Patru filme concureaza pentru distinctia European Discovery 2008

de Gloria Sauciuc în 30 Sep 2008
Patru filme concureaza pentru distinctia European Discovery 2008

Ca parte a Premiilor Filmului European, Academia Europeana de Film decerneaza, anual, premiul European Discovery unui tanar regizor pentru primul lui film de lungmetraj. Nominalizarile din acest an il includ si pe castigatorul Camera d'Or de anul acesta: Steve McQueen, regizorul filmului Hunger. O comisie alcatuita din jurnalistii Dana Linssen (Olanda), Julia Teichmann (Germania) si Rui Tendinha (Portugalia) – toti membri FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) plus membri consiliului de conducere al EFA (Academia Europeana de Film): Pierre-Henri Deleau (Franta) si Stefan Laudyn (Polonia) au anuntat nominalizatii, dupa cum urmeaza: 

HUNGER, UK
regia: Steve McQueen
scenariul: Enda Walsh si Steve McQueen
HUNGER e un film pe baza evenimentelor tulburatoare din preajma grevei foamei, tinuta intr-o inchisoare din Irlanda de Nord de catre membrii armatei republicane irlandeze, condusi de Bobby Sands. Filmul ofera o perspectiva asupra conditiilor in care corpul si mintea sunt impinse intr-o stare-limita, si a castigat premiul Camera d'Or la Cannes.

SNIJEG (Snow), Bosnia si Herzegovina/Germania/Franta/Iran
regia Aida Begiæ
scenariul Aida Begic and Elma Tataragic
SNIJEG e despre supravietuitorii unui sat lovit de consecintele razboiului din Bosnia, Slavno. Traind in propria lor lume, rupta de tot ce e in jur, satenii se afla in pericol de moarte odata cu caderea primei zapezi. Filmul a primit Marele Premiu la Saptamana Criticii de la Cannes si a rulat in deschidere la Festivalul de Film de la Sarajevo.

TATIL KITABI (Summer Book), Turcia
Scenariul si regia: Seyfi Teoman
In Summer Book fiecare membru al unei familii dintr-un oras de provincie incearca sa-si rezolve problemele, pe masura ce vietile lor merg inainte intr-un ritm lent, de-a lungul unei veri.
Filmul a fost prezentat la Forumul Berlinalei, si a primit premiul Cel mai Bun Film Turc al Anului la Festivalul de Film de la Istanbul

TULPAN, Germania/Elvetia/Kazakhstan/Rusia/Polonia
regia Sergey Dvortsevoy
scenariul Sergey Dvortsevoy si Gennady Ostrovskiy
In filmul Tulpan, tanarul Asa calatoreste inapoi in stepele Kazakhstanului dupa ce-si finalizeaza stagiul militar  in marina. Pentru a incepe o viata noua, trebuie sa se casatoreasca; singura speranta este Tulpan, fiica unei alte familii de pastori. Filmul a obtinut premiul Un Certain Regard, anul acesta, la Cannes.
Filmele vor fi puse la dispozitia celor 1800 de membri ai Academiei Europene de Film. Ei vor vota pentru castigator, care va fi anuntat la cea de-a 21-a editie a Premiilor Filmului European, pe 6 decembrie, la Copenhaga

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells