Regii şi reginele României pe ecran

de Mihnea Columbeanu în 8 Iul 2011
Regii şi reginele României pe ecran

Pentru cei care au apucat regimul de tristă amintire, nu e o noutate că în primii patruzeci de ani ai cinematografiei româneşti en titre monarhii dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen, ulterior Casa Regală a României, constituiau un subiect tabu.

Maiestatea Sa Mihai I, cel mai apropiat istoriceşte, asociat în mod decisiv şi cu actul de la 23 august şi, desigur, singurul încă în viaţă, era aproape exclus din majoritatea contextelor publice, culturale şi artistice, orice referiri la persoana Sa putându-se face doar vag şi cu conotaţii denigratoare.

Carol al II-lea, date fiind posibilităţile de abordare caricaturală, s-a "bucurat" de o relativă mărinimie filmică, pe când Regele Ferdinand şi Regina Maria, datorită rolului lor decisiv în realizarea Marii Uniri de la 1918, nici măcar nu "iezistau". În mod surprinzător, altfel au stat lucrurile cu Carol I - după cum vom vedea în cele ce urmează.

Iniţial, Regele Carol apăruse pe ecran încă din 1912, în celebrul "Independenţa României", de Grigore Brezeanu şi Leon Popescu - primul film românesc de ficţiune omologat ca atare, şi una dintre primele superproducţii istorice ale lumii - remarcabil de ambiţios şi bine realizat în acele condiţii ale pionieratului cinematografic universal. Desigur, acestea presupuneau şi anumite limite, începând cu concepţia sa vizuală doar aproximativ filmică, ce consta numai din planuri generale şi întregi, ca nişte scene de teatru montate în decor natural şi filmate ca atare, cu camera fixă. Astfel, nu se poate vorbi de o autentică prestaţie actoricească, deşi Regele era interpretat de către celebrul Aristide Demetriade, în compania multor alţi actori de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În continuare, filmul românesc interbelic a ocolit, din câte se ştie, personajele regale, astfel încât următoarele lor apariţii pe ecran s-au înregistrat abia peste şase decenii şi mai bine. În 1977, cu ocazia centenarului Independenţei, au fost turnate două noi superproducţii istorice cu acelaşui subiect - serialul TV de şase episoade "Războiul Independenţei", în regia lui Gheorghe Vitanidis, Doru Năstase şi Sergiu Nicolaescu, şi lungmetrajul "Pentru patrie", realizat în paralel de acelaşi Sergiu Nicolaescu. În ambele filme, Sergiu a reuşit să obţină aprobarea aducerii Principelui Carol pe ecran, în propria sa interpretare - de o corectitudine mediocră proprie aptitudinilor sale actoriceşti atât de convenţionale, dar constituind un eveniment cultural cel puţin prin prisma faptului că, pentru marea majoritate a spectatorilor români, apariţia monarhului era o premieră absolută.

După alţi treizeci de ani, personajul Carol I a fost abordat din nou de către Nae Caranfil, în cunoscutul său "Restul e tăcere" (2008), un making-of romanţat al clasicului "Independenţa României" din 1912. Nae însă a optat, din nefericire, pentru o viziune ironică extrem de îndepărtată de adevărul istoric, pe care şi-a asumat-o în deplină cunoştinţă de cauză - când i-am cerut socoteală, la premieră, a invocat supremaţia dreptului auctorial, amintind şi de exemplul portretizării Împăratului Josef al II-lea de către Jeffrey Jones, în celebrul "Amadeus" de Milos Forman (1984). Recunoscând validitatea a unui asemenea suveran de ordin generic în contextul estetic al filmului, trebuie totuşi să subliniem că moşneguţul agitat-incompetent întruchipat de Alexandru Hasnaş avea totuşi prea puţine în comun cu Carol I, fie şi ajuns la apusul vieţii.

În sfârşit, ultima reprezentare la zi a primului nostru Rege îi aparţine tot lui Sergiu Nicolaescu, care nu s-a lăsat până nu s-a înfipt încă o dată în tunica lui Carol, ţinând morţiş să însăileze docudrama "Carol I - Un destin pentru România" (2009). Dat fiind că resursele profesionale ale autorului erau de mult complet epuizate, atât în planul regiei cât şi în cel voit actoricesc, pelicula nu s-a impus decât printr-un nivel de diletantism rar întâlnit, compromiţând involuntar şi insuportabil şansa unui portret obiectiv al Regelui în ultimul său an de viaţă. Aplecarea acestei producţii exclusiv spre universul Casei Regale a făcut ca, alături de Carol să mai apară, cum era şi firesc, Regina Elisabeta, alias Carmen Sylva, în interpretarea Marinei Procopie, precum şi viitorii Regi Ferdinand (Geo Dobre) şi Maria (Andreea Măcelaru-şofron). Distribuţia s-a construit marşându-se în primul rând pe asemănările fizice şi, din cauza aceluiaşi neprofesionalism regisoral menţionat mai sus, nici aceste trei portrete nu s-au distins prin nici un fel de virtuţi artistice deosebite - dimpotrivă, glisând pe alocuri chiar în ridicol, ca în ultimul prim-plan al Regiei Maria holbându-se zâmbitoare spre spectatori când află că, urmare a decesului lui Carol, a devenit Regina României. La drept vorbind, fiascoul nu era o premieră absolută - căci, cu zece ani în urmă, tot Sergiu Nicolaescu (se putea altfel?) a comis "Triunghiul Morţii" (1999), un fel de reconstituire obosită a luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Regele Ferdinand şi Regina Maria şi-au citit conştiincioşi rolurile şi aici, sub chipul actorilor Eusebiu Ştefănescu şi Maia Morgenstern, pierduţi pe fundalul unor bătălii lungite şi trenante, ca şi prin peisajul acelor ani de restrişte când filmul românesc agoniza între generaţii.

Din păcate, Reginei Maria i s-a mai dedicat şi un documentar extrem de îndoielnic, "Regina Maria a României" (Marian Baciu, 2010), în cadrul tetralogiei "Coroana României - Regii", producţie a studioului Sahia Film. Searbăd, liniar şi foarte neglijent realizat, filmul are unicul merit de a aduce în faţa publicului o serie de fotografii şi imagini filmate ale Reginei, în mare parte necunoscute până acum publicului larg. În ceea ce-l priveşte pe Carol al II-lea, cum spuneam, reputaţia sa (doar parţial meritată) de oaie neagră a Coroanei i-a prilejuit două apariţii episodice în anii '70-80, ambele cu ajutorul talentatului actor Gheorghe Şimonca, beneficiar şi al unei asemănări fizionomice remarcabile cu suveranul. În "Actorul şi sălbaticii" (Manole Marcus 1975), un film pe cât de reuşit la nivel artistic, pe atât de condamnabil sub aspectul mistificării istorice neruşinate, Regele apare în două secvenţe de început, paginând succind tensiunile notoriei sale relaţii cu legionarii care avea să degenereze în prigoana discreţionară de mai târziu. Încă de pe atunci, se avea în vedere un posibil "Savantul şi sălbaticii", despre tragicul sfârşit al marelui istoric Nicolae Iorga - proiect materializat în 1988, de către Constantin Vaeni. Intitulat pe parcurs "Profesorul" şi "Cinci minute înainte de miezul nopţii", filmul finalizat ca "Drumeţ în calea lupilor" a repetat aceeaşi viziune portretistică, dar într-o cheie oarecum mai sobră de astă-dată: secvenţa unei audienţe a savantului la Rege, în toamna anului 1940.

Finalmente, pe lângă documentarul din 2006 al Cristinei Ţopescu "Regele Mihai - Nimic fără Dumnezeu" (despre care autoarea mărturiseşte: "Mi-am zis să fac acest film cu sufletul... N-am izbutit însă nici eu să nu-i trezesc amintiri dureroase Majestăţii Sale. Un destin tragic nu poate fi evocat fără să provoci tristeţe, fie ea cât de demnă, aşa cum nu ţi-a mai fost dat să vezi."), ultimul nostru rege până la ora actuală, Mihai I, a avut o singură apariţie cinematografică, nu lipsită de semnificaţie, în "Oglinda - Începutul adevărului" (1993), realizat de (ghiciţi cine...?) Sergiu Nicolaescu - un fel de reconstituire parţial fidelă, parţial tendenţioasă, a momentului 23 august 1944 şi a perioadei ulterioare, până în 1948 (relevantă mai mult sub aspectul anumitor detalii istorice, căci în plan artistic istovirea autorului se făcea deja puternic simţită). Într-adevăr, filmul este doar un început al adevărului, de vreme ce în acea perioadă puterile care este îl aveau pe Maiestatea Sa ca sarea-n ochi, aşa că Sergiu şi-a făcut datoria şi a mişculat puţin realitatea, idealizându-l pe Mareşalul Ion Antonescu (altminteri, o personalitate admirabilă a istoriei noastre - şi care, în plus, la vremea respectivă nu mai deranja prea mult pe nimeni important), în detrimentul unui Rege înfăţişat ca imatur, nehotărât şi influenţabil. Totuşi, interpretarea lui Adrian Vîlcu a fost onestă şi sensibilă, bucurându-se şi de parteneriatul cu rafinata actriţă Olga Bucătaru, în rolul Reginei Mame Elena - mai ales în sfâşitoarea secvenţă a detronării, care măcar a restituit o parte din adevărul istoric atât de necesar.

Am fi însă nedrepţi dacă am plasa sub semnul unei ipotetice "fatalităţi" faptul că, în linii mari, portretele cinematografice ale Regilor României au constituit o galerie atât de predominant înscrisă între derizoriu şi mediocritate. Subiectul este prin însăşi natura sa unul dintre cele mai dificile, şi de-a lungul anilor a suferit atât de pe urma vitregiilor cenzurii comuniste, cât şi, ulterior, de efectele unor conjuncturi ce favorizau mai mult factorul autorităţii şi relaţiilor personale, cu puternice tuşe politice, în detrimentul unor abordări atât imparţiale istoric, cât şi implicate artistic.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 8 iulie 2011 09:57
Un articol interesant.Bun si pentru cinefili si pentru iubitorii istoriei.
pappilon pe 31 august 2011 12:06
Un articol excelent.! Cand oare va veni ziua aceea sa avem niste oameni care sa expuna realitatea istorica fara partizanat politic iudeo-comunist ?
darayawaus pe 8 iulie 2011 10:59
Foarte frumos articol, Pitbull. Ca om care a studiat istoria si ii apreciaza pe cei patru regi ai nostri, cu bune si cu rele, te felicit pentru postarea obiectiva, atat de diferita de informatiile gen tabloid despre cine s-a mai combinat cu cine, sau ce nume le pun copiilor.
joydownson pe 8 iulie 2011 11:38
Singurul rege care a facut ceva ptr Romania a fost Carol I. In cazul lui Ferdinand I deciziile importante ptr tara le-a luat consiliul de coroana, Carol al II-lea a fost un dictator corupt, iar mihai I a fost un tradator.
Pitbull pe 8 iulie 2011 23:13
Nu mai emite opinii dupa ureche, sau dupa "scoala" comunista. Pune mana pe carte si invata - îti garantez, nu doare deloc! Dimpotriva! Daca esti membru sau simpatizant al asa-zisei "Noua Dreapta", retine: - sunt simpatizant al Legiunii Sfântului Arhanghel Mihail, dar la modul RATIONAL, nu dogmatic; gasca lui Tudor Ionescu pângareste memoria Capitanului în cel mai insalubru mod posibil; - nu exista "ateism", doar debusolare gnoseologica; pentru asa-zisii "atei", am numai compasiune si încredere ca se vor lamuri, mai devreme sau mai târziu; orice atitudine fanatica face numai rau Credintei; - prigonirea minoritatilor sexuale este de inspiratie satanica, sub masca asa-zis "crestina" eminamente blasfemica. Treziti-va, papagali veninosi ce sunteti - Dumnezeu înca mai crede în sansele voastre de mântuire.
darayawaus pe 8 iulie 2011 11:55
A, buna, joydownson! Ce mai faci? Tot mai ai probleme cu homosexualii si cu ateii? Noua Dreapta, ceva? Ce mai face Gigi?
WipeOut pe 8 iulie 2011 12:24
Interesant :)
anna.n pe 8 iulie 2011 12:29
intr-adevar un articol interesant si diferit..se mai vorbeste si despre filmele romanesti ..sunt destul de putine articole despre cinematografia romaneasca in comparatie cu cea straina
Pitbull pe 8 iulie 2011 13:19
[Finalul articolului]: ... Faptul că, în condiţiile actualei degringolade spre faliment moral şi naţional al aşa-zisei noastre "clase politice", şansa Restaurării Monarhiei Constituţionale se prefigurează cu tot mai puternică acuitate, ne îndreptăţeşte să sperăm că, mai devreme sau mai târziu, îi vom regăsi pe ecran, în condiţiile cuvenite, pe Regii României - trecuţi şi viitori.
zeno.marin pe 8 iulie 2011 15:04
Am incercat sa ma uit si eu la "Carol I - Un destin pentru Romania". Marturisesc insa ca supliciul de a-l vedea pe domnul senator la bal mascat mi s-a parut insuportabil si am abandonat in scurt timp. Nu sunt sigur ce simpatii exista pentru marele nostru cineast, dar rar mi-a fost dat sa observ pe ecrane o doza mai intensa de narcisism. Se spune ca nu e tratabil nici macar politic...
Cu toate acestea, filmul e film (scuzata-mi fie tautologia) iar cartile sunt scrise de invingatori si de istoricii politicieni sau de politicienii istorici. Sa nu uitam ca suntem totusi o tara care de fapt a pierdut Razboiul (si Basarabia si Bucovina tot asa). Asa se face ca relatarile evenimentlor istorice (reale!), transmise de parint si stiude de la generatia anterioara lor, mi-au indus imaginea pe care nu doresc sa o exprim acum despre Regele Mihai, in timp ce Antonescu va ramane pentru toti cunoscatorii veritabili ai istoriei noastre, un martir si un erou national adevarat.
M-am straduit sa fiu moderat. Acestea sunt convingerile mele iar domnul Columbeanu deoar le-a sedimentat printr acest articol deopotriva educativ cat si valoros publicistic, mereu la inaltime - comme d'habitude.

nickrotrm pe 8 iulie 2011 18:36
bunicel articolul....dar sa mai spunem ca in afara de Sergiu Nicolaescu, care a realizat majoritatea filmelor istorice, mai nimeni nu a tratat acest subiect....as fi curios daca s-ar face un film despre inceputurile domniei lui Carol I
pappilon pe 31 august 2011 10:57
Sergiu Nicoaescu? Om de propaganda comunista! el avea mana libera de la comunisti sa realizeze ce vrea el in spiritul Scolii ciumei rosii!
Sorin87 pe 8 iulie 2011 19:04
bine ca am realizat si noi ceva bun
TI pe 8 iulie 2011 19:08
Imi pare rau sa aflu ca niste oameni atat de cultivati cum e d-l Columbeanu, il considera pe maresalul Antonescu erou. Prin asta inteleg ca pentru dumnealui e mai important sa ai un ideal maret, decat mijloacele prin care vezi realizarea lui. Nu conteaza cate crime faci ca sa-ti atingi scopul. Si Stalin si Hitler au avut idealuri marete. Si ce-i cu asta ? Sunt ei eroi ? Din cate stiu eu, erou esti daca lupti pentru o cauza dreapta, fara sa faci "victime colaterale". Scopul scuza mijloacele doar la Machiavelli.
Pitbull pe 8 iulie 2011 22:42
Un studiu atent si impartial al istoriei confirma fara tagada valoarea lui Maresalului Antonescu - e de ajuns doar sa punem mâna pe carte si sa lasam parti-pris-urile deoparte. Stalin n-a avut idealuri marete, a fost un macelar dement. Hitler a avut, dar - si fost o personalitate istorica extrem de complexa, cu bune si cu rele. Oricum, Ion Antonescu nu poate fi comparat cu ei decat in cel mai schematic, superficial si inadecvat mod.
Pitbull pe 9 iulie 2011 10:48
TI scumpa, Zeno ti-a dat un raspuns punctual: documenteaza-te, invata istoria, si apoi vino la discutii. Deocamdata, raspunsurile tale dovedesc o ignoranta crasa, e ca si cum ai spune: "Chiar nu intelegeti cat de patrat e marul?" Nu fi oripilata, fii fericita sa constati educatia pe care de mult timp o fac tineretului (si nu numai) pe aceasta cale (si pe multe altele). Esti binevenita sa-i culegi roadele si sa te luminezi la cap - incepand chiar cu terminologia (ca in ultima ta fraza ai folosit un cuvant pe care nu-l cunosti, obtinand un efect de Nae Ipingescu); da' nu-i nimic, eu nu disper: îti mai dau sanse. Mai vino seara pe la noi.
Nekkyosha pe 8 iulie 2011 20:22
La oase, ma! Gasca de profitori n-o sa se intoarca prea curand acolo unde vrei matale, tataie. Si asa zdrentele astea au obtinut mult mai mult decat ar fi meritat. Daca nu era Serj sa le faca statuie, mai ales stafiei de la Versoix, dupa predarea tarii sovieticilor, ramaneam cu imaginea justa trasmisa de Nae. Traiasca Repubica! M... potailor regaliste!
Pitbull pe 8 iulie 2011 22:44
Multumim pentru aceasta mostra elocventa de ignoranta demagogica. Retineti ineptiile veninoase debitate de acest specimen buimac - mai sunt destui ca he/she/it, si e necesar sa stim ce le debiteaza neuronul.
pappilon pe 31 august 2011 11:53
Republica daca nu stiai draga Nekk a fost adusa de armata rosie in Tara Romaneasca! Ps. Pune mana pe cartlle de istorie daca vrei sa iti dai cu parerea!
glos pe 9 iulie 2011 13:15
Si dacă regele Mihai a fost lipsit de coroană toată viaţa, când ar fi avut o ţară pe care ar fi putut să o conducă, crezi că la nouăzeci de ani mai e doritor să sară în fruntea poporului care, zice-se, cândva nu l-a mai vrut? Sau vezi în principele Radu, draga Pitbull, un posibil conducător? Sau o să vină tam-nesam o altă casă conducătoare, să ne ia de mânuţă? Sau mai ştii, o fi regele Cioabă (ăsta sigur nu refuză, dacă pe careva l-ar duce capul să-i propună demnitatea).

Cât despre Antonescu, e adevărat că şi-a iubit ţara. E adevărat că a fost poate singurul lider român incoruptibil din ultimul secol. Din păcate, e adevărat şi că a omorât cu zile sute de oameni care făcuseră greşeală să se nască evrei. După cum e la fel de adevărat că, odată Basarabia eliberată, a dus armata până la Stalingrad. Mannerheim al Finlandei n-a făcut acelaşi lucru, când a avut ocazia. Poate de aceea a murit în patul lui.

Românii ar fi bine să creadă în Dumnezeu, dar nu într-un tătuc care să le vegheze din fruntea ţării. Că e regele Mihai, că e Ion Iliescu, că e Băsescu. Românul să-şi facă întâi curat în ogradă. Şi să voteze bine la alegeri. Nu să aştepte să pice din cer conducătorul luminat, precum babele la pomană.

Pitbull pe 9 iulie 2011 18:25
Românii cred în Dumnezeu, slava Domnului. In rest, n-am ce sa raspund. Nivelul inmtelectual al primelor doua paragrafe e penibil (n-am ce discuta cu cineva care asociaza Maiestatii sale Regele Mihai bancuri cretine cu personajul mentionat la urma). Mai cresti, mai invata, mai lumineaza-te - si vom putea dialoga. Sorry - dar mai bine un adevar amar, decât o minciuna cu aspartan.
grigoret pe 20 iulie 2011 02:14
Glos... te rog sa cercetezi ceva legat de brigada Tudor Vladimirescu alcatuita din marea majoritate a evreilor din zona Pascani , Iasi........care ...inarmate de catre rusi au atacat armata Romana ...
Pashpix pe 9 iulie 2011 15:34
@ glos

Antonescu i-a urât atât de mult pe evrei încât România era singura ţară din anii '40 în care a funcţionat o gazetă evreiască pe TOATĂ durata războiului, iar Teatrul Evreiesc de Stat susţinea spectacole săptămânal. Să fim, serioşi, la noi n-a existat niciodată "soluţia finală"!

@ Pitbull

Tot respectul pentru Nae Caranfil şi filmele lui, dar modul în care l-a prezentat pe Carol I este absolut ruşinos, aşa cum ai spus-o şi tu...Deşi este la modă ca toată lumea să-l înjure pe Sergiu Nicolaescu, cred că omul acesta trebuie apreciat pentru faptul că n-a uitat de Carol I, pe vremea lui Ceauşescu. Dar şi pentru faptul că a continuat să facă filme istorice, după 1989, în timp ce alţi regizori s-au axat pe violuri, ţigani, mizerie, etc.

Pitbull pe 9 iulie 2011 18:28
Ai dreptate pana la un punct. Sergiulica e un megaloman egolatru, a întinat memoria Regelui Carol, transformându-l în costum pentru propriul lui narcisism. Da, trebuie (sa fie) apreciat - în sens negativ. Il apreciez ca pe un maimutoi profanator al istoriei,. Rusine sa-i fie!
legiune pe 10 iulie 2011 11:54
@Pitbull Bravo
alex_il_fenomeno pe 10 iulie 2011 16:19
un articol interesant , care explica mai tot ce te poate interesa din istorie in cinematografia romaneasca ! Felicitari Pitt pentru articol !
pappilon pe 31 august 2011 11:37
Inainte de toate despre Sergiu Nicolaescu se poate spune ca a fost omul de propaganda al istoriei falsificate O sluga a comunistilor desi la toti ne-a placut cand eram copii si mai tarziu filmele lui pt ca eram prea izolati de cultura si dreptate sa constientizam indoctrinarea la care am fost supusi. Ce aveam in afara de filmele lui?nimic , nici o alternativa. Ar fi trebuit acest film sa-l faca cu siguranta altcineva, nepatat de ciuma rosie. Eu sunt adeptul monarhiei pt ca asa au fost pamanturile noastre din cele mai vechi timpuri dar intradevar ceea ce s-a intamplat atunci cu lovitura de stat data ultimului mare razboinic al Tarii Romanesti , marele nostru erou MARESAL ION ANTONESCU este o rusine si o pata data Monarhiei Constitutionale sa fraternizezi cu o putere straina pamanturilor noastre si un dusman al tarii noastre a fost cea mai mare crima si tradare pt acest om Mihai care oricum si-a pierdut orice titlu in momentul in care a abdicat. Vb unui istoric , 1000 studenti? cea mai buna gluma cu uciderea lor cand el avea poporul roman in spate , 20 mil de oameni. Un tradator de fapt ca si Carol al II lea care ne-a izolat tara total pierzand Basarabia si nici macar nu am tras un glonte pt apararea lui in 1940. Cei ce vb de Ion Antonescu , ar trebui mai inainte sa citeasca carti de istorie sa vada ce a insemnat acest om si sprijinul lui fata de problema evreiasca desi acesti oameni in marea lor majoritate pactizasera cu ciuma rosie . Evreii comunisti in anii 40 la retragerea armatei romane din Basarabia pt cei ce nu cunosc sau isi dau cu parerea ar trebui sa stie ca acesti evrei fara de tara nu numai ca nu sau integrat in cultura tarilor pe unde au fost dar au fraternizat cu bolsevicii si ucigand 42000 de mii de soldati romani avand armata rosie alaturi si avand elan. Daca sau intamplat si crime asupra lor este adevarat dar romani cati au murit? Nu uitati ca era stare de razboi si legea era aspra cu cei ce fraternizau cu dusmanul fiind impuscat pe loc sau la cei ce se dadeau la acte de sabotaj sau furt..Onoare ostasilor romani in frunte cu conducatorul lor ,sufletul tuturor romanilor de pretutindeni MARESALUL ION ANTONESCU care au luptat pt starpirea ciumei rosii!
Tyybi1 pe 24 august 2012 15:24
Sergiu Nicolaescu...Cel mai bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells