Keira, între Jung şi Freud

de Ştefan Dobroiu în 24 Nov 2011
Keira, între Jung şi Freud

Actriţă principală în A Dangerous Method, Keira Knightley a fost lăudată pentru rolul ei din cel mai recent film al canadianului David Cronenberg, unde o interpretează pe Sabina, o pacientă a lui Jung ce devine ulterior una dintre cele mai notabile reprezentante ale psihanalizei. Cu scene de sex sado-masochist (nu te aştepta la cine ştie ce, rămânem în zona bătăii la fund) şi crize de isterie, rolul este poate cel mai solicitant din cariera actriţei britanice. În comparaţie cu ea, Michael Fassbender (Jung) şi Viggo Mortensen (Freud) nu pot decât să pălească în acest film a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul festivalului de la Veneţia.

Keira Knightley este Sabina Spielrein, o tânără adusă la tratament în clinica de psihiatrie elveţiană a tânărului doctor Jung. Gesturi necontrolate, smucite, mimica exagerată, dificultăţile de vorbire şi tendinţele anormale ale tinerei par să sugereze că Sabina nu va fi uşor de tratat, dar Jung încearcă metoda doctorului Freud, aceea de a afla, de-a lungul unor discuţii cu pacienta, cauzele comportamentului anormal al acesteia. Misterul va fi dezlegat curând, iar inteligenţa Sabinei, precum şi un interes imens acordat medicinei o vor transforma pe tânără într-una din cele mai celebre nume feminine din lumea psihanalizei.

Filmul explorează şi presupusa relaţie de dragoste din Sabina şi Jung, iar amatorii de istorie a psihanalizei vor primi o mulţime de detalii cu privire la celebra ruptură dintre părinţii şcolii de gândire care şi-a pus o amprentă atât de puternică pe întreg secolul 20. Dacă ai văzut alte filme ale omului din spatele lui Musca, Crash şi Eastern Promises, s-ar putea să-ţi doreşti mai mult curaj de la Cronenberg, care alege să facă un film biografic cât se poate de cuminte şi tradiţionalist. Inspirat de cartea The Talking Cure a lui Christopher Hampton (titlu mult mai potrivit pentru biopic, din moment ce "acţiunea" este împărţită în lungi discuţii între personajele principale), A Dangerous Method deja iscă zvonuri cu privire la Oscar: sunt toate şansele ca Knightley să nu fie ignorată la anul.

Ce nu ne-a plăcut la A Dangerous Method? Lipsa de inventivitate în prezentarea materialului de explorat. Scrisori sau conversaţii, certuri sau sex, totul este "povestit" pe acelaşi ton egal, lipsit de ritm. De-a lungul celor 99 de minute, spectatorul simte nevoia unei schimbări şi s-ar putea ca cei obişnuiţi cu filmele noastre de mall să caşte de câteva ori în timpul proiecţiei. Se vor calma, probabil, la scena de sex în care o Knightley cu sânii goi este bătută la fund de Michael Fassbender...

Metodă periculoasă se lansează în România vineri. Consultă programul cinematografelor de pe Cinemagia pentru a descoperi unde-l poţi vedea şi întoarce-te la pagina filmului pentru a ne spune părerea ta în comentarii.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Gebeleizis pe 24 noiembrie 2011 12:55
Keira Knightley a facut un rol bun ? Nu cred pana nu vad filmul. O consider o actrita slaba, mult supraestimata.
pe 27 noiembrie 2011 13:17
Comentariu șters
Theofil88 pe 24 noiembrie 2011 13:19
La link scria „Stăpânul Inelelor - 20 de secrete”...
CODRIN123 pe 24 noiembrie 2011 14:47
da stiu..si avea ca poza o poza cu keira knightley...chair ma miram:))
anca_luna pe 24 noiembrie 2011 13:29
Exact : ati lasat la Home page: "Stapanul inelelor : 20 secrete" si imaginea cu Keira.
Dai click si ajungi la articolul asta!
.......schimbati titulul din Home page!!!

alex_il_fenomeno pe 24 noiembrie 2011 15:47
eu cred ca ea a reusit un rol bun . sa vedem filmul sa ne convingem .
Crist11 pe 24 noiembrie 2011 19:45
Of! Keira, Keira, ce-mi faci :D
Beatryce pe 24 noiembrie 2011 22:30
mie imi place ff mult de actrita aceasta..si cred ca a facut si va face o treaba buna in continuare ..:x
pe 27 noiembrie 2011 13:19
Comentariu șters
cristian.mireea pe 30 noiembrie 2011 13:27
In ultimul timp am observat ca va este cam foame cu Postul de Craciun si ati inceput sa mancati din cuvinte...
angesa pe 1 decembrie 2011 13:13
Astazi 1 decembrie:
La multi ani tuturor romanilor si Romaniei!!! 1 decembrie 2011 :-))
O viata implinita urez tuturor, "umana" , civilizata, realizata !
......fara "crize de orice natura" , "chinuri" si toate ..."limitarile" (unele doar pt noi romanii) va urez tuturor! :-))

De 1 decembrie 2011: ........si: "Cinemagia" La multi ani! cu articole cat mai bune si interesante!

Sa fim sanatosi noi toti romanii !!
Sa nu avem de-a face cu doctori gen "Freud si Jung" !

Sper din suflet ca urarile mele sa se implineasca! :-)) :-)) :-))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells