Film românesc în competiţie la Locarno

de Ştefan Dobroiu în 14 Iul 2010
Film românesc în competiţie la Locarno

Morgen, primul lungmetraj al regizorului Marian Crişan, câştigător al unui Palme d'Or pentru scurtmetrajul Megatron în 2008, a fost inclus între cele aproximativ 20 de filme din competiţia internaţională a festivalului de la Locarno, cel de-al patrulea festival ca importanţă al Europei.

Morgen spune povestea lui Nelu, un pescar amator din Transilvania, care descoperă, într-una din expediţiile sale pescăreşti la graniţa româno-maghiară, un imigrant ilegal de origine kurdă. Alături de soţia lui, Florica, trebuie să decidă ce-i de făcut cu imigrantul...

Distribuţia filmului este formată în special din actori de la teatrele din Transilvania, cu András Hatházi în rolul lui Nelu şi Elvira Rimbu în cel al Floricăi. Behren, imigrantul kurd, este interpretat de actorul de origine turcă Yalcin Yilmaz.

Filmările au avut loc în toamna anului trecut în apropierea oraşului de baştină al lui Marian Crişan, Salonta. De fapt acesta a scris scenariul de la un eveniment petrecut în realitate şi acoperit de presa orădeană: mai mulţi imigranţi ilegali au fost descoperiţi în canalele de la graniţa română-maghiară. "De aici încolo, scenariul este ficţiune", a declarat Crişan pentru Cinemagia la începutul filmărilor.

Morgen este primul film care reprezintă România la Locarno de la Restul e tăcere al lui Nae Caranfil, inclus în competiţie în 2007. Şi Radu Muntean a fost la Locarno cu Hârtia va fi albastră în 2006, dar cel mai mare succes al regizorilor români la festivalul elveţian a avut loc în 2003, când Maria, debutul în lungmetraj al lui Peter Călin Netzer, a obţinut mai multe premii, printre care Premiul special al juriului şi Leoparzi de Bronz pentru actorii Şerban Ionescu şi Diana Dumbravă.

Morgen, produs de Mandragora, Slot Machine şi Katapult Films, va fi lansat în ţară în cursul acestui an.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gigi kent pe 14 iulie 2010 09:57
mda, alt subiect neinteresant.
anda pe 14 iulie 2010 10:51
Nu-i suficient de horror realitatea de zi cu zi? Ce ne mai trebuie filme de gen?
alex_il_fenomeno pe 14 iulie 2010 11:11
felicitari! inca o dovada ca filmele romanesti sunt foarte apreciate peste hotare!
Raluca pe 14 iulie 2010 11:19
Gigi, daca e neinteresant, de ce il citesti? iar Anda, nu te obliga nimeni sa vezi filmul daca nu vrei ;)

Nu fiti rautaciosi gratuit pt ca nu v-a cerut nemeni parerea inainte sa vedeti un film :)

Alex, multumim de apreciere!

mjBIANCA pe 14 iulie 2010 12:35
da ar trebui apreciate filmele romanesti k doar in ele sta originea noastra...ideea mi se pare buna si vad k asa este premita si in alte tari...deci unpunct in plus pt cinematografia romaneasca
Kalrak pe 14 iulie 2010 13:10
1 mjBIANCA, NU, wow NU NU NU ... originea noastra nu sta in nascocirea unuia sau altuia, lol hai sa fim seriosi suntem toti patrioti dar sa tragem o linie, cinematografia romaneasc sufera si sufrea rau, trebuie sa termine cu filmele ce trateaza aceste subiecte.
2 sincer din ce am citit o sa zic pas. Ma puteti condamna, dar cum vreti voi, eu sincer doresc mai multa diversificare in cinematografia romaneasca, as vrea si eu un film horror, adventure, thriller, s.a.m.d. Hai sa trecem pete filme care trateaza, sau au actiunea in comunism (Hartia va fi albastra, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, 432). Cer prea mult daca spun ca as vrea o animatie romaneasca, nu cred.
3 Daca Sergiu Nicolaescu, s-a remarcat prin filmele istorice (si nu numai), acuma simt ca se trateaza doar saracia si comunismul in filmele romanesti, treceti peste nu multa lume e interesata de subiecte legate de comunism, saracie, coruptie, tigani. Pe astea le traim, am dori si noi o comedie la care sa radem, un adventure(ciresareii/o carte destul de bunica), un horro (e plina oltenia de povesti cu moroi, strigoi).
3 cum am mai zis nu o sa ma duc la film, probabil o sa il cumpar cand o sa il aiba un ziar, asa cum am procedat si cu altele, nu ma duc la el cum ca ar fi prost, pur si simplu sunt satul de filme romanesti care trateaza drame sociale

MissBlossom01 pe 14 iulie 2010 13:57
de acord numerele 1,2,3...si 3 din comentul lui kalrak .
marius93 pe 14 iulie 2010 17:50
Interesant...
gigi kent pe 14 iulie 2010 19:31
citesc ca sa aflu ca e neinteresant, adica nu puteam stii ca e neinteresant aprioric, doh, si poate originea voastra sta in filmele despre imigranti kurzi ca a mea nu.
G.P. pe 14 iulie 2010 21:29
hmm...se pare ca avem aici numai critici de film. fiecare stie mai bine cum, si de ce trebuie regizat un film romanesc. dramele sociale s-au afirmat in cadrul festivalurilor de film europene in principal datorita subiectelor noi din punctul de vedere al strainilor. din punctul nostru de vedere ele sunt vechi si foarte vechi. de acord si cu asta. dar haideti sa nu ne situam mereu la extreme caci nu avem nevoie sa sustinem cu patos numai ideile extremiste, noi avem nevoie de luciditate in gandire si de noima. oricine poate sa conteste sau sa aprecieze un film mai bun sau mai prost, dar cine poate cu adevarat argumenta in ambele sensuri? poate cineva care inainte sa se arunce indraznet si sa lanseze acuzatii sau laude gratuite ar sti sa se modereze...putin doar!
Gabriel pe 15 iulie 2010 00:41
Ai dreptate Kalrak cu filmele despre comunisti sau cu comunisti si de mereu acelasi drame.
In scolile romanesti de film profesorii altceva nu stiu decit drame si numai ca atita stiu dar le si impune la elevi sai numai drame iar dupa ani de facultate cind iesi si poate ai prins si tu undeva la un mic filmulet cu un buget mic ce sti sa faci? DRAME
Intre regizorii nostri si profesorii universitari care predau celebrele (drame romanesti) exista multa ura intre ei ciuda ca ala e mai destept ca ala e mai capabil dar nu pe fata,pe fata asi arata niste zimbete dulci si vorbe induiosatoare care te face sa crezi ca se inteleg de minune.fiecare vrea sa se afirme sa iasa in fata poate poate o pune Dumezeu si lui mina in cap cu un buget mare sa faca un film si sa ia si premiu Oscar cam asa viseaza si se maninca intre ei regizorii.
Comedii,horror,aventrura sau de actiune nu avem regizori capabili de asa ceva nici unul numai este,singurul care a fost si filmele lui ramin in istorie este Sergiu Nicolaescu nici pina in zilele de azi nu sa mai nascut un asa regizor,actor si cascador a fost un geniu acum este prea batrin si ramolt sa mai poate sa mai faca un film bun,regizorii din zilele noastre care mai incearca sa faca un film dupa mine REGIZORI DE DUZINA,

potek pe 15 iulie 2010 06:46
FELICITARI pentru regizor, actori si intreaga echipa de filmare!
Astept sa fie lansat in Romania. Sigur voi merge sa-l vad si il voi cumpara (cu sau fara ziar!).
Filmul romanesc e apreciat , dovada si premiile obtinute in festivaluri internationale.
Apreciere inclusiv a capacitatii de creatie a regizorilor tineri.
SUCCES!

..pt Gabriel;
apreciez parerea pe care o ai despre Sergiu Nicolaescu, dar consider total gresita catalogarea REGIZORI DE DUZINA!

potek pe 15 iulie 2010 07:35
Marian Crişan, se încadrează foarte just în noul val al cinematografiei româneşti”.
Îi mulţumim frumos că ne menţine în lumina reflectoarelor , în stilul său, atât de diferit de al celorlalţi şi îi urez SUCCES”.

iura pe 15 iulie 2010 11:43
felicitari
Steff pe 15 iulie 2010 12:41
gigikent...acolo nu te reprezinta imigrantul kurd,ci regizorul..nu vorbi de patriotism ca nu il dovedesti si din moment ce e asa de neimportant faptul ca filmul este apreciat si nominalizat la un festival international,du-te in august sa mai vezi avatar 3D si sa uzi chilotii de emotie la sexul na'vi-ilor.
ofelik_cat pe 15 iulie 2010 19:21
Cristian Mungiu si Florin Serban au fost premiati si nominalizati la festivalurile internationale de film . Avem si noi regizori cunoscuti !
kakapiciu pe 17 iulie 2010 20:15
aiaiai ii record:))
cetateanu pe 5 octombrie 2010 09:56
Inca nu am vazut filmul dar este foarte bineca esim cu productii romanesti in lume.Cu atat mai bine este cand aceste produse sunt de calitate si castiga si premii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells