacţie de o brutalitate ieşită din comun a fost condamnată urgent de organizaţiile mondiale pentru drepturile omului.

Filmul, al cărui titlu este chiar parola folosită de PCC pentru a da semnalul începerii atacurilor, a fost criticat pentru simpatia arătată puşcăriaşilor, care au format PCC la începutul anilor 1990 într-o încercare de a îmbunătăţi condiţiile crunte de viaţă din închisorile braziliene. Salve Geral este regizat de Sergio Rezende şi spune povestea prin ochii unui personaj fictiv, o văduvă atrasă în lumea dură a PCC şi a poliţiştilor corupţi când fiul ei este închis pentru crimă.

Salve Geral s-a lansat în Brazilia pe 2 octombrie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells