Institutul Cervantes îţi prezintă "Cine en construcción"

7 Apr 2011
Institutul Cervantes îţi prezintă "Cine en construcción"

Un barbat trebuie sa-si asume responsabilitatea de a-si schimba viata. O tanara studenta face cunostinta cu lumea dura a inchisorii. Trei adolescenti se confrunta, dintr-odata, cu realitatea, iar doi barbati in puterea firii se lasa urmariti de camera de filmat in timp ce sunt pe cale sa ia o decizie de viata si de moarte.

Institutul Cervantes prezinta un nou program care reuneste diferite filme prezentate in cadrul sectiunii „Cine en construcción“, la festivalurile de la San Sebastián si Toulouse. La Bucuresti, ciclul „Cine en construcción“ a ajuns, anul acesta, la cea de-a cincea editie.

Selectia din acest an cuprinde doua filme argentiniene, unul guatemalez, unul mexican si o coproductie Spania-Mexic.

Toate proiectiile vor avea loc la Cinema Studio (Bd. Magheru 29, Bucuresti). Biletele se vor pune in vanzare la casa de bilete a cinematografului (10 lei pret intreg sau abonamente pentru 4 proiectii la pretul de 28 Ron).

La deschiderea ciclului de filme va participa si regizorul peliculei El árbol (foto), Carlos Serrano Azcona. Licentiat in Film si Filozofie, Carlos Serrano Azcona este autorul mai multor scurtmetraje si documentare, cu care a participat la festivaluri din Spania si intreaga Europa. Copacul este debutul sau de lungmetraj.

„Cine en construcción” este un proiect initiat de Festivalul de la San Sebastián, destinat promovarii productiilor de debut si experimentale ale cineastilor din spatiul iberoamerican.

PROGRAM

Vineri, 8 aprilie 2011, ora 19.00

El árbol (Copacul)
Mexic-Spania, 2008
Regia: Carlos Serrano Azcona
Durata: lungmetraj – 70 minute
Subtitluri: romana

Sinopsis: Santiago se separa de familia sa. Judecatorul nu-i permite sa se apropie de sotia si copii sai. In afara de aceasta, ca o consecinta a separarii si a stilului sau de viata, se vede „obligat” sa lucreze in barul unui prieten, de unde este concediat. Astfel, cele mai proaste zile incep cand va trebui sa infrunte realitatea si responsabilitatea de a se schimba sau de a muri.

Sambata, 9 aprilie 2011, ora 18.00

Por sus propios ojos (Cu ochii ei)
Argentina, 2007
Regia si scenariul: Liliana Paolinelli
Durata: lungmetraj – 81 minute
Subtitluri: romana

Sinopsis: O studenta la Film isi face lucrarea de licenta despre sotiile de puscariasi. Cunoaste o femeie care, in schimbul unui interviu, vrea ca studenta sa-i viziteze fiul aflat in inchisoare. Fata incearca sa se eschiveze santajului; in cele din urma, intra in inchisoare si lumile lor se ciocnesc violent.

Sambata, 9 aprilie 2011, ora 20:00

Gasolina (Benzina)
Guatelama, 2007
Regia si scenariul: Julio Hernández Cordón
Durata: lungmetraj – 75 minute
Subtitluri: romana

Sinopsis: Trei adolescenti, Gerardo, Nano si Raymundo, se ocupa cu furtul de benzina ca sa poate iesi sa se plimbe nestingheriti cu masina seara in oras. Asistam la o poveste in care protagonistii se plimba cu masina mamei fara probleme, pur si simplu ca sa le treaca timpul, fiecare oprire fiind o ciocnire cu realitatea, care le pune prietenia la incercare si ne arata ca, in cazul adolescentilor, ea e o frontiera fragila intre tradare, deceptie si solidaritate de kamikaze. Filmul este si o poveste intima in care extremele si polarizarea demonstreaza ca micile momente de sinceritate si preaplin sunt cele care definesc o tinerete, descriu o tara si ne infatiseaza viitorul ei.

Duminica, 10 aprilie 2011, ora 18.00

El asaltante (Atacatorul)
Argentina, 2007
Regia si scenariul: Pablo Fendrik
Durata: lungmetraj –  70 minute
 
Sinopsis: Intreaga actiune a filmului are loc intr-o singura dimineata. Un barbat se afla pe punctul de a executa un plan pe care l-a pregatit mult timp. Camera il urmareste de-a lungul intregii actiuni. Publicul se converteste intr-un martor privilegiat al momentelor celor mai intime de anxietate si disperare, care anticipeaza o decizie de viata si de moarte.

Duminica, 10 aprilie 2011, ora 20.00

Aurora Boreal (Aurora Boreala)
Mexic, 2007
Regia si scenariul: Sergio Tovar Velarde
Durata: lungmetraj – 80 minute
 
Sinopsis: In Mexicul anului 1994, Mariano, un adolescent zbuciumat, a decis sa-si ia viata, dar nu inainte de a lasa o marturie-video in care sa explice lumii motivele deciziei sale. Rezultatul este un portret nostalgic si miscator al sufletului unui tanar care incearca sa rascumpere o tragedie de familia provocata de el insusi cu ani in urma.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 8 aprilie 2011 18:38
este un lucru foarte bun ca alte festivaluri ajung si la noi ! inca putem invata o gramada de lucruri de la occidentali !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells