Jaful de pe Baker Street

de Gloria Sauciuc în 28 Mar 2008
Jaful de pe Baker Street

Intamplarea face sa fi vazut The Bank Job/ Jaful de pe Baker Street la o zi diferenta de Oscarizatul de anul acesta pentru film strain: The Counterfeiters.

In ambele filme una dintre morale este ca hotii si cei care falsifica sunt cei mai putin vinovati din toata povestea. O alta similitudine este faptul ca ambele filme au pornit de la un caz real: jaful unei banci in Anglia anului 1971, cand un tunel sapat pana in camera de tezaur a unei banci au facut disparute bani si bijuterii in valoare de milioane de lire, pe de o parte si - in The Counterfeiters: falsificarea de valuta de catre nazisti pentru a destabiliza economia Aliatilor: Anglia, America si Rusia.

Pentru ca o comparatie intre cele doua productii nu are rost sa continue, filmele nefiind de acelasi calibru, ma voi limita in a vorbi doar despre premiera de vinerea aceasta, 28 martie. .

Astfel, o actrita britanica, Saffron Burrows, si un actor de actiune la moda - Jason Statham - joaca intr-un film insolit despre un jaf petrecut in 1971 la o banca din Londra, care desi a dat o "gaura" de 3 milioane de lire sterline in bani si bijuterii, nici nu a dus la arestari ori la recuperarea banilor, nici nu a aparut in presa din cauza unui ordin de cenzura, pentru ca ar fi descoperit dovezi ale unui scandal care atingea Casa Regala Britanica, scandal pe care guvernul l-ar fi trecut sub acoperire.

Jafurile –- in special cele care dovedesc originalitate, maiestrie si siretenie – pot fi un subiect extrem de interesant de citit sau de vazut intr-un film. Iar filmul lui Roger Donaldson despre un jaf putin cunoscut al casei de valori al unei banci londoneze, petrecut in 1971, pare un episod comic din istoria spargerilor de banci si a (non)interventiei politiei.

Starul Jason Statham, un dur cu experienta in thrillere precum "The Italian Job" ,"The Transporter" si productii despre jafuri, gen "Snatch", s-a specializat in personaje violente care ajung sa-si numere, la sfarsitul filmului, adversarii lichidati. De data asta e un dealer de masini, incapatanat dar pasnic, pe care fosta iubita ( jucata de Saffron Burrows) il abordeaza propunandu-i un pont irezistibil: jaful perfect, cu sapari de tunele, oameni pusi de paza, statii de emisie receptie si milioane de lire aflate intr-un seif. In film, una dintre cutiile de valori ale seifului bancii contine poze ale unei printese surprinse intr-o postura indecenta de aparatul foto al unui membru al organizatiei the Black Panther Movement. Oare intregul jaf sa fi fost pus la cale de serviciile secrete britanice, doar pentru a recupera un material compromitator, care ar putea sa tarasca in scandal Casa Regala Britanica?

In film exista multe personaje si fire epice, iar jaful este pus la cale cu maiestrie; aerul de epoca, "mostrele" de dialog amuzant, intercalate cu scene ocazionale de violenta, dezmat, atmosfera hedonistica , plus scandalurile politice gata sa irupa fac din The Bank Job un film pe care sa nu-l trecem cu vederea. . .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells