Palmaresul Berlinalei

de Ştefan Dobroiu în 19 Feb 2012
Palmaresul Berlinalei

Aseară s-au decernat premiile festivalului de film de la Berlin, iar Ursul de Aur se îndreaptă spre Italia: filmul Cesare deve morire/Cezar trebuie să moară, regizat de fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, a primit cea mai înaltă distincţie a festivalului.

Cesare deve morire este o dramă alb-negru care spune povestea unui grup de deţinuţi dintr-o închisoare de maximă securitate din Italia care pun în scenă piesa Julius Caesar a lui Shakespeare. Subiectul piesei, care discută despre putere, corupţie, crimă şi răzbunare, trezeşte reacţii diverse în sânul grupului de puşcăriaşi, comentează Reuters, precizând că filmul s-a aflat printre favoriţii la premiul cel mare. Nu este primul trofeu prestigios pentru fraţii Taviani: aceştia au câştigat trofeul Palme d'Or, cea mai importantă distincţie a festivalului de la Cannes, cu Padre padrone, în urmă cu 35 de ani.

Cel mai emoţionant moment al serii a fost înmânarea micii Rachel Mwanza, în vârstă de doar 14 ani, Ursului de Argint pentru Cea mai bună actriţă. Mwanza joacă în War Witch, un film din Congo, iar personajul ei este o fată violată şi brutalizată de rebelii locali, care o forţează să li se alăture într-un conflict armat.

Marele premiu al juriului, al doilea trofeu ca importanţă, i-a revenit dramei din Ungaria Just the Wind, o producţie inspirată din realitate ce descrie uciderea unei familii de romi.

Christian Petzold a fost desemnat drept Cel mai bun regizor pentru Barbara, filmul său considerat unul dintre favoriţii pentru Ursul de Aur. A Royal Affair, ce descrie un scandal din familia regală daneză petrecut în secolul 18, a primit două premii, Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor, Mikkel Boe Folsgaard, şi Cel mai bun scenariu (Nikolaj Arcel şi Rasmus Heisterberg).

Lutz Reitmeier a primit un Urs de Argint pentru imaginea filmului de epocă chinez White Deer Plain, iar premiul Alfred Bauer i-a revenit producţiei Tabu, de Miguel Gomes. Sister, o dramă despre un băiat care fură echipament de schi dintr-o staţiune de lux din Alpi, a primit un Urs de Argint special.

Cel mai bun debut a fost desemnat Kauwboy, în regia lui Boudewijn Koole, cu o menţiune specială mergând spre Beyond the Hill, de Emin Alper. Premiul juriului ecumenic a fost câştigat tot de Cesare deve morire, iar producţiile Tabu, Atomic Age şi Hemel au primit premiile FIPRESCI pentru secţiunile lor, Competiţia oficială, Panorama şi Forum.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 21 februarie 2012 14:14
cred ca a fost o editie de neuitat ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells